Nyheter

Skillingaryds Motorklubb 50-årsjubilerar 1970 – 2020

Nyheter Den 4 november 1970 samlades nästan femtio motorsportintresserade unga män i NTO-lokalen i Skillingaryd med målet att grunda en motorklubb på orten. Avsnitt 1 1970-1971

I november 1970 grundades Skillingaryds Motorklubb av dessa herrar  [1/4]

Ingvar Lindberg körde Skilling 500 i augusti 1971  [2/4]

Tidningsurklipp från rallytävlingen i augusti 1971  [3/4]

Rolf Krahner och Leif Andersson tävlade i Östtyska rallyt mars 1971  [4/4]

Initiativtagare till mötet var Toivo Gabrielsson som flyttat till samhället för en tjänst på tekniska kontoret. Fler likasinnade hittade han efterhand och flera av dem var redan aktiva men i andra klubbar både runt om i Småland men också i Skåne och Östergötland.

Den första styrelsen bestod av:
Rolf Krahner ordförande, Jan Aldelius vice ordförande, Krister Björk kassör, Toivo Gabrielsson, sekreterare och ledamöterna Sten-Ove Mattsson, Kurt Svensson och Leif Andersson. Till suppleanter valdes Roland Domby och Sivert Heiver. Till ungdomsledare valdes Bengt Andreasson.

Nästa klubbmöte den 1 december togs beslutet att anmäla ett lag till hockey-bockey serien som Korpen arrangerade på Movalla. Detta är en aktivitet som återkommit genom åren men som för tillfället är reducerad till innebandyträning en gång i veckan. Har själv minnen från hockey-bockeyn då klubbens lag vid en 24-timmarsturnering ställdes mot ett lag från Jönköping där en av de extremt hårdskjutande spelarna hette Bengt Kinell, före detta HV71. Hans skott gav upphov till många runda röda märken på överkroppen trots ett bröstskydd bestående av tre nummer av Jönköpings-Posten.

Ungdomarna i klubben ville ha en röd bård vilket det också blev

I januari togs de första besluten som ledde till mer motoriserade aktiviteter. Isbanekörning ordnades i samarbete med MHF på Linnesjön efter plogning av bröderna Karlsson och en kommitté för familjerally tillsattes. Vid samma möte togs också beslut om det klubbmärke som följt oss genom åren uppritat av Joel Henningsson. På den tiden hette det uppritat, idag heter det designat. Intressant läsning ur protokollen är att färgsättningen skulle vara svart, silver och vitt men att de ungdomligare medlemmarna med Lars-Göran Harrysson i spetsen också vill ha in en bård i rött. Och så blev det!

Det dominerande motorsportintresse för den nya klubben var rally och i den grenen hade flera i den nya styrelsen tävlat både innanför och utanför Sveriges gränser. Första tävlande för den nya klubben blev Allan Ragnarsson med kartläsare Jan-Erik Andersson som den 19 oktober fullföljde Gnosjö Motorklubbs deltävling i Smålandsjakten.

Då, som många är framåt, var den dominerande tävlingsarenan Skillingaryds Skjutfält. Med goda personliga kontakter och stort självbestämmande hos den lokala ledningen gick det på kort varsel ordna upp till tre tävlingar om året på både norra och södra delen. Alla förare var inte helt övertygade om fältets förträfflighet särskilt inte de som körde fast i sanden framför allt på den södra delen.

Redan den 9 augusti 1971 arrangerade klubben sin egen tävling som fick namnet Skilling 500. Namnet på tävlingen skulle associera till den berömda racingtävlingen i USA ”Indy 500” men också upplysa alla om att första priset var 500 kronor, en ansenlig summa på 70-talet och motsvarande nästan fyra tusen i dagens penningvärde. För att få täckning för alla kostnader föreslogs startavgiften vara 90 kronor. Tävlingens längd var 17,4 mil totalt varav 12,4 mil specialsträcka. Totalsegrade av de 117 som kom till start gjorde Roger Johansson SMK Trollhättan och bäst av klubbekipagen blev Rune Karlsson. Detta var en av de framskjutna placeringar som gjorde att Rune under året körde upp sig till klubbens förste B-förare.

I Smålandsrallyt den 18 september ansvarade klubben för två specialsträckor.

Under detta första år gjorde också en av klubbens förare en start utanför Sveriges gränser då Rolf Krahner och Leif Andersson fullföljde det östtyska Rally DDR Pneumant. Rolf och Leif hade sedan 1967 tävlat för Hässleholms MK men körde i Östtyskland för första gången för den egna klubben.

Den serie av familjerallyn som kördes under 1971 vanns av Lennart Andreasson, Ålaryd och han förärades därför vid årsmötet fyra vinterdäck och en applåd.

Därmed avslutas en pigg femtioårings första verksamhetsår. Jag återkommer efter hand med mer om åren som gått fram till idag och det jubileumsår som 2021 skall firas med en SM-deltävling i Rally som kulmen.

Mats Bergman, Skillingaryds MK

Taggar

1 reaktion på Skillingaryds Motorklubb 50-årsjubilerar 1970 – 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *