Smäll för SIS när elpriset skenar: ”Klart kännbart”
Nyheter Elpriserna skenar och detta är något som drabbar även ishockeyn. För Skillingaryds IS innebär det att deras hyra för Movalla den kommande säsongen kommer öka kraftigt. – Det är klart kännbart, säger Peter Bergström som är ledamot i hockeysektionens styrelse
Att bedriva isverksamhet såsom hockey, bandy och konståkning har alltid varit en kostsam historia på grund av kylaggregaten som drar en massa el. När nu elpriserna skjutit i höjden så är det en och annan som oroar sig för hur föreningarna ska få det att gå runt.
Kenth Williamsson är ordförande för föreningen Movalla som driver idrottsplatsen där ishallen ingår. Han berättar att det på årsmötet i maj beslutades att föreningen Movalla ska ha en oförändrad verksamhet.
– Men det pågår en dialog kring detta, för vi märker ju att priserna sticker. Vi har en dialog med kultur- och fritid kring de här frågorna.
Finns en risk på sikt att föräldrar inte har råd
Redan nu står det klart att Skillingaryds IS hockeysektion kommer få en kraftigt högre hallhyra redan till säsongen som strax börjar.
– Jag håller på att skriva ett brev som vi kommer skicka till kommunen från SIS sida. Hockeyn klarar kanske detta i år, det är klart det är kännbart, men det stora är ju på sikt: Att det kommer gå ut över att vi kanske kommer behöver höja våra deltagaravgifter och därmed kan det bli större risk att föräldrar inte har råd att betala för barnens hockey. Det är en långsiktig effekt som är en risk och det kommer vi poängtera i brevet till kommunen, säger Peter Bergström som är ledamot i hockeysektionens styrelse.
Kenth Williamsson berättar man under de tre senaste åren haft ett elavtal som varit bundet. Men det går ut nu och man håller på att förhandla om ett nytt.
– Då kan det bli ännu större kostnader, det finns inget som tyder på att det kommer gå i någon annan riktning. Så vi har en dialog med kommunen och energibolag om hur man skulle kunna hitta ett bra avtal på något sätt.
Är du orolig för vintern?
– Ja. Vi förstår att kostnaderna för Movalla ökar och där måste kultur- och fritid bestämma sig om man vill skjuta till mer pengar och ha en bibehållen verksamhet, eller så får man skicka en signal om att vi ska begränsa verksamheten för att vi ska spara pengar.
”SIS har inte de pengarna”
Movalla drivs till största delen av kommunala bidrag och Peter Bergström ser en viss oro att man kan tvingas bomma igen verksamheten under säsongen om elpriserna fortsätter skena.
– Om det inte finns pengar att driva hallen så är det ju en överhängande risk. Eller att de förkortar säsongen eller vad som helst. Skulle den kostnaden exempelvis läggas på SIS så har inte vi de pengarna. Bestämmer sig kommunen för att de tycker att det är för dyrt, låt säga att de bara kan ha öppet hallen till slutet av februari, då har inte vi pengarna att hyra in oss någon annanstans.
David Norrfjärd är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Vaggeryds kommun och han säger att det är ett exceptionellt läge som uppstått gällande elpriserna.
– Vi såg ju detta redan i början av året och det vi har gjort när vi gjorde vår första ekonomiuppföljning efter årets första fyra månader så tittade vi lite extra på inflationspåverkan, inte minst energipriserna då. Sedan har vi inom kommunen fattat beslut om en inflationskompensation där vi skjuter till lite mer medel till idrottsplatserna.
David Norrfjärd säger att kompensationen nog inte kommer att täcka den ökade kostnaden.
– Ambitionen är naturligtvis att hålla igång anläggningarna. För vi får så många andra negativa konsekvenser om vi skulle tvingas stänga. Så det har vi inte pratat om än. Men sen är det alltid en avvägning, kostnader i relation till vilken effekt vi får på saker och ting. Så det går nog inte säga exakt hur det kommer se ut, men det finns ingen plan än så länge på att inte kunna ha anläggningarna Movalla IP och Vaggeryds IP igång i vinter.
Beror på väder och vind
Elva kilometer nordost om Movalla ligger Vaggeryds Idrottsplats där Waggeryd IK:s bandylag spelar sina hemmamatcher. Även Vaggeryds IP drivs i föreningsform och Peter Johansson är ordförande där. Han berättar att det beror helt och hållet på väder och vind på hur mycket det kan kosta att hålla aggregaten på bandybanan igång under vintern.
– Vi för en dialog med kommunen om hur vi kan hitta andra lösningar på detta för att kunna bedriva verksamheten. För det här är av största vikt för våran kommun att kunna bedriva verksamhet för kultur- och fritid.
Vad är det för lösningar ni har en dialog om?
– Det vi håller på att diskutera är vad det finns för vägar ur de här sakerna och hur alla berörda parter ser på det hela. Men vi ser inget annat än att verksamheten måste fortgå, säger Peter Johansson.
David Norrfjärd:
– Vi försöker ha en nära kontakt med avvägningar om hur man ska tänka klokt framåt. Det känns angeläget.