Nyheter

Småländska bubblor av björksav inviger Sveriges monter på Grüne Woche

Nyheter För andra året i rad är Ängabackens Björksoda från Sonarp utvalt som ett av 19 företag som ska representera Sverige på världsmässan Grüne Woche i Berlin. Mässan öppnar på fredag och landsbygdsminister Peter Kullgren är i år med på plats när den svenska montern invigs med bland annat Björksoda, det torra alkoholfria bubblet av björksav.

Grüne Woche är en av världens största matmässor och den internationella livsmedels- och jordbruksmässan i Berlin lockar varje år 300 000 besökare. Parallellt med mässan pågår konferensen Global Forum for Food and Agriculture. På konferensen deltar politiker från ett 70-tal länder för att diskutera framtidens hållbara lantbruk och livsmedelsförsörjning.

Sveriges representationsmonter på Grüne Woche samordnas för sjätte gången av Jordbruksverket och Ängabackens Björksoda deltar bland företagen som ska bjuda på både tradition och innovation.

Grüne Woche 2024 var ett stort äventyr och en enorm erfarenhet för oss och nu ser vi fram emot att ta nästa steg. Den alkoholfria marknaden genomgår just nu en explosionsartad utveckling. Vår erfarenhet är att många tyskar är väldigt kvalitetsmedvetna och uppskattar Björksoda då vi har en unik och ren naturprodukt som är naturligt fermenterad, säger Martina Peterson, producent.

 Tyskland är inte bara en exportmöjlighet för oss, lika viktigt för vår verksamhet är alla de tyska besökare som kommer hit till Björksoda i Sonarp, fortsätter hon.

Alkoholfritt med kvalitet ligger väldigt mycket i tiden, men de flesta alternativ är söta. Björksoda fyller detta tomrum med sin torra, krispiga karaktär och sina naturliga små bubblor – en perfekt måltidsdryck som ger en vuxen smakupplevelse och förhöjer det som serveras på tallriken.

I år kommer mässbesökarna att erbjudas Ängabackens Björksoda tillsammans med en liten ”älgtapas”, för att lyfta fram Björksodan som måltidsdryck till bland annat rökt kött.

Fotnot: Ängabackens Björksoda från Sonarp söder om Jönköping är en alkoholfri, naturligt mousserande dryck av ren björksav. Björksodan är småskaligt och hantverksmässigt framställd genom flaskjäsning i jordkällare. Företaget satsar också på måltidsturism sedan våren 2023, och tar emot såväl tyska turister som lokala företag och organisationer.

Björksodan är ett lyxigt alkoholfritt alternativ till vin och skall avnjutas sval som måltidsdryck. Björksoda produceras av tre kvinnor på företaget Lanthandeln Sonarp AB, som såväl skördar som förädlar björksaven hemma på gården i byn Sonarp.

Med sin friskhet och sin genuina smak är Björksoda mycket matvänlig och passar bra till många olika slags tilltugg och rätter, gärna till det som är lite fett som ost och chark, stark mat eller skaldjur. Björksoda serveras kyld men inte kylskåpskall, cirka 6–10 C°. Björksoda är opastöriserad och har ett naturligt sediment i botten. Torrt och krispigt, med endast 0.23 g socker per 100 ml.

Pressmeddelande från Ängabackens Björksoda

Fotograf: Bernhard Ludewig/Jordbruksverket

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *