Nyheter

Solcellspark lockade många till Ekbacken

Nyheter Det var många som kom till Ekbacken och ville se projektet om utredningsområde för solcellspark i Bondstorp som kan bli en av landets största

153 hektar solcellspark kan bli en av landets största. Utredningsområdet berör tre fastigheter norr om Bondstorp där det till övervägande del i dag är skogsmark. Installerade effekten i parken beräknas uppgå till 153 MWp och den årliga produktionen kan motsvara el till över 30 000 hushåll. 

LÄS MER:  153 hektar stor solcellspark kan byggas i Bondstorp

Projektledare Claes Kindstrand

Det är det danskägda bolaget European Energi som utreder området och på måndagskvällen fick allmänheten se vad bolaget planerar för. Samrådet är en del av miljöprövningen och vi träffar projektledare Claes Kindstrand som berättar om utredningsarbetet:

– I dag är det skogsmark på området vi utreder. Det behöver vara någorlunda slät yta så någon form av markförberedelser behövs efter avverkning även om det redan är flackt i dag. Panelerna sätts upp i längder, antingen 30 eller 60 meter och två paneler på varandra, så den är lägre i ena änden och högre i andra änden, så man kan gå under den höga delen men inte den låga, enkelt beskrivit. Vi har inte inte bestämt i dag om det blir rörliga paneler, som följer solen, som också finns på marknaden i dag. Panelerna sätts med fem meter mellanrum.

Blir området inhägnat?
– Vi utgår från det men det är inte klart ännu. Oftast är det försäkringsbolaget som kräver sådan åtgärd.

På en av bilderna på samrådsutställningen ses ett gäng med får betar i en solcellspark, kan det bli så här i Bondstorp också, undrar vi?
– Det är så det ser ut i Danmark. Men det kan vara en form av brukarmark också i området.

Det finns planer om batterilager också, hur jobbas det kring den idén?
– Vi utreder det. Om det blir så, så kommer batterierna finnas i containrar. Det har med frekvensreglering att göra och att vi kan stabilisera nätet om så behövs. Därför är ett batterilager bra.

Elen som kommer producera här, vart tar den vägen?
– Ut på nätet, menar Claes och nämner också att det kan vara någon som tecknar ett avtal med energiproduktionsbolaget.

Hur påverkas marken under panelerna?
– Det klart att det blir skugga. Men buskar och sly växer ändå men de tar vi bort.

Vad är livslängden på solcellsparken?
– 40 år med lite sämre verkningsgrad med åren. Utredningsområdet gör att det dyker upp saker som gör att man inte kan ha den kapacitet man tänkt. Vi har inte riktigt allt svar i dag, men 40 års livslängd planerar vi för.

Claes berättar vad som händer om 40 år, förutom att han själv är över 90 år och kanske umgås med barnbarnsbarnen ”– Marken är opåverkad, markförlagda kablar kan lämnas kvar beroende på samlad påverkan för uppgrävning och området återplanterats”.

Under måndagskvällen var det två timmars samråd i Bondstorp, vad händer nu? Projektledar-Claes berättar:
– Vi vill ha in synpunkter innan den 14 oktober. Sedan gör man en sammanställning av inkomna synpunkter i en redogörelse till Länsstyrelsen där vi också bemöter synpunkterna. Sedan blir det miljökonsekvensutredning, kanske nästa år. Sedan ska myndigheterna ha in kompletterande, så det tar några år för att se om utredningsområdet är möjligt för solcellspark.

Anders Strandh berättar gärna att man hållit undan betesmarken i byn Bet, och där planeringen av parken finns är nästan enbart skogsmark där kanske framtidens produktionsanläggning för el kommer att vara framöver. Till en besökare nämner Sundh ”– Det är bättre avkastning än vad skogsbruket ger samtidigt som det är en svår avvägning mot samhällsintresset av ökad elproduktion och det intrånget det ger på min släktgård. Föräldragårdens fortsatta förvaltning är i mitt blickfång. Allt är en avvägning”.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

153 hektar solcellspark - under måndagskvällen var det samråd och information för allmänheten  [6/6]

Taggar

Dela


5 reaktioner på Solcellspark lockade många till Ekbacken

Jag hoppas verkligen inte att någon går på att ”marken kommer vara opåverkad” efter dessa 40 år!

Miljöförstöring i högsta grad och det handlar givetvis om att bolaget vill göra vinster, inte rädda klimatet!

@ M jag håller med dig. Solceller är en miljöförstöring. Solceller innehåller ofta pfas som kommer någon gång i naturen. Vattnet rinner ner till till exempel Rasjön där människor som bor omkring badar och fiskar. På detta sätt får vi ännu mer pfas i våra kroppar 😡
Solceller räddar inte klimatet….det gör träd. Därför behöver vi skog.
Solceller är inte lönsamma. De producerar bara el när solen lyser.
Tänk om vi skulle ha sådan sommar som förra året, då blir det inte mycket el. Om solen lyser mycket på sommaren då stängs solceller av, för det finns ingen plats på kraftnätet.
Vi behöver stabil el och inte väderberoende el!

Vi vill ha miljövänlig el men inte i närheten av där vi bor. Inte ens ute på vischan duger det med vindkraft eller solkraft

Vitsen med att driva företag är att tjäna pengar. Erhåller verksamhet tillstånd anser lagstiftaren att eventuell påverkan är tillåten.

Detta låter ju väldigt mindre störande än vindkraftsparkerna. Men ändå är det ju vissa erfarenheter vi lärt av vindkraftsbolagens propaganda om ”guld och gröna skogar”. På vilket sätt hålls kommunen och grannfastigheterna ekonomiskt skyddade? Varifrån kommer pengarna och vad kommer att ske den dagen bygget är klart och säljs på öppna marknaden? När går tidsgränsen för att ett beviljande inte längre kan återtas, oberoende av vilka tokigheter som avslöjas? Men preliminärt låter väl detta ojämförligt mycket mindre störande än vindkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *