Nyheter

Skillingaryds äldsta förening riskerar att läggas ner

Nyheter Efter nyår står Skillingaryds Skyttegille utan lokal och föreningens grejer blir nedpackade i flyttkartonger och magasineras. Risken finns att lådorna inte packas upp igen.

Bild från skyttelokalen i Skillingaryd.

– Ska vi rädda kvar vår förening i kommunen behöver vi ny lokal och vi behöver en nytändning med folk som vill hjälpa till så att den här föreningen överlever. Vi hoppas på en lösning så att vi kan ha kvar vår lokal eller snabbt hitta en ny, berättar föreningens ordförande Helena Engvall Kristensen.

Föreningen som håller på med luftgevärs- och luftpistolsskytte hyr en källarlokal i ett hus som kommunen äger i Skillingaryd. Denna typ av skytte är en sport som kräver en inomhuslokal för att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi är Skillingaryds äldsta förening, vi har funnits sedan 1890, men det innebär inte att vi har många medlemmar. För att föreningen ska kunna leva vidare behöver vi bli fler. Vi är en handfull personer som jobbar aktivt här nu och vi måste bli fler för att kunna fortsätta. Vi behöver bli fler aktiva medlemmar med energi som tränar skytte, håller i tävlingar och hjälps åt med allt praktiskt. Har vi inga medlemmar får vi inte in några medlemsavgifter och heller inga bidrag för att vi är för få. Vi har prövat allt vi kan komma på för att få nya medlemmar under flera år, fortsätter Helena. Vi hade fått vind i seglen för några år sedan, men sedan slutade flera tävlingsskyttar på en gång och så kom pandemin. Då fick vi stänga igen och tappade fart och medlemmar. 

– Luftgevärsskytte är en väldigt stor gren nationellt och det här är ingen lek. Det handlar om koncentration, precision, andning och muskler och balans för att hålla ett tungt gevär stilla. Många tror att man bara står eller sitter och skjuter lite, men så är det absolut inte. För oss är det inget som man gör en lördagskväll för att ha kul med kompisarna. 

– Vi tävlar mycket nationellt i klubben och har haft många medlemmar som har fått höga placeringar. Vi har även haft ungdomar som har tävlat internationellt och på landslagsnivå. Vi fick ju tack vare Michaela Arvidsson skicka en skytt till OS från Sverige eftersom hon fick en bra plats. Tyvärr blev det inte Michaela som fick åka utan en annan skytt. 

– Vårt problem är nog att många har bilden av att luftgevärsskytte är något man gör på tivoli eller i trädgården hemma men för oss är det en seriös idrott som kräver väldigt mycket koncentration. Många som har provat skytte märker att det har varit ett bra sätt för att öva upp koncentrationsförmågan. Det är du och pricken och man har hörselkåpor på sig. Man kan inte titta på annat utan det är fokus som gäller. Börjar man att fundera på annat så missar man helt enkelt. Det är snabba kvitton på att man gör vad man ska, säger Helena.

Många priser har det blivit genom åren.

– Vi behöver olika aktiviteter i kommunen och här får man plats även även om man inte är den allra mest fysiska. En pappa sa att det är så skönt att ha hittat något som vi kan göra tillsammans med barnen. En gemensam aktivitet och en tid där vi gör något tillsammans och som vi kan prata om på kvällen. Luftgevärsskytte har ingen nedre åldersgräns eftersom börjar med att sitta och skjuta med stöd. Så här kan flera generationer träna och tävla tillsammans. 

– Skytte i sig är ju ganska ensamt men i den här klubben har man aldrig känt sig ensam. Här är man alltid tillsammans och vi gör saker tillsammans. När banorna är fulla och det sitter folk och väntar på sin tur, det är då man får gemenskapen och det är ju därför man kommer hit.

– Här finns det plats för alla. Det spelar ingen roll om man har något funktionshinder. Sverige tog ett OS-guld i luftgevär i Paralympics. Det var så häftigt att se. Det finns så mycket möjligheter. Vi kan ju dessutom hålla på hela året eftersom vi är inomhus.

– Vår lokal är uppsagd och vi kommer att lämna den vid årsskiftet, då är vi hemlösa. Vi har inte råd att lägga pengar på så hög hyra som vi har nu. Det finns en alternativ lokal i samma hus där vi väntar på prisuppgift från kommunen angående hyran. Den behöver göras i ordning av oss själva som egentligen inte riktigt orkar om vi inte blir fler.  

–Vi hoppas kunna fortsätta med träningar även efter nyår och då är både gamla och nya medlemmar mer än välkomna. Bara vi har någonstans att ta vägen. Fram till december har vi träningar varje måndag om någon vill se hur vi har det och testa sporten. Har föreningen funnits i över hundra år kan vi inte ge upp så lätt, avslutar Helena.


Om kommentarer:

Du som kommenterar tänk på det här: Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet. Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs. Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Skillingaryds äldsta förening riskerar att läggas ner

I någon av kommentarerna här ovan, viste skribenten inte ens att skytteklubben fanns. Det är kanske till viss del där problemet ligger, den som inte syns i dagens mediebrus finns inte. Passa på vid andra evenemang i kommunen att visa upp er verksamhet och slå ett slag för er sport. Hoppas det löser sig.

Varför vill kommunen säga upp skyttegillet från lokalen? Hur mycket pengar handlar det om och vad vill kommunen använda lokalen till istället? Kommer kommunen ta sin hand från alla andra idrotter också? Skyttet har haft framgångar både nationellt och internationellt – vilka andra idrotter i kommunen har haft det?

De är inte uppsagda utan de har själva sagt upp lokalen. Läser man hela artikeln så är de för få medlemmar helt enkelt och nån gång måste beslutet tas. En mycket trevlig och välkomnande förening som vi i kommunen försöker hjälpa med lösningar, men det måste passa ihop med säkerhet med mera.

Lars Seger! Tack för ditt förtydligande! Jag läste helt enkelt inte så noga som jag borde! Ekonomiproblemet känner jag igen från vår förening, där jag fått stötta upp med tusenlappar för att hålla oss vid liv. Hela vår budget går till två saker: försäkring och arrende av marken banan ligger på.

Mikael ”Pillo” Svensson Fotboll.
Kent Claesson Friidrott.
Leo Johansson Skidor.
har ju också varit och är(Leo) framgångsrika både nationellt och internationellt. De är ju från början fostrade i klubbar här i kommunen.
Det finns kanske fler.

Lämna ett svar