Nyheter

Socialnämnden räknar med ett ekonomiskt överskott

Nyheter Som enda kommun i länet redovisar Vaggeryd ett överskott inom sociala sektorn

Arkivbild

När delårsbokslutet redovisades gav det en prognos på ett överskott med omkring 3,5 miljoner kronor för 2019. Den stora budgetavvikelsen är att verksamhetens intäkter visar på ett överskott med omkring 15 miljoner kronor.

– Den största orsaken till det är att det finns en större betalningsförmåga bland de som har insatser från socialförvaltningen. Det är allt fler som når taket på 2089 kronor/månad, säger Lotta Damberg som är socialchef.

Dessutom har de inte behövt att anlita institutionsplatser för varken barn, ungdomar eller vuxen i större utsträckning vilket innebär en klart minskad utgift, men året är inte slut ännu så det kan dyka upp ärenden fortfarande.

Demens- och korttidsverksamheten visar ett stort underskott. Där hänvisar man till att man inte har genomfört de planerade verksamhetsförändringarna förrän i september trots att de var budgeterade att gälla på helår.

När det gäller tekniska hjälpmedel finns där ett underskott och det bekymrar nämnden och verksamheten. Det handlar om att de som skrivs ut till hemsjukvård kan få med sig hjälpmedel som används begränsat eller inte alls. Men oavsett debiteras en hyreskostnad till kommunen.

– Här skulle vi gärna vilja ha en dialog med motparten för att undvika dessa kostnader, säger Anki Löfstedt som är socialnämndens ordförande.

Taggar

Dela


1 reaktion på Socialnämnden räknar med ett ekonomiskt överskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *