Skolchefen om fackets larm: ”Hitta en rimlig balans”
Nyheter Tidigare under onsdagen gick fackförbundet Sveriges Lärare ut med att barngrupperna i kommunens förskolor är för stora. Per-Erik Lorentzon är skolchef i Vaggeryds kommun och han säger att det finns flera anledningar till att barngrupperna kan bli stora.
Andelen barngrupper i förskolorna som är för stora har ökat i Vaggeryds kommun. Mellan 2022 och 2023 har andelen vuxit från 34 till 52 procent. Något ni kunde läsa om tidigare under dagen här på Skillingaryd.nu.
Per-Erik Lorentzon är skolchef i kommunen och han berättar att det beror på flera saker hur stor en barngrupp blir.
– Utöver antalet avdelningar är det viktigt att se hur barnens schema ser ut och hur många barn som går 15 timmar per vecka. Åldern på barnen spelar också roll och även om det finns barn med särskilda behov. Vi fokuserar alltså mest på hur vistelsen på förskolan ser ut samt barnens behov och inte så mycket på antalet inskrivna barn, säger han.
Han fortsätter:
– I vår kommun har man under lång tid haft en strategi om att i största möjliga mån erbjuda förskola i närområdet där man bor. Detta innebär att vi har många förskolor utspridda på ett stort geografiskt område. Vi har idag 18 kommunala förskolor med sammanlagt 48 avdelningar. Genomsnittet i vår kommun ligger således på 2,7 avdelningar per förskola.
Per-Erik Lorentzon berättar vidare att på förskolor med endast en avdelning vissa år kan ha fler barn inskrivna och andra år färre.
– Vi balanserar upp detta med att justera upp med personal de år det är fler och ned de år det är färre. Totalt sett försöker vi att hantera resurserna så att antalet barn/pedagog är samma och likvärdigt mellan de olika förskolorna. Vad gäller personaltäthet och antal barn per förskollärare följer vi läns- och riksgenomsnitt rätt väl.
Skolchefen säger att han vill förtydliga att alla inom förvaltningen och verksamheten försöker att hitta en rimlig balans mellan de budgetramar de har och de behov som finns i verksamheten. Kommande år kommer dessutom barnantalet i förskolor att minska.
– Det gör att vi kan göra förändringar så att vi får färre och större förskolor. Detta kommer hjälpa oss att organisera, bli effektivare och att få jämnare barngrupper. Personaltätheten kommer dock bestå om inte särskilda prioriteringar görs i den kommunala eller statliga budgeten, säger Per-Erik Lorentzon.
Alla inom förvaltningen försöker hitta en rimlig balans men det verkar inte ha gått så bra.
Läste man artikeln där BUN sa att det skulle bli tufft att behöva minska antal förskolor från 18 till 13 så förstod man ganska snabbt att antal barn per lärare kommer öka. Väldigt enkel matematik som BUN och skolchef borde kunna räkna ut/ har räknat ut.
Svar till Suck
När det blir färre barn behöver organisationen anpassas. Samma sak när det ökar. Vi har tidigare år ökat hastigt varför en hel del temporära lokaler tillkommit som nya förskolor. Det är dessa som vi tar bort först nu när det blir färre barn. Personaltäthet har ingen direkt koppling till detta.
Hej Per-Erik
Jo, jag förstår att det ibland behöver anpassas. Men när nedgången är tillfällig och inom några år kommer vara uppe på nuvarande nivå igen (enligt de nya beräkningarna) så vore väl det ett ypperligt tillfälle att minska storlekar på barngrupper för att komma ner mot de rekommenderade?
1012-907 barn = 105 fördelat på 18 förskolor = 5,8 barn färre per alla förskolor. Kan det verkligen vara sån varning och kalabalik över detta så att så drastiska åtgärder behövs?
Sedan finns det ju en annan aspekt av det hela, är ju många barn som mår dåligt i skolan idag, och då kanske det inte är så bra med för många elever på för få lärare. Satsa lite mer resurser och lite mer pengar, så blir det nog bra. Budget?
Klokt svar, alltid gillat Per-Erik som person och hur han arbetar i kommunen!
I början säger man att att man strävar efter en geografisk spridning.
– I vår kommun har man under lång tid haft en strategi om att i största möjliga mån erbjuda förskola i närområdet där man bor.
Sedan som så vanligt med chefen, så vill han lägga ner landsbyggdskolor/förskolor och göra bara stora enheter. Han motsäger sig själv i slutet på artikeln i det ovan jag citerade.
– Det gör att vi kan göra förändringar så att vi får färre och större förskolor. Detta kommer hjälpa oss att organisera, bli effektivare och att få jämnare barngrupper
Hej David
Vi följer den strategiska lokalförsörjningsplanen för BUN som antagits av kommunfullmäktige. De enheter vi strävar efter att slå samman är de mindre i tätorterna och har inget med landsbygd att göra.