Solscellspark kan anläggas i Klevshult
Nyheter Ett halländsk företag avser att ansöka om solpark på 64 hektar strax utanför Klevshults samhälle där både skogs- och jordbruksmark tas i anspråk.

Arkivbild
Företaget driver i dag åtta vindkraftparker i Sverige och moderbolaget är ett av de största energiföretagen i Tyskland och Europa och förser 5,5 miljoner kunder med bland anat el, gas och andra tjänster och produkter inom infrastruktur och energi.
Nu utreder företaget förutsättningar för en solpark i Klevshult där syftet är att förse södra delen av landets elnät med förnybar energi. Installerad effekt förväntas bli 40 MW och ska kunna producera cirka 44 GWh förnybar el per år.
Att anlägga och driva en solcellsanläggning omfattas inte av anmälnings- och tillståndsplikt enligt miljöprövningsförordningen utan vanligen kräver denna typ av anläggning istället ett så kallat samråd med Länsstyrelsen.
Bygglov kommer att sökas för transformatorstationer och för batterilaget i det fall kommunen anser att det behövs vid sidan om miljötillståndet finns det angivet i samrådsunderlaget.
Solparken som ligger 860 meter från Klevshults samhälle mäter 64 hektar där 50 hektar av marken är skogsmark. 40 hektar av skogsmarken består av avverkningsmogen tall- och granskog. Tio hektar av skogsmarken är kalhyggen där skogen avverkats 2018 och 2020 samt tio hektar är i dag jordbruksmark där odling av vall görs men även spannmål kan odlas på ytan enligt fastighetsägaren. Historiskt har marken använts för jordbruk av olika slag, bland annat potatisodling.
I samrådshandlingar anges det att kommunfullmäktige antog miljöprogrammet 2021 där programmets syfte är att tjäna som ledstjärna för kommunen i att gå från ord till handling i sitt miljöarbete. I nordöstra delen av verksamhetsområdet finns ett område som pekats ut i Länsstyrelsens våtmarksinventering. I den arkeologiska undersökningen har totalt 12 lämningar påträffats som är bland annat nio kolbottnar och tre områden med skogsbrukslämningar. Grusvägar kommer att nyanläggas inom området för att underlätta framkomligheten för byggtrafik och driftpersonal men där befintliga skogsvägar kommer att brukas så långt det är möjligt. Området kommer inhägnas av ett cirka 2 till 2,5 meter högt metallstängsel där en glipa på cirka tio centimeter kommer att lämnas längst ned ot marken för att möjliggöra passage för småvilt. Låsta grindar kommer att monteras i anslutning till verksamhetsområdets entréer och eventuellt kommer det att förses med larm för att minimera stöldrisken.
Solpanelerna fästs i första hand på stålkonstruktioner vilka är förankrade i marken till ett djup om cirka 1,5 till 3 meter under markytan. Stålstrukturerna byggs normalt i öst-västlig riktning varpå paneler monteras med optimal lutning åt söder i vanligtvis 25-35 graders lutning. Utrymmet i nord-sydlig riktning mellan panelraderna är vanligtvis 5-12 meter och panelerna kommer att vara fast förankrade och utan rörliga delar. Solcellspanelerna omvandlar solljus till likströmsel. Likströmmen överförs med kablar som vanligtvis hängs upp bakom panelerna. Kablarna löper till närmaste växelriktare. Ett antal transformatorstationer planeras att uppföras och under detaljprojektering kommer det avgöras hur många transformatorstationer som behövs, exakt placering och utvändig dimension.
Den tekniska livslängden uppskattas till 50 år.

Från samrådsunderlaget