Skolinspektionen: 7–9-skola riskerar miljonvite
Nyheter Hjortsjöskolan i Vaggeryd har misslyckats i delar av undervisningen som rör högstadiet. Det menar Skolinspektionen som nu hotar med vite på 1,5 miljoner kronor om skolan inte rättar till bristerna, rapporterar SVT Jönköping. Texten uppdaterad onsdag morgon och förmiddag.
Under hösten har Skolverket gjort inspektion på Hjortsjöskolan 7-9 i Vaggeryd.
Man bedömde att det finns allvarliga och omfattande brister som rör undervisningen, rapporterar SVT Jönköping.
I bristerna nämns bland annat att eleverna inte får tillräckligt med undervisningstid i flera ämnen, elever som behöver svenska som andraspråk inte får den undervisningen och att extra studietid erbjuds inte. Dessutom får nyanlända elever inte den handledning på modersmålet de behöver och att de individuella studieplanerna saknas för dessa elever.
Enligt SVT Jönköping finns det också allvarliga och omfattande brister i skolans arbete för att skapa trygghet och motverka kränkande behandling. Personal har inte alltid agerat och anmält till rektorn om bristerna.
Fram till april 2025 har Hjortsjöskolan på sig att rätta till bristerna. Sker inte detta kommer Vaggeryds kommun att få betala ett vite på 1,5 miljoner kronor.
Texten uppdaterad kl 08.10:
Barn- och utbildningsförvaltningen har tagit del av beslutet och konstaterar att det i områdena undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd, mottagande och undervisning av nyanlända elever samt arbete med att skapa trygghet utfärdats föreläggande om vite på 1,5 miljoner kronor om inte bristerna åtgärdas inom beslutad tid.
– Vi ser allvarligt på den kritik som Skolinspektionen för fram i sin tillsyn. Vi har i majoriteten av punkterna som lyfts i beslutet redan påbörjat arbetet med åtgärder sedan föregående läsår och som intensifierats under hösten i olika insatser. Nu har vi fram till 25 april på oss att åtgärda och redovisa till Skolinspektionen. Arbetet är redan i gång och vi ser att det kommer att vara möjligt att genomföra de förändringar som behövs ytterligare. Många rutiner är framtagna och arbetet med att implementera och systematisera detta blir en viktig del av det dagliga arbetet för alla på skolan under tiden framöver, säger Helen Bengtsson-Carlström, verksamhetschef grundskola.
Skolinspektionen konstaterar inga brister i sin tillsyn av Hjortsjöskolan 7-9 i de delar som avser ordningsregler och skolans åtgärdande arbete för att skapa studiero.
Uppdaterad text kl 10.30:
Granskade områden och skolans åtgärder:
Brister garanterad undervisningstid. Kritiken kring garanterad undervisningstid handlar om olika delar, att skolan lägger ut schemabrytande dagar, rutiner kring svenska som andraspråk, inställda lektioner och hur tiden fördelats på olika ämnen. Från höstterminen i år ställs lektioner in i mycket liten omfattning. Justeringar som behöver göras i timplan och schema kommer att ske så snart det är möjligt.
Extra anpassningar och särskilt stöd. Arbetet med att utveckla området särskilt stöd påbörjades under höstterminen. Vi har utökat elevhälsan genom att anställa ytterligare en speciallärare samt genomarbetat rutiner som kontinuerligt följs upp av elevhälsan. Skolan har numera bättre möjligheter att möta elevers behov av särskilt stöd, bland annat genom studierummet. Arbetet är påbörjat och kommer fortgå.
Trygghet och motverka kränkande behandling. Vi behöver bli bättre på det förebyggande arbetet för att skapa trygghet. Vissa förändringar har gjorts under höstterminen vad gäller vuxennärvaro på skolan i form av en socialpedagog men det finns mer att göra. Vi kommer att se över möjligheten att förstärka elevhälsan ytterligare då kurator är en viktig del i detta arbete. Under hösten har den fysiska miljön förbättrats på skolan.
Förvaltningen vill lägga ner skolor som fungerar, men blundar för Hjortsjöskolans allvarliga problem. Vem tar ansvar?
Hjortsjöskolan har haft 6-8 rektorer på 12 år, de har haft cirka 100 olika lärare som kommit och gått. Allt ansvar ligger på förvaltningschefen och hans underhuggare. Det är ett monumentalt svek mot både rektorer och lärare på den skolan som pågått under lång tid. Vilket är djupt beklagligt. Facket har inte heller gjort det som behövts. Det behövs att förvaltningschefen reder upp den röran som skapats. Även de politiker som varit ansvariga för barn- och utbildningsnämnden de senaste 10 åren. Nu skyller alla på rektorer och lärare men det är ju inte deras fel, när till stor del av arbetsmiljön inte tagits tag i. All heder till alla er som kämpar varje dag på denna skola, hoppas ni äntligen nu får något som helst stöd från förvaltningen.
Äntligen, (men skrämmande) att vi får lite fart på det som vi från SD klagat på under de sex år år jag har varit ledamot i barn- och utbildningsnämnden och fått höra hur fel vi haft var gång vi lyft frågor om Hjortsjöskolan och det som nu påpekas av skolinspektionen.
Nu kanske vi kan få ett mer konstruktivt arbete i barn- och utbildningsnämnden.