Nyheter

Skuggbudget lagd: Fokus på landsbygdskolor, vård och omsorg

Nyheter Samtliga oppositionspartier, L, KD, SD, EMP, C och KD är enade och presenterade en gemensam budget för 2025 under måndagseftermiddagen. Satsar på simskola, landsbygdsskolor, bullervall, idrottsplatser, plockar inte bort händer ur verksamheten och flyttar fram simhallsinvestering

Investeringsbudget innan sommaren och driftsbudgeten senare delen av året har det tidigare varit. I år bestämdes att det skulle läggas samtidigt. I vanlig ordning så träffades samtliga partier under våren och därefter har man haft enskilda överläggningar och sedan i grupperna tagit fram varsitt förslag. Oppositionspartierna har nu kommit fram till en gemensam budget 2025.

Oppositionsråd Thomas Axelsson (KD) förklarar:
– Vi är medvetna om att det varit en tuff period för de flesta kommunerna och vi har en tuff ekonomisk situation. Det finns många kommuner i länet som har stora underskott i sin ekonomi. Aneby exempelvis måste halvera sin budget på sina nämnder. Det är tufft. Befolkningsutvecklingen har inte blivit det som tänkt. Barnafödandet är lågt och vi har inte riktigt ha den tillväxten som vi önskat. Vår budget är en satsning på vård, omsorg och vi vill lyfta fram landsbygdsskolorna bland annat, menar Axelsson och fortsätter: 

– Majoriteten har ett lågt överskottsmål som ligger runt 2 procent. Egentligen har man lurats med siffran för att de tar med orealiserade vinster, att man säljer tomter vilka man inte ska ta med. Det har tidigare varit tabu iallafall för moderaterna för en sådan kommande intäkt. Vidare tycker vi att man underestimerar medvetet och det är mer allvarligt. Exempelt arbetsdirektiv när man vet att det kommer att kosta mycket mer. Man skrev ner siffran och sedan gjorde man en tilläggsbudget. Man visar ett högre överskottsmål än vad det borde vara. Det är inte riktigt hederligt att göra så. Vi ska vara återhållsamma och vara förberedda när konjunkturen vänder, både gas och broms. Vi vill effektivisera den övergripande organisationen och i stort sett i alla nämnder. 

– En budget ska vara trovärdig. Vi har inte alls samma höga investeringstakt. Vi skjuter på investeringar. Vi har lyssnat på nämnderna och deras äskande att vi kan ge dem 20 miljoner, till skillnad mot 12 miljoner som majoriteten har lämnat. Det är fokus på våra fastigheter, att vi sköter och underhåller och att vi har en hållbar strategi för planerat underhåll, säger Axelsson (KD).

Klas Gustavsson (EMP), Thomas Axelsson (KD), Magnus Thelin (L), Jan-Erik Aronsson (SD) och Jörgen Johansson (C) presenterade budgeten

Oppositionen presenterar: 
Oförändrad skattesats 2025. Lönepåslag 3,5 procent. Bostadsförsörjning är otroligt viktig, vi vill att man ska flytta hit vilket stärker vår ekonomi. Vi vill satsa på mindre orterna, Bondstorp, Hok, Svenarum och Klevshult. Vi sätter oss emot att lägga ner eller avveckla landsbygdsskolorna. Förbättra vatten- och avloppsnätet. Riktade insatser för ökad måluppfyllelse och ökat stöd för det elevsociala arbetet. Simskola för alla, det finns inte i dag för alla som vill ha, det vill vi prioritera. Ökade öppettider på bibliotek, sim- och sporthallar. Vi vill se över nuvarande budgetperioden och eventuellt ändra metod inför kommande budgetarbete, det kallas prislappsmetoden. 

Nämndernas budgetramar 2025 (majoritetens förslag)
Valnämnd 325 000 kronor (=)
Revisionsnämnd 908 000 kronor (=)
Överförmyndarnämnden 1 415 000 kronor (=)
Kommunstyrelsen 76 641 000 kronor (76 607 000)
Försörjningsstöd 14 618 000 kronor (=)
Räddningstjänst 17 788 000 kronor (16 835 000)
Teknisk nämnd 49 310 000 kronor (49 610 000)
Miljö- och byggnämnd 6 229 000 kronor (6 529 000)
Barn- och utbildningsnämnd 495 560 000 kronor (505 428 000)
Kultur- och fritidsnämnd 40 027 000 kronor (39 417 000)
Socialnämnd 340 174 000 kronor (341 493 000)
Central lönepott 22 934 000 kronor (=)
Finansförvaltning 6 139 000 kronor (2 908 000)
Totalt 1 072 068 000 kronor (1 079 027 000)

"Vi vill utveckla landsbygden, inte avveckla"

Investering- och exploateringsbudget 2025 med plan 2026/2027

Thomas Axelsson (KD):
– 900 miljoner har majoriteten äskat den här mandatperioden och jämför med förra mandatperioden som låg runt 400 miljoner kronor och det är en fördubbling. Vi drar ner den här summan med nästan 145 miljoner kronor för att vi har inte råd med det och skjuter på en del investeringar. Vi skjuter på simhallen något år och någon extra gymnastiksal på Yggen. 

Vilka är era politiska prioriteringar?
– Bullervall i Klevshult och vi tycker att tekniska nämnden får i uppdrag att skyndsamt ta fram en kostnadskalkyl för detta. Vi lyssnar på Klevshultsborna och deras prioriteringar är vår, menar Jörgen Johansson (C). 

– Idrottsplatser i Vaggeryd och Skillingaryd. Vi vill reservera 25 miljoner i pengar fram till 2030. Nuvarande planer och önskemål är under beredning i kultur- och fritidsnämnden och är ännu inte äskade, berättar Thomas Axelsson (KD).

– Vi vill ge barn- och utbildningsnämnden ett riktat uppdrag att kostnadsberäkna en förstärkning och utveckling av landsbygdsskolornas kvalité och undervisningsmiljö. Vi jobbar med ett annat överskottsmål och konsekvensen är att man kan effektivisera vissa nämnder och satsa på våra landsbygdsskolor, summerar Axelsson (KD). 

Samtliga oppositionspolitiker vill utveckla landsbygden, inte avveckla.
– Alla landsbygdsskolor är viktiga, menar Jörgen Johansson (C). 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Vi har inte råd att göra alla investeringar. Simhallen har vi flyttat fram. Vi frågade tekniska chefen om det var möjligt att bygga 2026, mycket tveksamt, vi flyttade då fram det. Vi behöver lägga effektivisering på nämnderna. Vi talar om hur det är och vi målar inte in stora satsningar. Vi håller oss på mattan. Vi ska utnyttja varenda krona på rätt sätt. 

– Simskola för alla. Vi behöver ställa om så att vi har fler personal i första linjen i skolan men också effektivisera övergripande organisation. Vi vill inte plocka bort några händer i verksamheten – kanske en mellanchef istället för en sjuksköterska i verksamheten, menar Johansson (C). 

Magnus Thelin (L);
– Budgetberedeningen har inte varit inriktad, inte diskuterad, utan verksamheten får komma tillbaka med effektiviseringar.

– Väldigt enad opposition, kommenterar samtliga ledande oppositionspolitiker när pressträffen var slut inne på Skillingehus. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Skuggbudget lagd: Fokus på landsbygdskolor, vård och omsorg

Kul att se partier som vill att hela kommunen ska leva, inte bara tätorterna. Som verkar ha kikat på översiktsplanen som vann laga kraft våren 2023. Där kanske Gert och Kenth kan lära sig ett och annat.

Suck, intressant iakttagelse. Verkar med andra ord som barn- och utbildningsnämnden förlorat kontakten med översiktsplanen.

E, pratar du om skuggbudgeten eller S och M:s budget? Tror inte den cykelvägen kommer asfalteras på länge. Det är inget parti som vågar lägga ytterligare kostnader på den cykelvägen.

Det handlar om över en miljard att hantera. Då måste man väl ha råd att asfaltera färdigt cykelvägen till Tofteryd. Dessutom ha råd att hålla biblioteken öppna hela dagen alla vardagar. Ynkligt att bara ha öppet halva dagar och att ha stängda dagar på sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *