Spannmålsskörden ser ut att bli bra
Nyheter Årets spannmålsskörd förväntas bli normalstor, vilket i en osäker värld är av extra stor vikt för de svenska lantbrukarna och den nationella livsmedelsförsörjningen.
Lantmännens prognos för den svenska skörden uppgår till 5,3 miljoner ton spannmål, vilket innebär att årets spannmålsskörd ser ut att bli något större än förra året (4,9 miljoner ton), och i linje med 5-årssnittet.
– Vi ser ut att gå mot en medelstor spannmålsskörd i Sverige i år. I södra och västra Sverige är skördepotentialen lovande, men östra Sverige och Mälardalen har drabbats av både utvintring och torka, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.
På Gärahovs gård i Vaggeryd odlar man spannmål på omkring 70 hektar.
– Ja, vi odlar råg, vete, korn och lite havre, säger Axel Willman på Gärahovs gård. Som det ser ut nu tror han att skörden kommer att bli något bättre än föregående år. Det innebär att, om prognosen slår in, blir i princip självförsörjande på spannmål.
– Men proteinfoder måste vi köpa, tillägger Axel och berättar att det handlar om cirka 300 ton och med tanke på spannmålspriserna har proteinfodret blivit betydligt dyrare nu.
Kriget i Ukraina – som har stor påverkan på världens och Sveriges livsmedelssystem – belyser vikten av en stabil livsmedelsförsörjning. Skörden är grunden för Sveriges livsmedelsförsörjning och det är av stor vikt att de svenska lantbrukarna kan bärga en bra skörd av god kvalitet. Redan före Rysslands invasion av Ukraina ökade priserna på insatsvaror till jordbruket och priserna har fördubblats sedan förra året. I den osäkra omvärld vi nu verkar i är det därför viktigare än någonsin med en hållbar och långsiktigt lönsam produktion av svensk spannmål och svenska livsmedel.
– Det har aldrig varit så viktigt som nu att säkra ett livskraftigt svenskt lantbruk som bidrar till en stabil livsmedelsförsörjning. Osäkerheten är stor och tillgången på livsmedel måste säkerställas. Med skörden som utgångspunkt tar vi på Lantmännen, tillsammans med våra medlemmar – svenska lantbrukare – ansvar från jord till bord, och levererar hållbara livsmedel i världsklass, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.