Nyheter

Skollärarens ladugård restaureras i Tofteryd

Nyheter Hembygdsföreningen genomför tillsammans med bygdeföreningen ett större arbete i skollärarens ladugård intill Tofteryds kyrka. – Vi tror att den gamla ladugården kommer att användas på ett bra sätt framöver, säger Lars-Henrik Olsson.

Här, strax intill Tofteryds kyrka, ligger skollärarens ladugård som nu restaureras  [1/17]

Sune Hansson och Lars-Henrik Olsson  [2/17]

Slyet har tagits bort och dränering har gjorts bakom ladugården  [3/17]

Timmerväggar  [4/17]

"Timmermannen" har varit på plats och ladugårdens baksida har fått uppfräschning  [5/17]

Skidor, skidor och skidor  [6/17]

  [7/17]

Sune Hansson kämpar med stenen som ska ut ur ladugården  [8/17]

  [9/17]

"Det här ska inte bli en ny förvaringsplats", säger Olsson och Hansson efter att städningen gjorts  [10/17]

  [11/17]

Lars-Henrik städar på logen  [12/17]

  [13/17]

  [14/17]

  [15/17]

Tre dörrar till torrdass på gaveln byggdes på 1920-talet  [16/17]

  [17/17]

En gång i veckan träffas föreningarna för att tillsammans restaurera upp ladugården. Slyet har tagits bort på baksidan, dränering har gjorts, nytt friskt timmer har fått pryda ladugårdens södersida och arbetet är i full gång med att ”riva ut allt”, från sten och jord till allt material som blivit lagrad i ladugården sedan svunnen tid. Sune Hansson och Lars-Henrik Olsson jobbade under torsdagsförmiddagen i ladugården och de båda konstaterar att arbetet genererar ett ”helt gratis gym” tillsammans med många skratt och historier.

Vad ska det bli i ladugården när den är färdigrenoverad?
– Vi ska använda den till något bra. Det lovar vi, säger hembygdsduon. 

Enligt Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening byggdes ladugården 1864 till Tofteryds förste folkskollärare. Han hette Peter Sjödell och var även organist i kyrkan. I ladugården fanns plats för ko, gris en loge där hö förvarades och ett vedskjul. Peter Sjödells första årslön som lärare består av 53 riksdaler banco, ungefär 80 kronor, fri bostad samt foder till en ko och ved. På 1920-talet byggdes, på den västra gaveln mot kyrkan, ett torrdass till skolbarnen som var i bruk fram till 1968.

Under helgens gårdsrunda kommer museet, strax intill, att öppna för första gången där bland annat bygdens första traktor kommer kunna beskådas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar