Skolenkät: Elever är nöjdare än föräldrar
Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde presenterades skolenkäten som genomfördes tidigare i år. – Det bästa resultat vi fått, säger nämndens ordförande Marijo Corkovic (S)
Skolenkäten har gjorts i årskurs 5, 8 och tvåan i gymnasiet. Marijo Corkovic (S) är mycket nöjd över resultatet och säger:
– Jag vill lyfta några punkter som är intressanta. Resultat har gett betyg där 0 är sämst och 10 bäst.
– Bland femteklassarna har följande svar i skolenkäten lämnats: Studiero hos oss 5,9 (riket 5,6), trygghet 8,1 (riket 8,1) och förhindra kränkningar 6,9 (riket 6,3. I årskurs åtta har vi 5,9 (riket 5,7), trygghet 8,1 (riket 7,8), förhindra kränkningar 5,5 (riket 5,4). I gymnasiet årskurs två är studiero 6,3 i Vaggeryds kommun (riket 6,4), trygghet 8,5 (riket 8,4 och förhindra kränkningar 6,2 (riket 6,2).
– Bästa enkäten genom tiderna och det är vad eleverna upplever. Vissa oppositionspolitiker svartmålar och smutskastar våra skolor. Jag säger inte att vi är bäst men vi är inte heller sämst. Det visar att vi gör ett bra jobb och bevisar att vi är på rätt väg.
Skolenkäten genomförs vartannat år och kan jämföra Vaggeryds kommuns skolor med andra skolor både i länet och riket.
Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, summerar resultatet och berättar:
– I årskurs fem har vi det lite ojämnt fördelat. Vi ser att 167 elever har svarat där 20 elever går på Fågelforsskolan, 96 på Hjortsjöskolan, 20 på Hoks skola och 31 på Sörgårdsskolan. Svarsfrekvensen visar att 100 procent av eleverna på Hoks skola har svarat och lägsta procenttalet är på Fågelforsskolan där 80 procent av eleverna har svarat. Vi ser att Hjortsjöskolan 4-6 har ökat i nöjdhet, roligt att se att vår Hjortsjöskolan ligger över rikssnittet. Trygghet ligger också högre än tidigare och att eleverna litar på att de vuxna i skolan gör tillräckligt om den elev blir illa behandlad. Här har vi ett högt tal, 7,4, från Hjortsjöskolan. Vi ser i enkäten att man litar på att vuxna i skolan gör tillräckligt. Däremot är det en lägre andel i Hok där elverna litar på att vuxna gör tillräckligt, den siffran är 5,8. Totalt när det gäller tryggheten ligger våra skolor på 6,8-6,9 förutom Hoks skola som har fått 6,3. Hur nöjd eleven är med sin skola ligger Hjortsjöskolan på näst högsta betyg av våra skolor.
– I årskurs åtta ser vi att Fågelfors 7-9 sticker ut när det gäller trygghet. Skolan har fått högst betyg på 8,4 bland skolor i GGVV och Hjortsjöskolan ligger strax därefter på 7,8, som är samma tal för övriga riket men inte många skolor, bara Apladalsskolan och skolan i Gnosjö, i GGVV som ligger över Hjortsjöskolan. Överlag och totalt ses att Hjortsjöskolan är som genomsnittsskola och Fågelfors klart över genomsnittet visar elevens uppfattning om sin skola, berättar Per-Erik Lorentzon som däremot ser att vårdnadshavare svarar med lägre betyg än 2022.
– Ser man på vårdnadshavarnas resultat i enkäten så har det sjunkit. Uppfattningen är att man har minskat hur nöjd man är. Låga värden i Vaggeryd trots att man gjort en positiv resa i årskurs 4-6. Vårdnadshavare svarar mycket mer negativt oavsett årskurs, berättar Lorentzon.
Staplarna visar att föräldrarna svarat på hur nöjd man är med sitt barns skola och där ligger Vaggeryd 4-6 på 4,6 och 7-9 på 3,5. På Fågelforsskolan F-6 är föräldrarna 7,4 nöjda och på högstadiet 6,4 nöjda. Byarym och Tofthaga har poäng över 8 som följs åt av Götafors F-3 med 7,9. I Hok är föräldrarna 4,3 nöjda.
– Man får passa sig för enskilda andekdoter, hur många har man hört det där dåliga utav? Vi ser att vårdnadshavaren generellt tycker att det är sämre på skolorna än vad eleverna gör och det gäller oavsett årskurs.
Skolenkäten görs vartannat år och genomförs i februari månad.
Intressant resultat visades. Den innersta cirkeln, orange, är vårdnadshavare. Den sticker ut i mängden på Hjortsjöskolan (bild till vänster) jämfört med Fågelforsskolans resultat (till höger)
Fint att läsa, som vårdnadshavare till barn på Fågelforsskolan kan vi bara säga att vi är och har alltid vart mycket nöjda. Fantastiska lärare och inte minns att det känns tryggt och så klart det viktigaste är ju ändå att våra barn trivs mer än bra.
En skola som inte har ”stannat av”, utan tvärtom, en skola för alla, en skola som följer med i det föränderliga samhället vi lever i.
Stor eloge till alla lärare på Fågelforsskolan för ert fina arbete.
Med tanke på att jag är en av de oppositionspolitiker som av Marko utpekas som svartmålare och smutskastare vill jag bara påpeka att det under de 6 år suttit med i BUN – barn- och utbildningsnämnden– har vi fått ständigt strida för att få nämnd och förvaltning att öppna upp informationen och ge möjlighet till inspel om förbättringar.
Det finns tyvärr en tystnadskultur som är skrämmande och de önskemål vi inom SD haft på information har tystats eller spelats bort i förhoppning om vi ska ”glömma”.
Vi har exempelvis under flera år kämpat hårt för bättre hantering och redovisning om kränkningar, något som nu börjar ge resultat.
En annan punkt där vi strider är hur hemmasittare hanteras och redovisas av förvaltningen.
Hjortsjöskolans problem har vi sett och hört från många håll, men vi saknar fortfarande den tydliga genomlysning vi önskat.
Vi hörde på kommunfullmäktige (från annat parti än SD) att föräldrar börjat diskutera att flytta sina barn till annan skola, vilket också bekräftades av förvaltningschefen på senaste BUN-mötet.
Marko, positivt att en del tycks gå på rätt håll, men en lite bättre hantering av och samarbete med alla medlemmar i BUN så kanske mötesklimat och samarbete till våra barns bästa blir något vi kan vara stolta över.
Stig Svensson (SD)
Om ansvariga politiker och tjänstemän är stolta över hur det fungerar i skolan i Vaggeryd så påvisar det problemen i vår kommun med tydlighet.
Normalt sett så kallar man det för att man har tappat verklighetsförankringen. Alternativt så är det ju så enkelt att man vet att det är stora brister och man förskönar för att rädda sitt eget skinn.
Peter Johansson