Nyheter

Sluta med svordomar

Nyheter Vi har fått läsarkommentarer om svordomar i senast den svenska uttagningen till melodifestivalen.

I vår tidning har vi som grundprincip att aldrig tillåta svordomar i vare sig egnas eller andras texter som i kommentarer. Vi måste dock erkänna att vi vid något enstaka tillfälle missat detta.

Förr sa man att det var obildat att svära men så är det kanske inte. Däremot tar många människor illa upp av svordomar. Förr var det närmast alltid svordomar kring religiösa ord. I dag används mer könsord och det är inte särskilt trevligt. Det här sker i både tal och skrift.

Språket blir givetvis sämre och otrevligare om vi använder svordomar.

Själv skulle det aldrig falla mig in att säga en svordom av något slag. Jag minns att jag förr kunde säga nedrans när något gick fel. Tyst kan jag för mig själv säga något otrevligare men det behöver man ju inte delge andra.

I en tidning som vår är det enkelt att ta bort svordomar och det gör vi närmast konsekvent. Radio och tv borde också göra så och uppmana medverkande att inte använda svordomar. Det förfular språket och retar upp många.

Sedan måste jag också erkänna att svordomar av ett eller annat slag på ett sätt behövs men de behöver inte vara råa på ett sätt som retar upp andra. De flesta svordomar skriver vi ändå förutom det så kallade n-ordet som är alldeles för känsligt att skriva eller säga. Rasism är inte roligt vare sig i text eller i praktiken.

Allra mest laddade i dag är ord som kan uppfattas som kränkande och nedsättande om en grupp människor.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela