Nyheter

Slättens förskola blev över 300 procent dyrare

Nyheter Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fanns slutredovisningen för Slättens nya förskola i Vaggeryd med på dagordningen. Uppskattad ursprunglig kalkyl 8,7 miljoner kronor blev 29,4 miljoner kronor. Politikernas kommentarer: ”Ovanligt projekt”, ”Vi släcker bränder”, ”Många har synpunkter på hur det hanterats”. 

Arkivfoto: I september 2021 var invigningen av Slättens nya förskola. Här provsmakar barn- och utbildningsnämndens ordförande på det som bjuds

Slättens nya förskola har tilldelats extra pengar i flera omgångar för att det över tid har förändrats i sitt innehåll står beskrivet i politikernas handling. Två av totalt fem tilläggsbudgetar har beslutats om i efterhand. I kombination med att begreppet ”allt inkluderat” inte har implementerats som princip när äskande av medel har gjorts, har projektet blivit svårhanterligt. 

Den första kalkylen presenterades av fastighetschefen under budgetberedningen oktober 2018, där befintligt mottagningskök går att bygga om till tillagningskök och utbyggnaden av befintligt kök innebar att budgeten uppskattades till 8,7 miljoner kronorTillagningsköket tillkom i handlingarna senare under hösten 2018 och kalkylen för hela projektet blev då 11,4 miljoner kronor. 

Första tilläggsbudgeten gjordes i juni 2019 då två avdelningar blir tre och 1,6 miljoner tillkommer. Anledningen till utökning av avdelningar var att barn- och utbildningsnämnden såg ett ökat behov av fler avdelningar. 

I november 2019 kom inventarier och utemiljön till, som inte var med från början, och en extrapeng på lite över 1,6 miljoner lades till. Av dessa 1,6 miljoner kronor går 1 miljon till inventarier till förskolan. 

I juni 2020 behövdes mer pengar och kommunstyrelsen beslutade om 3,9 miljoner kronor i tilläggsbudget. I pengen aviserades 2,7 miljoner till hantverkstjänster och 1,2 miljoner för kökets inventarier. Kommunfullmäktige beslutade att budgeten för den nya förskolan skulle bli 18 545 000 kronor istället för tidigare ursprungliga beslut. 

Några månader senare, i oktober månad, behövdes det lite mer, närmare bestämt 8 miljoner extra. Här är 3,5 miljoner kronor en omföring från drift till investering utifrån gällande redovisningsregler, samt 4,5 miljoner kronor i inkomna fakturor. 

I juni 2021 godkändes 3 miljoner ytterligare enligt begäran från tekniska nämnden. 

Totala summan för Slättens förskola blev 29 415 000 kronor.

Arkivfoto. Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S) har fått besluta om extra pengar till förskolan i omgångar.

– Det här är ett ovanligt projekt. Många tilläggsbudgetar är tagna för att ro det här i hamn. Dels att man ändrar projektet men vi har också lagt till pengar till både utemiljö och köket som var missat från början. Dessutom löken på laxen så när vi går in i en byggnad som tidigare finns på plats så visade det sig att vi behövde laga taket. Vi politiker får släcka bränder och det var inte där vi började. Nu har projektet slutredovisats och det är många som har synpunker på hur det har hanterats, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) kastar in mer bränsle i debatten:

– Majoriteten har inte lyckats ta fram ett projekt på hur det ska lösas. Det är unikt med så här många tilläggsbudgetar och det visar sig att man inte har gjort ett ordentligt förarbete. Det är naturligtvis problematiskt, men resultatet av förskolans nya lokaler blev ändå väldigt bra. Men man kan undra varför inte alla delar i en förskola var med från början… 

Kommunstyrelsen godkände slutredovisningen, med tilläggsbudgeten samt konstnärliga utsmyckningen, av nya Slättens förskola i Vaggeryd som nu har fått fyra nya avdelningar och ombyggnation av två befintliga avdelningar. Förskolan har plats för 105 barn, administrativa lokaler för personal inklusive lärararbetsplatser och personalrum, ett tillagningskök för 200 portioner samt matsalsplats för 100 barn. I slutredovisningen anges det att konstruktionen på nya avdelningarna byggs inomhus för transport till byggarbetsplats direkt då detta ger en fuktsäker konstruktion och ett tätt hus samt att byggnaden har en varmgrund som ger 21 graders varma golv. 

Nybyggnationen av förskolan var klar i mars 2020, om- och tillbyggnad av tillagningskök och två avdelningar klart i september 2020 och utemiljön var klar i maj 2021. 

När investeringsutredningen var klar pågick fortfarande projektet Slättens nya förskola i Vaggeryd. Men bedömningen från verksamheten var att personalbehoven samt tempot i att få fram tillräckligt många förskoleplatser i första läget skulle prioriteras framför ett tilltagningskök. Här ses det i utredningen att det är brister i kommunikation och följsamhet mot politiskt fattade beslut. 

”I samtal med verksamheten skedde förändringar i innehållet som handlades upp utan politisk förankring. Även här har mängden av investeringar och hög arbetsbelastning varit starkt påverkande faktorer. En otydlighet i roller och starta önskemål från verksamheten har också spelat in” finns angivit i utredningshandlingarna. 

Det var en del som inte var med från början. Kök, utemiljö och inventarier...

Taggar

Dela


17 reaktioner på Slättens förskola blev över 300 procent dyrare

Det har varit många händelser som man velat tolka som aprilskämt men de har tyvärr varit på riktigt.

Kan vi få en redovisning av kostnaderna för Åvikens förskola. Skulle vara intressant att få veta vad sprängningarna kostade. Kommunens fastighetschef trodde ju inte det var nödvändigt att spränga. Nödvändigheten av detta kunde ju dagisbarnen själva konstatera.

Hur kan man budgetera 8,7 miljoner till en stor skola när det kostar cirka 4 miljoner att bygga en normal villa? 🤔🤔 bedrövligt skött

Är de inte så att många som jobbar i Skillingehus inte ens bor i denna kommun? Kanske inte är lika viktigt då med budgetar hit och dit, vandrar man i korridoren i Skillingehus ser man många trötta ansikten.

Hade en sådan kalkyl misslyckats i den privata sektorn, skulle personen i fråga fått sparken omedelbart och företaget hade missat årsbudgeten. Men så fort det gäller skattepengar, besvaras alltid den sista raden med en axelryckning

Skrattretande..

Om kommunen/tjänstemän/politiker inte har kompetens för att utföra dessa uppgifter, vad gör man då för att förbättra den?
Fel kan alla göra, men är det återkommande felaktigheter som utförs kan man ana att det är kunskap/kompetensbrist.
(Återkommande är trenden)
Dessa kunskap samt kompetensbrister kostar oss kommuninvånare andra projekt!

Slarv med skattemedel minst sagt

Slutprodukten av Slättens förskola blev bra och nu har vi tre förskolor i kommunen som garanterat har laglig temperatur på golvet de små barnen tillbringar många timmar. Vad jag förstått så har personal från Slättens förskola tillsamman med personal från Bullerbyn utarbetat de pedagogiska krav som nu tre förskolor skapats i kommunen. De kommer att ge goda och hållbara lokaler för många framtida år. I stort är kostnaderna desamma för alla tre liknande förskolor. Problem och cirkusen kring budget får tillskrivas politiska ledningens oförmåga att styra. Tur att vi trots allt har tjänstemän som ser till att slutresultatet till sist ändå blir bra

Ingen raketforskning att styra i denna kommunen! Lönen är nog baserat på raket = 96 kronor i månaden

Men herregud vad är det för fel på styret i denna kommunen? Kan ni göra någonting rätt från början någon gång? Hur kan det vara möjligt att dessa byggens kalkyler slår så fel och inte bara en gång utan gång på gång? Fruktansvärt respektlöst hanterande av skattemedel!

Nämen, vilken överraskning. Ännu ett projekt som inte höll budgeten. Men vad gör det, man har ju en outsinlig källa av skattepengar att ösa ur….

Kommentarsfunktionen är stängd