Skribentens upptäckarglädje ger inspiration
Nyheter Kan vem som helst göra som Christer Svensson, skriva en bok om släktens historia? Han menar att svaret är ja.
– Men räkna med att det tar tid, säger Christer.
– Jag beräknar att arbetstiden motsvarar ett och ett halvt årsarbete på heltid. Belöningen är de adrenalinkickar man får när man lyckas lösa problem med forskningen. Det ger dig motivation till att gå vidare.
Det är tre huvudingredienser som krävs enligt Chister: nyfikenhet, envishet och tålamod.
I Christers fall är det egenskaper som han tillägnat sig under arbetets gång. Avsikten var heller aldrig att ge ut en bok för att kunna dela med sig. Men med tiden växte arbetet i omgångar. Då blev en annan faktor absolut nödvändig, förmågan att hålla ordning och reda.
Christer Svensson grubblade då och då över vad han som pensionär skulle företa sig när höstmörkret sänker sig över Vaggeryd. Svaret fick han av sin fru Christina som ledde honom in på släktforskningsspåret när hon ville veta vem som hade bott på Smedstorp. Genom intensiva studier av hembygdsböcker kunde frågor besvaras men samtidigt upptäckte han spänningsmoment och upptäckarglädje och gick vidare med sin mors släkt.
Från den dagen har Christer inte haft några fritidsproblem.
– Detta var för sju år sedan och då hade släktforskarföreningen en sökbar tjänst. Numera får man istället hämta fakta från cd-skivor, berättar Christer.
– Man måste ha bra dataprogram för att kunna hålla ordning och reda. I dokumenten skriver man in när släktingarna är födda, döda, när de gifte sig, var de bodde. Man följer dem från plats till plats och skriver under arbetets gång in alla fakta.
Christer flyttade successivt fram sina kunskaper på olika plan. När det sedan blev dags att samla in mera ”mänskliga fakta” genom berättelser av olika slag för att ge personteckningen djup tog han hjälp av sina kusiner.
Den som bidragit i särklass mest är Jan-Olof Gustavsson på Spikbruket som är en säker och driven berättare som gett innehållet en extra dimension.
Christer anser också att det kanske svåraste var att ordna illustrationer, hus och platser. Men den delen av arbetet har varit mödan värd, nu har hans barn, barnbarn och många andra släktingar klart för sig vem Hulda och August Svahn var, hur de levde och under vilka omständigheter.
Släktens kunskaper om anfäderna kommer för övrigt att fördjupas. Fler böcker är på gång från den Svenssonska forskar- och skrivarlyan, bland annat om släkten på hans far Olles sida.
Det blir något att se fram emot. Olle Svensson, Olle Box kallad, är rent av värd en egen bok.