Slakteri i Tofteryd
Nyheter Länets enda godkända nötslakteri finns i Linneryd.
I Jönköpings län finns det en handfull antal styckningsanläggningar men bara ett godkänt slakteri för tama nötdjur enligt Livsmedelsverket. Och det finns på Södergården i Linneryd utanför Skillingaryd.
Daniel Gustavsson är en driftig kille. Han har ägt Södergården Linneryd i Tofteryd i 12 år. Gårdsbutiken byggdes för sex år sedan och sedan en månad tillbaka slaktar han även djuren hemma på gården. Skillingaryd.nu åker till gården för att träffa, för dagen, pappalediga Daniel och sonen Malte 1 år.
– Jag började sälja köttlådor för åtta år sedan. Första tiden hyrde jag lokal i Sävjö, men byggde sedan gårdsbutik här hemma i Linneryd, säger Daniel.
– Vi har skickat iväg våra djur till slakteri förut och sen styckat köttet här hemma på Södergården. Men nu har jag möjlighet att även slakta och stycka djuret här. Det känns bra för djuren att slippa stressiga transporter och givetvis bra miljöval. Från ladugården och till gårdsbutiken är det inte långt, påpekar Daniel och pekar mot ladugården.
För att få slakta hemma på gården krävs naturligtvis otaliga kurser, tester och kontroller för Daniel. Skillingaryd.nu får klä sig i skyddsrock och tofflor för att kunna få en liten rundvisning inne på gårdsbutiken.
– Det var det här jag ville när jag startade upp gården, säger Daniel. Djuren har ett fint liv som levs och avslutas här på gården. Sammanlagt har jag 120 nötdjur och jag ska slakta cirka 60 djur om året. Kylrummet begränsar min kapacitet och mitt slakttillstånd gäller enbart mina egna uppfödda djur, menar Daniel.
– Veterinären kommer hit och besiktiga djuret innan avlivning. Djuret styckas sedan i fyra delar och innan det hängs i kylrummet så kontrolleras köttet igen av veterinären. En stämpel sätts dit på varje fjärdedel som visar att köttet är okej. Efter två veckor i kylrummet styckar vi köttet och paketerar, säger Daniel.
Hösten är Daniels högsäsong. Han poängterar att kunderna vill ”fylla på förråden” innan vintern. Och sen inför grillsäsongen är det mycket bokningar av köttlådorna. Eftersom han slaktar efter beställning kan jobbet på gårdsbutiken variera en del. Men det gör inte Daniel så mycket. Han trivs med variationer på gården. Otroligt mycket periodvis, men man lär sig leva med det och det kanske just det som är tjusningen med att arbeta på gård, säger Daniel med ett leende.
– Njurtapp, oxkind och oxsvans är nästintill okända och udda delikatesser för många, men otroligt populärt, säger Daniel.
Daniel avslutar med att han ser det positivt framöver och hoppas kunna expandera sin gård. Gårdsbutikerna har en ljus framtid framför sig och vikten av att äta närproducerat och naturbeteskött har blivit mer och mer populärt bland kommuninvånarna.
Fotnot; När senaste det fanns ett slakteri i kommunen kunde inte Livsmedelsverket få fram. Men vi kanske har läsare som vet?
Sara Mejving