Nyheter

Snacke-Per och Stolla-Hedda besöker Svenarums församlingshem

Nyheter På fredag kan man komma och höra om den svenska luffarepoken i Svenarums församlingshem då Göran ”Snacke-Per” Johansson och Inger ”Stolla-Hedda” Rydbrink berättar om luffartiden.

– Vi kommer från världens största luffarmuseum ”Hönsalottas luffarmuseum” som ligger vid Boda glasbruk. Vi kommer att berätta om hela den svenska luffarepoken. Själv är jag journalist och forskare som i 25 år och forskat om denna epok. Jag har koncentrerat mig på tiden mellan 1885 och 1957. Att jag började just 1885 var för att då ändrades lagen och man införde en angiverilag. Den varade fram till 1957 då de sociala reformerna var fullt utbyggda. Vi kommer att berätta om den här tiden på ett skämtsamt sätt, blandat med lite allvar, berättar Göran Johansson. 

– Förutom att vi berättar kommer vi också att visa en unik film om en kändis morfars bror som var luffare. Vi kommer också att berätta om museet där vi har runt 1000 tavlor som luffare har målat. Allt tavlor vi har är original och vi har så mycket så vi till och med får sätta dem i taket. Sedan har vi tusentals trådtjack som är luffararbete i järntråd. Vi kommer att ta med oss några av dessa som vi berättar om. Vi kommer också att visa ett bildspel från museet, fortsätter Göran.

– Vi har en luffare som vi berättar om när vi kommer. Han hette Herman Sixtus Andersson som föddes 1873 och dog 1954. Hans mål var att måla 1 miljon tavlor. Det gjorde han inte men han påstod att han målade 750 000 stycken. Det gjorde han nog inte heller men vi har över 800 av hans tavlor i muséet. När vi är i dessa trakter kommer vi också att berätta lite om Stolla-Hedda som kommer från bygden och ligger begravd i Svenarum. 

– Våra luffarvänner i Gnosjö på Töllstorps Industrimusem samlar tavlor till oss där bortifrån. Det fanns väldigt många luffare där och många tråddragerier där luffarna kunde hitta tråd till sina arbeten. Töllstorps är ett fantastiskt museum att besöka där man får se de olika hantverken man gjorde på den tiden. 

– Vi letar hela tiden efter bilder, fotografier och saker från den här perioden så har man något sådant hemma så får man gärna ta med det till träffen i Svenarum, avslutar Göran.

Snacke-Per och Stolla-Hedda. Bilder från Hönsalottas hemsida.

Taggar

Dela


Lämna ett svar