Nyheter

Skomakarfilm i Magnisa

Nyheter På söndag blir det filmvisning med skomakarminnen med Gustav ”Skomakare” Andersson och och Torsten ”Turre” Nygren i Magnisa stuga i Vaggeryd...

Tiderna förändras och det kan illustreras med att på mitten av 1950-talet hade vi två  skomakare-verkstäder i Vaggeryd. Det var John Anderssons Skomakeri på Götaforsvägen 35 och Sjökvists Skomakeri på Ringvägen 3. De hade ofta flera anställda medarbetare och tidigare även gesäller. Mary Malmsten- Johansson arbetade hos Sjökvist på 1960-talet innan hon 1966 startade egen verksamhet på Östergatan. Många minns Marys klackbar som hon senare flyttade till Narvavägen.

På söndag visas en film i Magnisa stuga med Gustav ”Skomakare” Andersson, son till skomakare John Andersson och Torsten ”Turre” Nygren. Gustav gjorde sig känd som en engagerad bibliotekarie. ”Turre” var en god målare och illustratör som lämnade många tavlor efter sig med motiv av framför allt byggnader och husmiljöer. Gustav och ”Turre” berättar intressant och livfullt om sina Vaggerydsminnen och då inte enbart skomakarminnen.  

Josef Darwich är i dag ensam skomakare i hela Vaggeryds kommun. Han har sin verkstad i en källarlokal på Östergatan i Vaggeryd och har öppet två dagar i veckan. Josef står till tjänst med skoreparationer, nyckeltillverkning och enklare lagning av kläder som till exempel byte av dragkedjor.

Text: Lars Erik Joakimson

Josef vid skoputsmaskinen.  [1/6]

  [2/6]

Nyckeltillverkning.  [3/6]

John Skomakares verkstad i Magnisa stuga.  [4/6]

John Skomakare.  [5/6]

Oskar Sjökvist och Mary Malmsten.  [6/6]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skomakarfilm i Magnisa

Fantastiskt! Trodde inte det fanns några skomakare kvar. Iallafall inte på små orter. Ska lägga adressen på minnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *