Skolan i fokus när budget 2025 beslutades
Nyheter Ekonomichef Camilla Holm presenterade strategisk plan- och budget för 2025 med plan 2026-2027 under kommunfullmäktiges sammanträde i Vaggeryd. Politikerna "på var sin sida" var på hugget och ville framhäva sina planer kommande år och framöver. Det blev livlig debatt om främst barn-och utbildningsnämndens budgetram
– I de ekonomiska förutsättningarna ser vi skatteunderlagsprognos, löneuppräkning på 3,5 procent, internränta 2,5 procent, hyresökning, skatt 21,49 kronor som är oförändrad, intäktskrav på 3,2 miljoner kronor för försäljning av exploateringsmark och resursfördelningsmodellen utifrån befolkningsprognos 2024. Nämndernas ramar 1 079 027 000 kronor för 2025. Resultat blir då 22,6 miljoner plus för 2025, inledde ekonomichefen Camilla Holm för ledamöterna i kommunfullmäktige.
Efter en knapp halvtimmas fikastund i Folkets Hus samlades politikerna igen och då blev det debatt gällande budget för kommande år.
Gert Jonsson (M) är först ut;
– Vi inväntar så långt som möjligt. Nackdelen med det är att det är liten ställtid fram till årsskiftet. Antagande och utfall. Vi skickade i maj månad ut en förfrågan om vad nämnderna hade för önskemål. Vi visste då inte om det lägre födelsetal som vi nu ser. Det är svårt att säga hur många barn som föds 2025 och 2026. Vårt budgetförslag bygger på att vi har en positiv syn på kommunen. Vi tror att är det någon som kan möta detta är det vi som har förutsättningar. Vi har en stark arbetsmarknad. Vi jobbar i samma lagtröja. Majoriteten sätter kärnuppdraget i första led. Det är en förutsättning för attraktiv kommun. Vi kommer så småningom att ta ansvar för kommande beslut. Vi vill jobba med frågorna om inflyttning och vi har ett axplock av exploateringar i Bondstorp och Svenarum. Va-frågan i Tofteryd, klarar vi av att bygga ut överallt? I norra kommundelen skickade vi två samråd. Vi tar ett grepp om att förstärka boendeutvecklingen. Vi ska bygga skola i Byarum och Hok. Våra räddningsstationer håller inte måttet och vi behöver äska i budget för detta framöver. Budgetramförstärkning görs, det gör att vi får ett resultat på 2 procent. 3,2 miljoner kronor i beräknade reavinster. Det finns inget fel tekniskt i detta. Utdebiteringen av skattekronan ligger kvar. Vi har en del saker vi är överens om, befintliga inventarie ska användas. Ungdomar som kommer tidigt i arbete är en viktig faktor. Vi pratar om investeringar och effektiviseringar. Man måste jobba med detta i respektive nämnd.
– Vi har lagt till en punkt där det ska vara vår uppfattning att förskolan i Svenarum, Klevshult och Bondstorp ska vara kvar. Övrigt när det gäller framtida skolorganisation får barn- och utbildningsnämnden återkomma för det är en del som behöver hanteras, avrundar Gert i första rundan.
Thomas Axelsson (KD) är nöjd med en gemensam oppostionsbudget och berättar:
– Vi får ungefär tio dagar på oss att bemöta. Vi är fullt medvetna om kommunens ekonomiska situation. Höga elpriser, inflation, pensionsavsättningar kräver att vi ska vara försiktiga med pengarna. Samtidigt som effektivisering av den övergripande organisationen måste göras. Vi måste ha en ekonomi i balans. Vi kan inte förlita oss av intäkter av tomtförsäljning. Vi vill bevara våra landsbygdsskolor. Det är en av de viktigaste frågorna för oss. På sittande bord i kommunstyrelsen skulle man satsa på förskolorna och lägga till en punkt i strategiskt plan- och budget. Vi står även för klimat- och miljöutmaningar. Vi ska ställa om att vi har fler personal i första ledet samtidigt som man får effektivisera sin verksamhet med 1,4 procent. Vi vill lägga en framåtriktad budget men också för stabilitet för vår kommuns ekonomi.
– Vi ser majoritetens förslag som ett vågspel. Rösta för en ansvarsfull budget, jag röstar bifall för oppositionens budgetförslag.
Jan-Erik Aronsson (SD):
– Det som skiljer våra budget åt är om vi skulle höja skatten sa alla i oppositionen nej. Vi tillför 18,3 miljoner kronor varav 10 miljoner till socialnämnden. Ordförande i budgetberedningen pekade att ordförande skulle vara tacksamma för ökade budgetmedel de fått. Vi lägger samtidigt ett effektiviseringskrav hos nämnderna på 1,4 procent för att höja skatten som Gert och Kenth vill. Förvaltningschefen får i uppdrag tillsammans med nämnderna ta fram riskanalys. Politikerna fattar sedan beslut. Tillitsbaserat. Vi skjuter fram simhallsbygget till 2027. Vi ska lyssna på organisationen. Bifall till oppositionens budget.
Magnus Thelin (L);
– Satsningar på skolan är viktig. Får vi mer elever till gymnasiet blir den självfinansierad. Vi måste motverka kriminalitet. Levande landsbygd är viktig. Eleverna måste ha första plats när vi pratar skolpolitik. God arbetsmiljö och våra anställda är våra viktigaste resurser, det syns i oppositionens förslag. Jag yrkar bifall till oppositionens förslag.
Ulf Abrahamsson (C) är näste man på väg till talarstolen:
– Budgetdebatt. Vid första anblicken så är de ganska snarlika. Det är först när vi går in och läser innehållet som man ser vissa skillnader. Bra att vi har en samlad opposition. Tycker att vi lämnar ett ansvarsfullt budgetförslag. När man tittar på majoritetens budget är en del i texten som är tilltalande, samsyn om vatten- och avloppsdelen, men tillsammans med landsbygden kan vi nog göra en gemensamhetsanläggning. Kostnadsutvecklingen är däremot lite olika. Vi har alltså skjutit till mer medel än kostnadsökningen. Vi måste stanna upp och se hur vi kan effektivisera, vi kan inte bara stoppa in nya pengar hela tiden. Vi klarar nog 2025 med tanke på markförsäljningen, men 2026 blir det nog skattehöjning om det ska gå. Mer bekymrad är jag över Bondstorps skola, ni offrar skolan. Det kan aldrig oppositionen ställa sig bakom. Jag yrkar bifall till oppositionens budgetförslag.
Kenth Williamsson (S) har fyra minuter på sig:
– Jag måste säga några korta ord angående Ulfs synpunkter. Kostnadsutveckling på nämnderna, vi har lägsta skatten och är effektiva. Ni lägger 8 miljoner på besparingar på skolan, vi satsar på skolan, ni skär i skolan. Bara så ni vet. När det gäller budgeten är förslagen väldigt olika, det är dess motsatser. När vi lade vår första gemensamma budget så skrev vi att kommunen står inför ett flertal förändringar och det behövs en politik som behöver framtidspolitik. Vi befinner oss i en lågkonjuktur och utvecklingen är svag. Trots detta har vi andra utmaningar, befolkningsutveckling med sjunkande födelsetal, klimatfrågor och civil beredskap. Jag yrkar bifall till vårt budgetförslag.
Ulf Abrahamsson (C) replikerar:
– Jag har aldrig sagt att ni inte satsar på skolan. Men ni klämmer till med punkt 13. Ni offrar Bondstorps skola, den är inte kvar i er budget men skolan är kvar i vår budget.
Marijo Corkovic (S) undrar om man ska gråta eller skratta när man lyssnar på oppositionens budget och kommenterar:
– Fokus på landsbygdskolor och vård- och omsorg. Vi har mycket mindre pengar i barn- och utbildningsnämnden i er budget. De 10 miljoner ni tycker att vi ska effektivisera men ni säger aldrig var någonstans vi ska effektivisera. Ska vi stänga skolan i Bondstorp, det är också en effektivisering. Ska vi skära ned på Hjortsjöskolan eller Fågelforsskolan, var ska det skäras ned? Vad ska vi avveckla? Ni avvecklar alla landsbygdskolor och förskolor med ert förslag. Vi måste spara 9,4 miljoner kronor på grund av att vi måste anpassa, inte effektivera, då vi har mindre antal barn i skolan. Ni vill att vi ska minska 10 miljoner till, 13 tjänster inom skolan. Klarar vi att effektivisera med det? Då kan vi stänga alla förskolor i kommunen. Jag är besviken på oppositionens förslag. Axelsson (KD) säger att vi ”har lyssnat på nämnden” men jag hittar inte de här totalt 20 miljoner som vi i nämnden ska få mindre. Bifall till kommunstyrelsens förslag.
Gert Jonsson (M);
– Jag använder mitt inlägg till att prata för vårt förslag. Jag har givetvis läst oppositionens förslag vilket är 95 procents lika. Ibland låter det för bra för att vara för sant. Allt är lika men ändå lyckas ni ha 7 miljoner bättre resultat. Men det andra är mer ett trolleri, det går inte att räkna ihop det här. Det vi fattar beslut om här i dag är driftsförslagen. Barn- och utbildningsnämnden ska ha 495 miljoner och vi 505 miljoner kronor. För att få ihop det här så ska man göra en effektivisering. Bekymret med det vi har är att ni skriver det här på en rad. Hur har ni tänkt det? Det finns ingen politisk styrning! Ska det beredas av kommunstyrelsen, hur tar man fram en sådan effektivisering. Jag tycker att det är falskhet i det här, 15,6 miljoner kronor, var hämtar ni in det här?
Klas Gustavsson (EMP):s tur i talarstolen:
– Empartiet yrkar bifall till oppositionens förslag. Först satsningen på landsbygdsskolor och sedan en ökning av arbetsdirektivets ökade kostnader.
Marijo Corkovic (S):
– Jag ser ingen satsning på landsbygdsskolorna hos er.
Emil Petersson (SD):
– Vi ska komma ihåg att det är pengar vi lånar från våra medborgare. Vi ska hantera dessa varsamt. S ville höja skatten vilket jag tycker är fel väg att gå. Kommunstyrelsens ordförande sitter i knäet hos S då samma tanke även där fanns. Jag vill att vi ska förvalta våra medborgares pengar. Jag yrkar bifall till oppositionens förslag.
Thomas Axelsson (KD):
– Jag vill att ni förklarar er investeringsbudget. Hur ska ni finansiera det här? Det skiljer 150 miljoner för tre år. Jag vill ha en förklaring på den höga investeringstakten ni har.
Gert Jonsson (M);
– Utan att ta någon i kommunhuset i gisslan. För att få ihop er budget måste ni hämta hem den någonstans. Jag är nu tydlig Abrahamsson. När det gäller förskolorna så skriver de väldigt tydligt att förskolorna på landsbygden har de ett samhällsintresse, inte pedagogiskt. En förskola har betydelse för orten. Vi skriver inte att de ska, utan att det ska vara en uppfattning. Att flytta fram simhallspengen har ingen betydelse i det här sammanhanget. Jag försökte lyfta den här frågan men ingen ville backa på något. Vi är överens om att vi har en hög investeringsbudget. Jag skäms inte, ska vi göra allt det här vi vill, vi påstår, måste finansieras. Nu var det inte moget den här gången men jag hade uppe detta om skattehöjning men mitt parti tyckte inte det. Även om jag inte är med framöver så kommer ni fatta beslut om skattehöjning. Det behövs fler skattebetalare och det är viktigt med landsbygdssatsningen.
Thomas Axelsson (KD):
– Närmare 150 miljoner, läs siffrorna Gert.
Ulf Abrahamsson (C):
– Då får jag be om ursäkt, jag ifrågasatte er budget, det var inte illa menat. Varför blev ni så upprörda men det var efter barn- och utbildningsförvaltningen artiklar som det här kom upp. Ni tog ett halvbra beslut. Marijo, en gång till, du menar på fullaste allvar på att om förvaltningen ska bli effektiviseringen att landsbygdsskolorna inte ska finnas kvar. Gert, var hittar du effektivseringspunkterna, vill du kan vi hitta tillsammans var vi kan effektivisera någonstans. Men kom inte och säg att vi inte kan effektiviseras. Klart vi kan få ut mer av pengen som lägger i respektive nämnd. Om inte det fungerar så kan skattehöjning bli ofrånkomlig. Bryter vi inte trenden nu så har vi en skattehöjning redan 26.
Katja Williamsson (S):
– En sak, Ulf. Det du läser i tidningen är inte allt som är beslutet. Ett förslag från förvaltningen är en helt annan sak om vad nämndens förslag är. Man vet hur många som ska födas och då kommer man med det förslaget och då har vi det att jobba med.
Marijo Corkovic (S):
– Jag sa att det inte finns någon annan plats att effektivisera men jag ställde en fråga till er, säg till mig var vi ska effektivisera. Var ska vi göra det någonstans? Säg var vi ska effektivisera 10 miljoner kronor. Ni pratar hela tiden om att sossarna ville höja skatten, men någon höjning finns inte med i vårt förslag.
Kenth Williamsson (S):
– Oppositionen har med arbetskor, feriepraktik bland annat som är positivt. Förslagen skiljer sig dock ändå mycket åt. Vi satsar 12 miljoner kronor i driftsatsning och oppositionen 5 miljoner. Varför vill man skära ner i barn- och utbildningsnämnden? Det är märkligt med de här hårda tagen mot nämnden, förra årets budgetförslag ser vi oppositionen minskat anslagen även då. Någonstans har det blivit fel. Vill ni över huvudtaget ha en kommunal skola? Ni läser ju hur tufft alla har det. Hur ska dessa nedskärningar hanteras.
Alex Johansson (M);
– Jag tycker att det blir lite missvisande när oppositionen presenterar sitt förslag. Ni har också effektiviseringskrav. Det hör till att ha med det i sammanförande. Ni skjuter till 18 miljoner men det blir ju inte så. Ni lägger stor vikt vid landsbygdsskolorna men hur ska nämnden klara sig med 10 miljoner mindre i budget? Jag är stolt över att vi lagt fram en budget utan att höja skatten.
Thomas Axelsson (KD):
– Äntligen en som har fattat, Alex. Gas och broms.
Anneli Borgström (S):
– Nu är det två SD:are som har varit uppe och diskuterat skattehöjning. Vi ser klassklyftorna ökar. Vi kanske blir tvungna att höja skatten, det vet inte jag. Men det slår för de som har det sämst. Istället för att ta ut skatt på de som vi kan lägga skatt på.
Innan Magnus Thelin (L) tar vid påpekar ordförande-Mats om att pajkastning inte är tillåten och att ledamöterna ska hålla sig till ämnet.
– För den som inte läst siffrorna så noga så lägger oppositionen mer pengar på kultur- och fritid, kommunstyrelsens och räddningstjänsten. Kenth nämnde 7 miljoner totalt och det är en liten skillnad på en miljardbudget.
Kenth Williamsson (S) begär replik:
– Ni har ett högre överskottsmål än oss. Det motsvarar 7 miljoner kronor. Det finns ju inga andra pengar som kommit upp någonstans. Ni själva har gett förslag att 505 miljoner kronor har vi lagt och ni lägger 495 miljoner, så det skiljer 10 miljoner. Tror inte det finns några tveksamheter gällande neddragningar i barn- och utbildningsnämnden.
Nexhat Shabani (S):
– Oppositionens budget känns som ett luftslott. Emil, du säger att Gert sitter i sossarnas knä, jag tycker att han sitter på sin egen stol. Vi i S vill skapa förbättring för barn och ungdomar. Det är stor skillnad när vi gör det här för sommarkul, nu finns pengarna. Det är så liten peng för så stor verksamhet. Jag är föreningsmänniska, jag vill satsa på våra idrottsplatser och det är också en väldigt liten peng för så många.
Gert Jonsson (M) går upp igen:
– Tyvärr får vi inget svar, jag kan läsa att det står ändringar i budgetram men någonstans måste man hämta hem budgetramarna.
Jan-Olov Svedberg (SD):
– Förra mandatperioden översked kostnaden för skolskjutsar. När vi började kolla varför så visade det sig att budgetmedel behandlas lite märkligt. Det hade varit skoj att se Bondstorps skola om eleverna går någon annanstans, hur mycket pengar får vi betala för skjuts då? Det finns många smågrejer som ibland inte direkt är besparing utan sunt förnuft.
Katja Wilhelmsson (S):
– Vi slänger oss med budget och summor men ni lägger närmare tio miljoner mindre och man säger att man ska effektivisera. Vad är det man ska effektivisera? Vi ska satsa på våra barn. Ska vi betala för något om tio år som kostar tio fals. Det är nu pengarna behövs.
Calle Johansson (M):
– Bra Magnus, jag håller med dig. Vi fick inte med detta som du gav, vi fick inte med dessa prioriteringar den här gången. Vi jobbar med effektiviseringar redan i dag. Detta året beräknas födas 130 barn vilket då betyder 9,2 barn i varje förskola. Nu är det inte så att barn föds i varje by, majoriteten föds i våra tätorter. Satsningar behöver göras, men var? Det får vi diskutera framöver.
Roger Ödebrink (S) funderade på vad som skulle sägas för något måste sägas när det är budgetdebatt:
– Jag har varit med i 27 budgetdebatter. Det har varit en bra debatt, det har varit betydlig värre genom åren. Det började hetta till lite men föredömligt av ordförande att styra upp det hela. Jag har inte så mycket att säga om budgetarna. Det är inte så stora skillnader. När man sitter och lyssnar på detta och inte sitter i någon nämnd så är det intressant. En sak som jag har konstaterat ikväll, men först yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag, vi behöver räkna på samma sätt. Debatten har hängt mycket på att räkna. En miniräknare kanske?
Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige ställde budgeterna mot varandra och votering begärdes.
22 röster till att bifalla majoritetens budgetförslag och 19 nej blev resultatet.
Angående Axelssons (KD):s tilläggsyrkandes begärdes votering och det resulterade i samma röstetal och tilläggsyrkandet avslogs.
Nyfiken, ja det stämmer. Den baserades på 12 elever. För 2025 kommer den baseras på 19 elever och året efter det 22- 23 elever. Helt plötsligt är Bondstorps skola billigare skolorna i tätorten. Ser man också på att förskolan i Bondstorp redan är näst billigaste i hela kommunen, så förstår man idiotin att lägga ner skolan. Då blir förskolan dyrare då den ensam får ta hela lokalkostnad, städkostnad med mera. Så om två år när ny budget läggs är förskolan för dyr per barn och så läggs den ner också. Handlar enbart om politisk prestige, S & M kan inte ändra sitt beslut oavsett fakta.
Effektivisera genom att lägga ner landsbygdsskolorna? Bondstorps skola är de kommande åren billigare än tätortskolorna trots 100 procent behöriga lärare. Barnen känner sig trygga och visar goda studieresultat. Vill gärna ha en förklaring från både S och M varför man vill lägga ner en väl fungerande skola som inte ger någon besparing i kronor. Tvärtom ökar kostnaderna och även miljöpåverkan för alla extra bussresor som tillkommer. Utöver detta blir även barnen mindre trygga och vissa barn får skolresor långt över det rekommenderade. Tycker S och M att det är oväsentligt?