Nyheter

Skomakarebygget

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

På Skomakarebygget bodde Jöns Skomakare och hans hustru Marit Jonsdotter 1659 – 1696. Torpet har tillhört Mölna och var fram till 1954 bebott. Det var troligen Jöns som gav upphov till namnet eftersom han var skomakare.  Den siste som bodde här var Janne Andersson mera känd som Janne på Skomakarebygget.

Janne på Skomakarebygget var en välkänd profil. Som ung arbetade han som vagnmakare på Hjalmar Anderssons Snickerifabrik i Vaggeryd. Tidigt vaknade hans reslust och han lämnade Vaggeryd. Han arbetade en tid i Södertälje innan han gav sig ut i världen, först till Norge och sedan till USA. På 1920-talet var han anställd hos Henry Ford på hans bilfabrik i Detroit där han byggde bilar vid det löpande bandet. 1923 tillverkades där två miljoner bilar av modellen T-Ford. 1933 då depressionen lamslagit världen återvände han hem till Sverige och bodde med sin mor Emma på Skomakarebygget. Tre år efter moderns död 1951 sålde Janne Skomakarebygget och flyttade till Götafors. Från 1971 bodde han i Eksjö där han avled 1978.

1973 köpte SMU, nuvarande Equmenia i Vaggeryd Skomakarebygget, som rustades upp och blev en omtyckt friluftsgård för utfärder, hajker och läger. Varje år sedan 1978 har det anordnats dagkoloni för skolbarn här. Många barn i Vaggeryd har fina sommar-minnan från Torparliv på Skomakarebygget. 

Byarums Hembygdsförening

  [1/6]

Bild på Skomakarebygget från Torparliv 2017.  [2/6]

Middagsrast på Torparliv 1981. Foto Lars Erik Joakimson.   [3/6]

Oljemålning på Skomakarebygget 1917 målad av Janne till hans mors 60-årsdag.  [4/6]

Janne på Skomakarebygget. Foto Fotoni   [5/6]

Bild på Skomakarebygget från Torparliv 2017.  [6/6]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *