Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse
Nyheter Nu har det fattats beslut om stadgarna för utmärkelsen och tid för första utdelning
När kultur-och fritidsnämnden möttes var en av punkterna att fastställa stadgar med mera för Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse. Utmärkelsen är till att uppmärksamma och lyfta personer, föreningar, organisationer, studieförbund, skolor och företag som jobbar för ett jämställt samhälle.
Utmärkelsen ska delas ut för förta gången i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december. Nominering av kandidater till utmärkelsen ska göras till Kultur- och Fritidsförvaltningen senast den 31 oktober och nämnden fattar beslut på sitt novembersammanträde. Nominering kan göras av allmänhet, föreningar eller företag.
Den som nomineras ska vara verksam i, eller härstamma från Vaggeryds kommun.
Till nomineringen ska lämnas en beskrivning av vad som gjorts, görs och/eller ska göras inom jämställdhetens område.
Utmärkelsen delas ut i form av en gåva och diplom vid kommunfullmäktiges årsavslutning.
I stadgarna skriver man att jämställdhet handlar om kön, makt, rättvisa, frihet och demokrati. Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.
Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse utgår från nationella riktlinjer.
Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse ges för ett aktivt arbete för att öka jämställdheten och att man är en god ambassadör och/eller förebild inom jämställdhetsarbetet.
Sophie Sager
Sophie Sager föddes i Krängsberg 1825 och blev en av Sveriges första feminister. Hon utbildade sig i Jönköping och flyttade 1848 till Stockholm för att öppna en butik. Det gick inte som hon tänkt sig utan hon hamnade hos en familj där hon inte kände sig säker eftersom det bedrevs lönnkrog samt troligen bordell i huset. Hon valde att flytta och fick ett rum hos en stallmästare som sedermera gjorde ett sexuellt övergrepp, men hon lyckades freda sig. Följden blev misshandel och inlåsning utan mat. Hon lyckades fly och fick hjälp av en läkare som skrev intyg om hennes skador och uppmanade henna att polisanmäla förövaren. Hon gjorde anmälan, något som var ytterst ovanligt vid den tiden. Under rättegången anklagades Sophie Sager för att vara sinnessjuk och att ha varit stallmästarens piga vilket skulle ha inneburit att misshandeln varit laglig i form av så kallad husaga.
Sophie Sager stöddes hela tiden av läkaren som lämnade intyg från läkarundersökningen. Rätten dömde stallmästaren som skyldig till våldtäktsförsök under hot med livsfara för Sophie Sager och dömde mannen till böter.
Målet fick stor uppmärksamhet då det var ovanligt att kvinnor anmälde någon för våldtäkt då det vanligen ansågs vara offrets fel och den skamstämpel som följde med.
Hon utvecklades till en stark och övertygad feminist och valde att emigrera till USA 1859 där hon engagerade sig i den amerikanska kvinnorörelsen.
Sophie Sager dog i New York 1901.
Källa: Wikipedia