Smärtsamt svar var 40 miljoner tog vägen…
Nyheter Investeringsbudgeten debatterades och frågorna var många. ”Var tog alla pengar vägen?” ”Utredningen är inte klar”, ”Smärtsamt och besvärande" och barn- och utbildningsnämnden kräver långsiktighet samtidigt som investeringsstoppet upphävdes
– Vi har lite kvar när det gäller våra skolor och förskolor. Vi får vara kreativa i de här samtalen. Det gäller att använda kris som utmaning. Lite politik behövs. Carina sa tidigare här att hon är nöjd med sin regering. Det har skett en fördröjning. Det är en skuldförskjutning. Statens skuld har hela tiden successivt minskat, men kommunens skuldsättning skjuter i höjden. Det är det som skett. Man får tänka på det när staten har en stark ekonomi men det har uppkommit på kommunens försorg, säger Gert Jonsson (M).
– Vi sitter i det dilemmat eller utmaningen att kommunerna och regionerna har enorma behov av investeringar och drift. Vi blir fler. Vi kanske blir 11 miljoner snart och vår kommun växer också. Vi ska vara glada för det och inte stoppa. Det omvända är betydligt värre. Det ställer krav på oss som kommun. När vi pratar statsbidrag är det de nationella pengarna som vi får. Jag håller med dig fullt ut. Bifall till förslaget, säger Carina Ödebrink (S).
Var försvann miljonerna till?
– Jag håller med både Gert och Carina. Men Gert, när du var på BUN;s sammanträde i mars, pratade vi mycket om investeringsbudget och då sa du tidigt att i vår investeringsbudget finns 100 miljoner kronor. Dessa ska gå till Sörgårdsskolan och Götaforsskolan. Nu ska det kosta 48 miljoner, sen är det bara 16 miljoner. Var försvann 36 miljoner under investeringsstoppet?, undrar Marijo Corkovic (S).
– Smärtsamt och besvärande. Vi var tvungna att täcka upp Arbetsmarknadsenheten, Stjärnfabriken ock så vidare de projekt som kostat mer än vad som är budgeterat. Smärtsamt. Men det är sanningen. Man får bita i det sura äpplet. Då visste jag inte, men idag vet jag. Vi ger inte upp. Jag måste leverera ett beskt svar på den frågan, svarar Gert Jonsson (M).
– I februari när vi var inne i investeringsstoppet trodde du att det fanns 100 miljoner men du räknade 36 miljoner fel, nästan vad en hel skola kostar, kontrar Marijo Corkovic (S).
Kan någon annan bygga skola och vi hyr
– Jag nämner det här lite då och då att det kostar pengar att växa. Man måste ha ett mellanläge som man kan hantera. Vi behöver idag två skolor, som vi inte har pengar till. Vem har ansvaret för skolorna? Vem har ansvaret för sjukvården? Om staten har så bra ekonomi och vi ska sköta verksamheten. Det kanske man skulle ändra lite på skattefördelningen? Vi får inte ihop skolorna. Jag har funderat och jag vill att ni tar med er det här hem och tänker på det i sommar. Kan vi tänka på att någon annan bygger och vi hyr. Är det ett alternativ?, undrar Jan-Olof Svedberg (SD).
– Först ska jag yrka bifall till förslaget som ligger. Jag ska inte heller bli långvarig. Investeringsstoppet som vi tog var nödvändigt och de felberäkningar på 40 miljoner som förstörde vårt tak. Utredningen är snart klar. Jag är glad att investeringsstoppet hävs och sedan är det, tycker jag, en viss försiktighet med det förslaget vi har lagt, att man inte går upp till taket. Jag håller med Gert när det gäller skolans investeringar. Vi har sagt att Götafors är en prioriterad fråga som kommer att tas i höst. Skolan kräver en långsiktig plan. Jag hoppas att vi kan ta de besluten i höst. I det här arbetet har det varit mycket diskussion om rutiner och hur vi tar fram våra kalkyler. Ett bra gjort har gjorts, säger Thomas Axelsson (SD).
– Jag kan hålla med om att det är bra att släppa investeringsstoppet. Vi är glada att våra yrkande gick igenom angående Götafors skola är ett prioriterat projekt samt cykelvägen till Tofteryd tas upp igen, menar Kenth Williamsson (S).
Chocken kom…
Ulf Abrahamsson (C); ”Chocken kom när fullmäktige inte godkänt de 40 miljonerna som inte stod till förfogande längre. Vi är inte klara med utredningen. Jag är inte lika hundra säker på att det är Götafors som är prio i höst. Det kan var Hok. De är i behov av ytor.”
– Vi ska nog reda ut kalkylen när det gäller Mejeriet, säger Gert Jonsson (M).
– Var fanns de här 40 miljonerna? Undrar Lennart Karlsson (EMP).
– Det är det vi ska ta idag, svarar Gert Jonsson (M).
Efterlyser långsiktighet
– BUN har prioriterat Götafors och Hoks skola. Kan ni inte prioritera dessa? Vi har en befolkningsökning och vi står inför en situation som är allvarlig. Vilken är mest prioriterade? Vi kommer att svara båda skolorna. Jag efterlyser en långsiktighet. Om saker inte riktigt vi vill händer måste vi hantera. Det har vi gjort med investeringsstoppet. Det är fortsatt hur vi hanterar investeringar. BUN vill ha besked, säger Jenny Larsen (KD).
– Ulf, jag vet inte om du kommer ihåg datumet jag sa innan. Det var bara Slätten som pågick när vi träffades i februari. Det fattas 36 miljoner på vilka byggnationer då? Undrar Marijo Corkovic (S).
– Kan dela Marijos syn på frågan. När det gäller Mejeriet så ligger det stort ansvar hos femklövern. kommenterar Kenth Williamsson (S).
Bestulna på att ta beslut
– De här 40 miljonerna får stor effekt på årets investeringar. Jag tycker det är rätt tid att upplösa stoppet nu. (C) var väldigt återhållsamma när det gäller investeringar som skulle ta av kommunstyrelsen i januari och februari. Vi visste inte hur mycket pengar vi hade att investera i. Vi har blivit bestulna på 40 miljoner. Vi i kommunfullmäktige har inte fått vara med att ta beslutet vad de pengarna tagit vägen. Vissa i arbetsutskottet har haft full insyn i resan. Så ärliga får vi vara. Nu är vi i den här situationen. Vi har blivit bestulna på att ta beslut på vad de här 40 miljonerna tagit vägen, säger Jörgen Johansson (C).
– Menar du att femklövern inte kunnat ha besked på vad pengarna tagit vägen. Det måste man vetat tidigare. Tanken var att skapa sig en bild på hur det såg ut. Ni som styr kommunen kunde gjort på annat sätt. Det är ju majoriteten som styr. Ni i BUN vill veta vilka prioriteringar som ska göras. Götafors låg som nummer två efter Sörgårdsskolan och då tog vi i den ordningen. Det var därför att vi utgick från att det var er nästa prioritering. Egentligen är det så enkelt att vi har en femklöver både i BUN och kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Kenth Williamsson (S).
– Timmen är sen, men nu var du inte juste Kenth. Jörgen har rätt. Nu tar vi fram en ny modell gällande investeringen. Sörgårdsskolan var vi överens om. Käre gud att vi hade investeringsstoppet. Det blev strul redan från början. Vilken tur att vi inte tog beslutet när vi inte hade koll på ekonomin. De här 40 miljonerna blev en chock för alla, det kan du inte beskyllda majoriteten för, menar Ulf Abrahamsson (C).
– Majoriteten har största ansvaret. Det går inte att komma ifrån. Det är politiken som har ansvaret. Ulf, du pratar om ett objekt, inte investeringsstoppet, menar Kenth Williamsson (S).
Tilläggsyrkande bifalls ej angående (SD);s förslag angående sensorgolv. (SD) begärde votering. Roger Ödebrink (S) önskar få yrkandet uppläst.
– Vi ställer proposition mot (SD) förslag och vi får rösta om det, säger Gert Jonsson (M).
Efter röstningen som blev 31 ja, 4 nej och 1 avstår. Beslutet är helt enligt kommunstyrelsens förslag. Reservation begärd från (SD)-gruppen.
Kommunfullmäktige beslutade, i enlighet med kommunstyrelsens förslag, att upphäva investeringsstoppet och godkänna investeringsbudgeten 2021 och planen 2022 – 2023.
Kan man vänta längre med Götafors skola? I höst börjar 48 barn i förskoleklass där, andra barn får då flyttas runt till andra skolor. Samtidigt som det regnar in. Tack och lov är personalen både fritids och skola helt i särklass!