Nyheter

Skolinspektionen ska syna Hjortsjöskolan

Nyheter Kommande läsår ska Skolinspektionen göra en planerad tillsyn på Hjortsjöskolans högstadium. Detta då man bedömer att det finns risker inom vissa områden.

Redan i höstas skrev vi en artikel om situationen på Hjortsjöskolan då det till redaktionen inkommit uppgifter om en oroande situation på skolan. Under läsåret som snart har passerat har det fortsatt komma in berättelser om situationen, bland annat om mobbing och kränkningar bland elever. Men också om att många lärare har sjukskrivit sig. Uppgifter som även inkommit till Skolinspektionen genom diverse anmälningar.

Bedömer att det finns risker

Jenny Lundin är utredare hos Skolinspektionen och hon berättar:
– Planerad tillsyn genomförs hos skolor och huvudmän där myndigheten bedömer att det finns risker. Vid tillsynen utgår Skolinspektionen från ett antal förbestämda bedömningsområden, vilka för Hjortsjöskolan är: Undervisning och stöd, Skolans arbete med att skapa trygghet och studiero samt Bedömning och betygssättning.

Hon berättar att myndigheten analyserar olika typer av underlag för att kunna bedöma vilka skolor eller verksamheter som har behov av en planerad tillsyn, bland annat kunskapsresultat, skolenkäten eller tidigare inspektioner.
– Valet av vilka skolor som ska ingå i en planerad tillsyn görs genom en sammanvägd bedömning av de olika underlag jag nämnde tidigare, berättar Jenny Lundin.

Välkomnar tillsynen

Per-Erik Lorentzon är skolchef hos Vaggeryds kommun. Han berättar att han välkomnar tillsynen och att det är en naturlig del i myndighetens och kommunens kvalitetsarbete.
– Skolinspektionen gör regelbundna tillsyner och granskningar och är med detta också en bra skolutvecklingspartner till oss. Att få någon utifrån som kommer och granskar vår verksamhet är i grund och botten något positivt för skolan. De områden de kommer att granska är också områden vi jobbat och jobbar med. Det ska bli intressant att se om Skolinspektionen med deras kompetens och erfarenhet kan se ytterligare utvecklingsområden utöver de vi identifierat.

 

Per-Erik Lorentzon är skolchef i kommunen. Foto: Sara Mejving

Skolchefen berättar vidare att man under tisdagen skickade ut ett informationsbrev till vårdnadshavare med elever på Hjortsjöskolans högstadium. Bland annat informerade man om att Skolinspektionen kommer göra en tillsyn under nästa läsår.

I brevet skriver man också att det varit ett jobbigt läsår för Hjortsjöskolans högstadium.
”Vi har haft en del sjukskrivningar, vakanser som tagit tid att tillsätta samt en del skriverier i media som varit svåra att bemöta och hantera. Mycket skrivs också om skolan i sociala medier och en del rykten florerar. Ett sådant är att vi har väldigt mycket vakanser vilket inte stämmer, just nu har vi fyra tjänster vakanta av de 37 som återfinns på skolan vilket är ganska normalt för den här tiden på året”.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Skolinspektionen ska syna Hjortsjöskolan

Redaktionen svarar den som skickat: Det är inte tillåtet att uppge falska e-postadresser. Om du uppger din rätta och ditt riktiga namn (enbart till oss) så kommer ditt inlägg att granskas av oss.

Jag är en mycket upprörd förälder och före detta lärare på Hjortsjöskolans högstadium och jag känner mig tvungen att lyfta fram allvarliga brister som pågår på skolan. Det verkar som att skolledningen inte tar kränkningsanmälningar på allvar, lärarbristen är akut och vissa lärare verkar ge betyg utefter elevernas popularitet istället för deras faktiska prestationer.

Det är även oroande att det förekommer försäljning av droger på skolan.

Vissa lärare anklagar också elever utan att ha tillräcklig fakta för att styrka sina påståenden. Det är oacceptabelt att elever ska behöva känna sig orättvist behandlade och oskyldigt anklagade på skolan.

Det är dessutom fullständigt oacceptabelt att en lärare kan vara upptagen med att prata i telefon med veterinären för sin katt under lektionstid, samtidigt som denne anklagar elever för fusk på prov. Detta visar på bristande professionalism och ansvarstagande från lärarens sida.

Jag vädjar till skolledningen att ta tag i dessa allvarliga problem och se till att eleverna på Hjortsjöskolans högstadium får den trygga och lärorika miljö de förtjänar. Det är av största vikt att skolan tar sitt ansvar och agerar för att skapa en trygg och positiv lärandemiljö för eleverna.

Jag väl även avsluta detta med att jag inte drar alla lärare över samma gräns. De allra flesta gör ett kanon jobb och jag är så tacksam för att ni står ut i detta helvete rent ut sagt.

Med vänliga hälsningar,

En upprörd förälder och före detta lärare på Hjortsjöskolans högstadium.

Upprörd förälder. uppge gärna vem du är så att vi andra före detta lärare slipper att hamna i blickfånget. Stå för din kommentar istället för att skapa spekulationer.
Med vänlig hälsning Peppe – före detta lärare också

Precis som du skriver Kommuninvånare, hoppas att skolan ska få hjälp av det. Man får ju ont i magen när ens barn ska börja till hösten. Tur att man kan ansöka om annan skola i annan kommun men tyvärr ska ju nuvarande skola godkänna en sådan ansökan och det ska göras analyser och kartläggningar vilket tar så lång tid (pågrund av personalbrist?)

En fin skola med helt fantastiska ungdomar och fantastiska lärare som kämpar och sliter. Tyvärr har det varit rörigt under en lång tid och en tillsyn är nog vad skolan behöver. Inte för att någon ska få skulden utan för att skolan ska få hjälp med vad de behöver förändra och utveckla.

Hoppas det görs en stor koll.
Har ingen siffra att jämföra i Sverige med men väldigt många lektioner är inställda.
Mycket mobbning och kränkningar där man upplevs inte alltid att det tas på allvar.
I alla fall känner barnen på det sättet.
Nolltolerans är verkligen inget som funkar.
Men samtidigt måste lärare få ha mer att säga till om.
För att nå en nolltolerans och lugnare klasser har vi en lång väg att vandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *