Solstånd och midvinter
Nyheter Vi har fått en för i dagarna mycket passande fråga om varför det heter vintersolstånd och sommarsolstånd.
Ordet solstånd kan förklaras med var på himlen solen står. Förr sa man ofta starbrak och det kan nog förklaras med orden star och brak. Star kan vara stående eller stånd. Brak kan stå för brytning – alltså en brytningstid. Ordet kan ha sitt ursprung i det engelska ordet brake.
Vintesolståndet infaller på norra halvklotet någon av dagarna 21–23 december. I år är det 21 december och samma sak är det 2021 och 2002. 2023 blir det den 22 december och sedan blir det 21 december igen.
• Midvinter
Ett annat ord som ofta förekommer nu kring den 21 december är midvinter. Det kan enkelt översättas med mitt i vintern. Det här är ju då vi går mot ljusare tider.
Nu har inte alltid midvintern räknats till brytpunkten när det vänder ljusmässigt. I äldre tider sa man ofta att midvintern var i januari eller februari, då det var som kallast.
Inledningsorden i en svensk luciasång är ”Så mörk är natten i midvintertid”.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Fotnot:
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.