Nyheter

Slutövning Våreld: Armén tränar Archer i Hagshult

Nyheter 14 förband och 4 000 värnpliktiga män och kvinnor finns nu i vårt område när Våreld slutövning genomförs. Vi har varit på plats i Hagshult under övningen med Archer. 

Archer på övning i Hagshult. Foto: Axel Öberg, försvarsmakten  [1/10]

Simon från Göteborg gör sin slutövning bland annat i Hagshult. "Det fungerar fint", kommenterar han  [2/10]

Staben samlades vid ett blåsigt fält mellan Hagshult och Hörle  [3/10]

Michael Carlén och Daniel Lagrell berättar om Våreld  [4/10]

Internationell media på plats och Simon förklarar på engelska  [5/10]

Vid skogskanten ses Archer  [6/10]

Archer på övning i Hagshult. Foto: Axel Öberg, försvarsmakten  [7/10]

Efter avslutat arbete förflyttar man sig...  [8/10]

35 ton och över 14 meter  [9/10]

Skyddsvakter på plats  [10/10]

Vi möter upp Försvarsmaktens kommunikationschefer vid Miliseum i Skillingaryd. I kolonn åker vi till Hagshult flygbas där vi ska få se, och framför allt få höra, slutövningen på nära håll. 

Michael Carlén är chef för den andra brigaden och hälsar oss välkomna till övningsplatsen. Han ger en övergripande information om vad Våreld är: 

– I december 2020 fattades ett försvarsbeslut gällande höjd risk. För arméns del ska vi växa med 20 000 soldater och fyra brigader som kommer att finnas i Boden, Skövde, Revingehed och utanför Stockholm samt en stridsgrupp på Gotland. Det här beslutet som togs då för något år sedan har inte tagit höjd för det som händer i Ukraina. Tillväxten ska ske på ordnat sätt och det vi har här i Hagshult just den här veckan är slutövningen Våreld. I slutövningen deltar värnpliktiga från södra Sverige. Vi är 4 000 värnpliktiga och 14 förband på plats. Här tränar vi så att funktionerna fungerar tillsammans, berättar brigadchefen Michael Carlén. 

Vi står på en ladugårdsplan och ser ut över den nysådda åkern och har europavägen intill. Vid skogskanten står fyra fordon som strax ska avfyra sina artilleripjäser. 

Kompanichef Daniel Lagrell är övningsledare och berättar: 

– Vi kommer att avfyra den nya Archer som kom 2018. Vi skjuter härifrån Hagshult och till skjutfältet i Skillingaryd. Det är en sträcka på 18 kilometer, berättar Lagrell som är stationerad vid Skaraborgs regemente, P4.

– Värnpliktiga, som kommer både från P4 (reds anm; Skaraborg) och A8 (reds anm; Boden), gör sin tjänstgöring i 11-15 månader och nu är inne i sin slutövning. Muckar gör de värnpliktiga torsdag vecka 24. Måndagen efter midsommar hälsar vi nästa grupp med nya värnpliktiga välkomna, säger Lagrell. 

Vi undrar hur det är att vara militär?

– Yrkesmässigt är det väldigt intressant, kommenterar Lagrell. 

Nu får Lagrell meddelande på sin komradio och förbereder oss, och våra öron, för Archer…  Pang, pang, pang… rejäla smällar över gårdsplanen vid flygbasen i Hagshult hörs och snart landar de vid nedslagsplatsen närmare två mil norrut. I varje fordon finns fyra värnpliktiga som efter sin övning åker och fyller upp sitt magasin. 

Värnpliktige Simon Hildell från Göteborg är troppchef och vi får en liten pratstund med honom. 

– Jag fick kallelse, gjorde mönstring och jag hade egentligen inte då bestämt mig för vad jag skulle göra. Men det här är bra och väldigt bra erfarenheter att ha med sig i framtiden. Som troppchef ger jag styrning till olika grupper och ledningsvagnar så att sambandsmedel fungerar för att leda kompaniet. Vi fungerar fint tillsammans, summerar Simon som är en av de 4 000 värnpliktiga som finns i våra skogar några dagar till innan slutövningen fortsätter söderut. 

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa nedan om Archer: 

”Jämfört med Haubits 77B har Archerpjäsen uppgraderats för bättre skjutprestanda och för att passa internationell ammunition. Dessutom kan den fjärrstyras via en dator i förarhytten, vilket innebär att personalen normalt inte behöver stiga ur förarhytten när pjäsen används. Förarhytten är försedd med min-, NBC-, brand- och bullerskydd och ger personalen en skyddad arbetsmiljö.

Pjäsdatorn ger operatörerna full kontroll över systemet för att hantera ballistikberäkning, skjutning, Vo-mätning, säkerhetskontroller, ammunitionshantering, kommunikation, stridsledning, navigering, driftuppföljning, spaning, observation och eldledning. Hela vagnen är försedd med ett viktoptimerat ballistiskt skydd och ett mobilt maskeringssystem och är anpassat för att verka i olika typer av miljöer och klimat.

Archers goda skjutprestanda tillsammans med korta omgrupperingstider möjliggör en stridsteknik som kraftigt ökar överlevnadsgraden för pjässystemet, samtidigt som verkan i målet levereras snabbt efter det att order om eld har tagits emot. För närskydd har Archer försetts med en utvändig fjärrstyrd sensor- och vapenplattform och på vagnens bakdel finns förvaringslådor för till exempel radioapparater, datorutrustning, extra ammunition och personalens packning.

Archer är en vidareutveckling av haubits 77B men met två meter längre eldrör. Fordonet är en Volvo A30E, terrängvagn med skydd mot splitter, finkalibrig eld, minor, NBC, brandskydd och bullerskydd. Totallängden är 14,3 meter, väger 35 ton och har en motoreffekt på 340 hästkrafter. Maxhastigheten är 65 kilometer i timman och aktionsradie är 500 kilometer. Maximal skottvidd är mellan 30 till 50 kilometer och eldhastigheten är åtta till nio skott per minut. I magasinet finns 21 granater och bemanningen utgörs av en vagnschef, förare och en till två operatörer. 

Fotnot: Förberedelserna för Våreld har pågått i ett år. Senaste övningen med skarpt artilleri gjordes vid Skillingaryds skjutfält 2005.

Taggar

Dela


1 reaktion på Slutövning Våreld: Armén tränar Archer i Hagshult

Som gammal artillerist så måste jag säga att Archer är riktigt imponerande utrustning.
Idag ser man i Ukraina vikten av att ha ett mobilt artilleri.
Artilleriradar är väldigt utvecklade idag.
En salva, sedan är det omgruppering eller utplånas.
Så mobiliteten är viktig för överlevnad.

Lämna ett svar