Nyheter

Skjutfältet kontra kommunens utveckling

Skjutfältet kontra kommunens utveckling

Nyheter Hembygdsrådets styrelse har för någon vecka sedan och till de olika partierna ställt frågor om bebyggelse bredvid skjutfält, nu svarar Stig-Göran Hultsbo (MP).

Hembygdsrådets styrelse har för någon vecka sedan och till de olika partierna ställt frågorna:

-Står ditt parti bakom skrivningen; ”Verksamheten vid Skillingaryds skjutfält ska inte påverka bostadsutvecklingen utanför skjutfältsgränsen”?

Den andra frågan är:

-Hur kommer ni att agera framgent för att verksamheten på skjutfältet inte ska påverka bygglov på privat eller kommunal mark utanför skjutfältsgränsen?

På första frågan kan Miljöpartiet svara med ett odelat Ja, absolut. Skjutfältet ska bedriva sin verksamhet på egen mark och verksamhetens påverkansområde ska inte sträcka sig utanför skjutfältsgränsen.

I den andra frågan vill vi som parti skapa en debatt runt den bästa metoden att hantera militärens alltmer fräcka och okänsliga hantering av kommunens behov av utveckling och en levande landsbygd. Under några år – uppfattar vi det som – har kommunledningen försökt med någon sorts försiktig förhandlingstaktik och tyst diplomati där militären och Länsstyrelsen har fått hålla i taktpinnen. Detta har inte varit en framgångsrik taktik för kommunen utan snarare har militären flyttat fram sina positioner genom att tex krångla om enkla samhällsbehov som cykelvägar och tillgång till fältet, men även rent provokativa åtgärder som att riva Hallafors och jämna hela gården med marken. Droppen är nu att de med framgång hindrar en nödvändig landsbygdsutveckling genom att stoppa flera bostadsbyggnationer på privat mark, inne i redan befintliga byar. Varför begriper ingen utan detta känns enbart som att militären vill spela maktspel och fräckt visa vem som bestämmer.

När Miliseum skulle byggas var ett av argumenten att detta skulle skapa en bra goodwill hos militären och leda till en förståelse för kommunens behov och vilja till utveckling. Jo, pyttsan, vi stoppar in drygt en halv miljon i kommunala skattepengar för att bedriva museal verksamhet åt försvaret och någon goodwill eller förståelse har det inte gett. Verksamheten kan inte ens redovisa antalet betalande besökare trots att kommunfullmäktige debatterat frågan flera gånger och många ledamöter krävt uppgifterna.

Avslutningsvis vill vi som parti öppna för en annan kommunal syn på kontakterna med försvarsmakten där en medborgardialog förs och där kontakterna och diskussionerna redovisas mer öppet så att kommuninvånarna vet vad som händer och även varför. Genom detta kan vi skapa ett större samhällsengagemang och styrka i en diskussion och dialog med försvaret/staten. Vi hoppas också få med och ha nytta av de riksdagsledamöter som kommer från kommunen.

Nu är läget låst och vi förstår hembygdsrådets frustration. Det är dags att tänka nytt.

För Miljöpartiet i Vaggeryds kommun
Stig-Göran Hultsbo

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skjutfältet kontra kommunens utveckling

Tack för ett utförligt och uttömmande svar!

Håller med om att militären på senaste tid utövat ett maktspel och ett provokativt beteende vad gäller samhälls- och landsbygdsutvecklingen i vår kommun. Boendeförbud, bygglovsförbud och rivning av fastigheter är några exempel. Förbud att få bygglov långt utanför skjutfältsgränsen i befintliga livaktiga byar är helt ofattbart.
Militärens gränser för bullerzon/influensområdet verkar inritade helt godtycklig, ljudet följer ex vägar, samhällsgränsen, sockengränsen, vägar och ändras/ökas hela tiden – detta är INTE seriöst!
Den viktiga cykelvägen till Tofteryd har strulat under många år, ännu verkar det inte klart hur vägen skall anslutas i Skillingaryd. Vill verkligen föräldrarna i samhället att deras barn skall cykla på den hårt trafikerade vägen via överfarten söder om Statoil genom rondeller och påfarten till E4an?? Får inte den färdiga cykelvägen på Kaffegatan användas mot Tofteryd?
Hoppas att flera reagerar och agerar och att vi får svar på vem som bestämmer i kommunen!

Inväntar svar från de övriga partierna på Hembygdsrådets frågor

Lämna ett svar