Nyheter

Skjutfältet 125 år – del 3

Nyheter Under några söndagar får vi veta lite om tillkomsten och om verksamheten på och kring Skillingaryds skjutfält.

Vykort från omkring 1900

Smålands Artilleriregemente, Skillingaryd. Hus på lägergatan från norr mot söder.  [1/5]

Stora spännberget samt projektilförråd. Tre infanterister att döma av uniformerna. Det borde kanske varit artillerister. De håller vardera en artilleriprojektil i handen.   [2/5]

Bygget var en av de många gårdar som ödelades när skjutfältet byggdes ut. Många kommuninvånare har ända in på 2000-talet upprörts av militärens bristfälliga förvaltning och underhåll av gårdar som ligger i skjutfältets randområden.   [3/5]

Skillingaryd 1916 (notering med blyerts). Tre underbefäl. Mannen till vänster har jacka modell Ä 1872 men byxor i modell 10. De andra två har modell 10. Mannen i mitten har en mössa av modell Ä och den är egentligen för gammal. Denna blandning var ganska typisk för tiden.  [4/5]

Det är postionshaubits modell 1906. Det framgår dock inte av texten på baksidan. Platsen är öster om Moliden på militärens område öster om Skillingaryd. Foto: Seth Lindgren 1938 eller 1939  [5/5]

På 1960-talet börjar på allvar planeringen av nya E4. Militären reagerar direkt mot sträckningen nära Fågelforsdammen och Götaström:
- Om nu Skillingaryd kan skaffa oss markkompensation österut tror jag inte att A 6 har något att invända mot E4-sträckningen.
 Det säger kapten C G Billsten i en tidningsintervju den 11 februari 1966. Han fortsätter ungefär så här:
 Vägen Tofteryd-Vaggeryd bör – och där är planerna ganska långt komna – flyttas från till exempel norr om Boarp mot Hult, Skog och Snuddebo. Hela området väster om den nya sträckningen får bli skyddsområde för skjutfältet.

Detta är en försmak av vad som komma skall. Under flera år framöver blir det en hätsk debatt mellan en stor del av lokalbefolkningen och militären. Till slut vinner också lokalbefolkningen, men det dröjer till början av 1980-talet.

A 6 läggs ned
1982 beslutar riksdagen att A6 i Jönköping ska läggas ned och det får vissa konsekvenser för Skillingaryd. A 6 måste också farväl av Skillingaryd. Det är den 30 juni 1985 som vaktavlösning sker och I 12 står som ny huvudman.
Fortfarande är det I 12 som basar för Skillingaryds läger och på senare år har verksamheten delvis förändrats. Genom färre rep-övningar blir det minskad verksamhet i Skillingaryd. Däremot har det blir en liten kompensation genom annan utbildning för exempelvis ambulansförare och bilkårister. 1985–86 genomfördes investeringar i form av renoveringar av militärrestaurangen samt nya lektionssalar i östra Lägerhyddan.

Statligt byggnadsminne
1993 beslutades att Skillingarydslägren ska vara statlig byggnadsminne, vilket innebär att mark och byggnader kommer att bevaras till glädje för många ortsbor och de som gästat lägret och skjutfältet genom åren.

Skjutfältet som sådant har minskat i betydelse men förväntas öka igen efter kriget i Ukraina och svenskt medlemskap i NATO.

När det gäller bullerzoner är det närmast ständiga konflikter eller åtminstone  irritation från lokalbefolkning. Framför allt handlar det om att man inte får bygga i närheten av skjutfältsmark. Därtill har militären mer och mer slutit sig innanför sina gränser. Det har blivit svårare och svårare för allmänheten att visats i eller kring militärens läger. Främst handlar det om förbud att vistas på skjutfältsvägar även när det inte är övningar.

Vi kommer förmodligen med en fjärde del kring skjutfältet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *