Nyheter

Skolbarn skjutsas i höga hastigheter: ”Inte acceptabelt”

Nyheter På senare tid har det kommit alarmerande rapporter om skolskjutsar som framförts vårdslöst och i för hög fart i kommunen. Nu berättar en leverantör av skolskjuts att man tar detta på största allvar. – Det är inte okej någonstans.

Pressbild

Tidigare i veckan har det runtom på lokala sociala medier skrivits om skolskjutsar som, enligt uppgifter, framförts på vägarna i närmare 100 kilometer i timmen. Detta har även observerats av en av tidningens läsare som med egna ögon observerade en vårdslös omkörning i alldeles för hög hastighet.

Läsaren hann aldrig uppfatta om det satt barn i just denna skolskjuts, men enligt vad som skrivits på sociala medier så har det förekommit hastighetsöverträdelser vid tillfällen när barn transporterats.
– Man blir faktiskt chockad över att se sånt beteende i trafiken, speciellt när det är barn inblandade, berättar läsaren som vill vara anonym.

Per-Erik Lorentzon är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryds kommun.
– Vi har inte på något sätt upphandlat att de ska köra vårdslöst eller för fort. Vi är jättenoga med att de ska följa alla trafikregler, köra säkert och så vidare. Att de kör för fort är mycket leverantörens ansvar.

Per-Erik Lorentzon fortsätter:
– Vi utgår ju ifrån att när de gör sin planering tillsammans med oss att de sätter upp tider som funkar. Vi justerar ju hämtning så att de verkligen kan köra på ett säkert och bra sätt.

Vad gör ni åt problemet?
– Vi pratar med leverantören.

Skolskjutsen som tidningens reporter såg tillhör en underleverantör till den leverantör av skolskjutsar som kommunen upphandlat. När vi kontaktar underleverantören så låter personen som svarar närmast chockad över informationen.
– Det här är inte acceptabelt överhuvudtaget, säger personen och berättar vidare att man ser mycket allvarligt på detta.

Vad ska ni göra åt detta?
– Det är ju så att i alla typer av persontransporter så finns det färdskrivare som visar hur fort folk kör. Det finns att plocka fram. Det här måste vi ta tag i, det är inte okej någonstans.

Taggar

Dela


18 reaktioner på Skolbarn skjutsas i höga hastigheter: ”Inte acceptabelt”

Vill ni se fortkörning, åk i 80 på väg 152 ner mot Hillerstorp från Skillingaryd.
Då blir man omkörd av det mest varierande i fordonsflottan. Bussar och lastbilar, både tunga och lätta varianter.

Horribel rubrik och horribla diskussioner gör att man kan tolka att alla kör för fort. Jag har arbetat på en enhet i snart 3 år och varje morgon mellan Vaggeryd och Skillingaryd håller dessa två bussar hastigheten. Oavsett vilken dag och vem som kör. Det finns väl några som inte håller hastigheten på någon sträcka i kommunen, men det är ju bara för bolaget att kolla färddatorn varje dag istället för det blir att man ska gissa hur många procent som kör för fort. Sen kan jag ju säga att ibland gör vi studier vid 30-vägarna vid skolor och 75-80 procent av alla bilister kör för fort, det är vi som skapar samhället vi lever i. Varje morgon ser jag massor med hetskörning mot epa-bilarna som är de enda som kör lagligt vid skolorna.

Det är inte bara när det körs skolresor som det körs som galningar.
Vanliga färdtjänsten kör inte heller alltid efter hastighetsgränserna.

I förra veckan åkte jag 6 olika resor eller rättare sagt skulle ha gjort men en dök aldrig upp trots 5.5 timmes väntan, av de resterande 5 var det en (1) som höll hastigheten i Vaggeryd och Skillingaryd.

När jag frågade fick jag lite olika svar. Exempelvis att ingen annan höll de vansinniga hastigheterna till att varför det, för nu hur ju ungarna lektioner. En körde genom villaområdet parallellt för att slippa köra i 30 vid skolorna.

Jag har klagat tidigare på dessa vansinneskörningar men det händer inget, inte ens när man varit med om krock eller dikeskörning.

Och ni skulle bara veta hur många av förarna som håller på med sina mobiler och plattor när de kör, både på E4:an och i samhällena.

Har precis samma uppfattning om de nya chaufförer JLT anlitar som ska köra oss som behöver det är minst sagt skiftande upplevelse. Jag går på dialys tre gånger i veckan och behandlingen är inget jämfört med resan dit/hem! Man vet inte alltid var och när man hamnar. I januari i år så har två blivit av med körkortet varav en gång förbi Götaforsskolan, 68 kilometer i timmen på 30-sträcka imponerar inte.

Skolbussen här har jag aldrig sett vare sig köra över hastighetsgränsen eller fortare än vad som kan vara lämpligt med hänsyn till väglag eller väder.

Man kan inte dra alla över en kam.

Det är så typisk svenskt. Alla hängs ut utan pardon. Vissa av er borde kanske sopa lite extra framför den egna dörren.! Vägen mellan Bondstorp-Vaggeryd och Bondstorp-Månsarp används av vissa som ”tävlingsbana” Bussen ska köras om till varje pris, oavsett om det är möte eller ens lämpligt så ska de om. <<<handen på hjärtat, hur många respektera blinkande skolskyltar och saktar in?
Sedan det här med 30 genom Bondstorp?
Sedan finns det vissa BMW-ägare som demonstrativt ska visa att de kör en sådan bil och köra om fast de får möte. För att inte tala om vissa föräldrar som förutom att sitta med telefonen i örat även har en liten i knäet när de kör- Men, sådant tas inte upp. Likväl alla dessa timmerbilar med flera som permanent ligger bak på stötfångaren på skolbussen som, trots att den ligger i 70 kör alldeles för sakta.
Borde finnas en del av detta till eftertanke
Med vänlig hälsning
En skolbusschaufför.

Det har väl inte med saken att göra ett dugg. Är du yrkeschaufför som kör skolbarn ska du hålla 70 där det är 70. Hastighetsöverträdelse är ett brott.

Ibland är det gamla gubbar i vägen som otaliga gånger har försökt stanna och bett chaufförerna att lugna ner sig och blivit hånfullt bemött. I alla tider så har skolbussen blåst förbi på 30-sträckor.

Redan förra året mejlade jag att de kör för aggressivt. Har inte märkt någon förbättring på sträckan jag ser dem köra.

Jag tycker att ordinarie chaufför som kör runt Ålaryd kör bra och alltid med ett leende på läpparna. Men det finns några extra chaufförer som kör som om det vore folkrace. Tacksam för skolskjutsteamet

Ta det lugnt i trafiken och njut av alla dessa fantastiska små barn de ska föra allt vidare måste sänka hastigheten 🫠

Kör som galna på grusvägar i Åker lätt över 70 km ibland när vägen är max 30 för att köra säkert. Håller med att det är stort mörkertal som vi inte vet om .skulle vara lag på att man ska kunna se körd sträcka och hastighet när man kör skolbuss men tyvärr är många stressade på grund av att skynda sig till nästa körning.

”– Vi har inte på något sätt upphandlat att de ska köra vårdslöst eller för fort.” Naturligtvis inte, men har ni upphandlat att de skall hålla sig inom tillåtna hastigheter? Eller har ni ”bara” utgått från att de skall hålla sig inom lagens ramar?
Detta är enligt min erfarenhet ett problem med upphandling – att man kan tvingas specificera varenda självklarhet. Skall man behöva skriva i en kravspecifikation att arbetet skall utföras inom lagens ramar? Hur kan man försäkra sig om att det inte är galningar som vinner upphandlingen?
Nu får det väl bli utredning av färdskrivare etc och eventuellt polisanmälan.

Bra skrivet C G Gustavsson men högsta tillåtna kan också vara för hög. Förarna måste ha bättre omdöme och kontrolleras bättre.

Så sorgligt att läsa!

Men det händer mycket annat. Precis innan förra sommaren höll Byarums skola på att råka ut för en olycka när bussen inte stannade för stopp i Ekeryd när tåget kom. Det var så nära så boende som var hemma runt överfarten undrade vad som stod på när tåget signalerade för fullt.

Det var så nära att tågföraren kontaktade sin ledning som sedan kontaktade kommunen för att informera om händelsen. Förhoppningsvis har detta tagits vidare till leverantören för vi som måste skicka våra barn med bussen frågar ofta hur den framförs. Sen finns det flera som inte vågar skicka sina barn med bussen på grund av det som hände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *