Skjutfältet 125 år – del 1
Nyheter I dag den 6 augusti 2023 är det på dagen 125 år sedan det första skottet avlossades på Skillingaryds skjutfält. Under några söndag framöver får vi veta lite om tillkomsten och om verksamheten på och kring skjutfältet.
Skillingaryds skjutfält omkring 1900.
Skillingaryd som militär mötesplats går flera hundra år tillbaka i tiden. En icke bestyrkt tradition gör gällande att kung Karl Knutsson skulle ha samlat en härsmakt i Skillingaryd inför sitt danska fälttåg 1452. Det blir fler och fler övningar i Skillingaryd och 1684 blir byn samlings- och mötesplats för “överstelöjtnantens” eller “Mo härads kompani”. Samtidigt börjar även Jönköpings kompani av Smålands kavalleriregemente att använda Skillingaryd för sina övningar. Dessutom har kompaniet sin trossbod här. Jönköpings regemente hade varit fast organiserat från 1623.
1700-talet – fler övningar
Den första klart dokumenterade större sammandragningen av soldater till Skillingaryd inträffade i slutet av februari 1743 då en så kallad besiktningsmönstring sker med Överstelöjtnantens bataljon.
Den 8 augusti 1777 bestäms i ett kungligt brev att Jönköpings regemente ska vapenöva i Skillingaryd. Ett markområde om 40 tunnland 2,7 kappland upplåts av Skillingaryds bönder mot att jordägarna tillsammans med gästgivarna i Klevshult och Värnamo får ensamrätt till dricka- och brännvinsförsäljningen “som manskapet under kamperingen kunde behöva”. Enligt en annan källa var området 26 tunnland och 28 kappland, tillsammans cirka 13 hektar.
Köper mer 1860
1860 köper kronan exercisplatsen i kanten av Slätten i Skillingaryd. Nya markförvärv sker 1873, 1879, 1887 och 1889. Detta senare år är övningsfältet 1.300 meter långt och 775 meter brett. Det är beläget på Slätten, nära den övriga bebyggelsen i Skillingaryd. Det är alltså väster om Lagan.
Under andra hälften av 1800-talets uppförs byggnad efter byggnad.
1898 anläggs skjutfältet
1897 flyttas en del av Kongl Andra Göta artilleriregemente från Göteborg till Jönköping. Därmed är det nödvändigt att anlägga ett skjutfält. Vad är då naturligare än Skillingaryd?
Från 1875 finns anteckningar i krigsarkivet att det planerades ett skjutfält i Hörle. Lite senare lämnar kapten Jan Kilander vid Smålands grenadjärbataljon en motion till Jönköpings stadsfullmäktige, Han vill ha ett artilleriskjutfält till Jönköping. Ett område vid Eckersholm i norra delen av nuvarande Vaggeryds kommun anses lämpligt.
Den 19 maj 1896 utfärdas ett kungligt brev att delar av kronoparken Götaström – som inköpts samma år – ska upplåtas åt Smålands artilleriregemente. Det område som upplåts är den nuvarande plana ljungheden från General Sparres väg och upp till Kyrkberget. Dessa arealer anses för små för ett artilleriskjutfält varför Bohult södra, nämndemansbostaden och norra Bohult, delar av Boglös med mera köps 1897–98.
Det är öster om det befintliga I 12-lägret i Skillingaryd som mark med skog inköps – allt för 150.000 kronor. Området är redan i stort sett skövlat av de tidigare ägarna till det nu nedlagda Götaströms Bruk.
Skjutfältet klart
I juli 1898 sänds löjtnant Follin till Skillingaryd för att med hjälp av en underofficer, några underbefäl och en arbetsstyrka på 30 man iordningställa skjutfältet.
Den 6 augusti samma år sköts det första skottet och i september genomfördes den första artilleriövningen.
I del 2 den 13 augusti berättar vi om den fortsatta expansionen av skjutfältet med byggnader med mera.