Nyheter

Socialnämndens sjukfrånvaro på väg ner

Socialnämndens sjukfrånvaro på väg ner

Nyheter Mycket av debatten kring det kommunala delårsbokslutet handlade om de oroande höga siffrorna för sjukfrånvaron.

Flera talar underströk det allvarliga i siffrorna. Den statistik som finns i det officiella delårsbokslutet ljuger inte men säger inget om trenden som tycks vara en annan än de siffrorna antyder. Alltså nedåtgående.
– Sjuktalen inom vård och omsorg är på väg ner, jag ångrar att jag inte gick upp i talarstolen och berättade om de siffror somvi politiker i socialnämnden har fått tillgång till, berättade Pelle Philip (C) som är ledamot i socialnämnden.
Dessa siffror visar att kulmen för de höga sjuktalen sannolikt nåddes fram på vårkanten. I maj hade hemtjänsten i Vaggeryd till exempel en sjukfrånvaro på 19,12 procent, idag är den 8,60 procent.
Dag- och nattverksamheten på Furugården har från 12,6-procentig frånvaro i mars gått till 5,95 procent i september.
En liknande nedgång visar Sörgården dag och natt som gått från 14,14 procents sjukfrånvaro i juni till 9,06 i september.
Demensboendena hade i februari 2,19 procent sjukfrånvaro – i september var den 10,89 procent. Nästa en halvering alltså.
Hemtjänsten i Skillingaryd redovisade i mars nästa 16  procents sjukfrånvaro, ett halv år senare var siffran 3,03 procent.
– Förbättringarna beror på att ledningen har insett problematiken och vikten av mer engagerad personal. De är viktigt att de anställda känner att de är respekterade för sitt arbete och att de känner trivsel, säger Pelle Philip som under en halv dags studier på Furugården blev mycket imponerad av det sätt på vilket personalen tog hand om de äldre.

 

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *