Speedwaystjärnan Dan Forsberg besöker Bäckalyckan
Nyheter På onsdag är det Dan Forsberg som gästar Bäckalyckan i Vaggeryd vid säsongens första föreläsning. Temat för kvällen är Dan Forsbergs memoarbok Så blev mitt liv.
För en månad sedan blev den forna speedwaystjärnan först att ta plats i Skivaryds Hall of Fame. Skivaryd är alltså Skillingaryd-Vaggeryds Samlarklubb som på sitt program bland annat har ett litet idrottsmuseum.
Skivaryds Hall of Fame är ett försök att hedra våra främsta idrottskvinnor, idrottsmän och idrottsledare och samtidigt skapa en plattform som kan verka som inspirationskälla för det uppväxande släktet.
Det är verkligen ingen dåliga sportsliga bravader som kommer att uppmärksammas under hösten och framöver. Det finns dessutom långt fler Hall of Fame-kandidater än de tolv som vi har valt att uppmärksamma i den första presentationsrundan.
Just nu har fyra personer som valts in i Hall of Fame. Utöver Dan Forsberg är det Eva Eliasson från Vaggeryds SOK, Kent Claesson, Skillingaryds FK, samt Berndt Hansson, ledare i Skillingaryds Badmintonklubb. Den sistnämnde avled den 29 juli 2018 i en ålder av 94 år och får alltså utmärkelsen postumt.
Det var en lycklig slump att just Dan Forsberg blev först att väljas in Hall of Fame. Han var den första verkliga idrottsstjärnan från nuvarande Vaggeryds kommun som uppmärksammades utanför kommungränsen. När ”Gliet” Eliasson steg in i rampljuset som ”Pressens son” 1953 hade Dan Forsberg redan blivit känd som den förste icke-engelsman som nådde VM-finalen i speedway på Wembley. Dessutom rankades han Sverigeetta 1952.
Intresset för motorsporten var enormt vid den här tiden, på ett sätt som idag är svårt att föreställa sig. Tävlingarna drog väldiga publikmassor, som över 50 000 åskådare vid lag-VM i motocross i Skillingaryd 1950. Där grundlades det stora folkliga intresset, i främst många bruksorter, för speedway. Ungdomsstjärnan Dan Forsberg blev en av de allra första storstjärnorna och folkhjältarna. En förklaring var säkert farten, en annan modet hos förarna. Det var sannerligen ingen riskfri sysselsättning att köra speedway med den stenhårda sargen a la ishockey som banbegränsning. Det finns flera bevis på den saken boken.
När karriären avslutades 1958 kunde Dan räkna in SM-guld i lag 1953 och 1954 (för Vargarna) och 1957 (för Dackarna), SM-guld i parspeedway 1955 tillsammans med Stig Pramberg för Filbyterna och en 15:plats i VM-finalen på Wembley 1957.
Dan Forsbergs berättar om uppväxten i Vaggeryd och vägen till genombrottet som speedwaystjärna. Han blev inte direkt curlad av den mäktige Arne ”Vargfar” Bergström när han kom till Norrköping som tonårsstjärna för att tävla för Vargarna utan tvangs i stort sett klara sig själv. En hård skola.
För er alla som inte älskar speedway kan vi konstatera med Norrköpings Tidningar att boken innehåller ”Så mycket mera än bara speedway”, bland annat en drömresa till Australien i mitten på 50-talet och affärsförbindelser med Sovjet och världens första kvinnliga austronaut , Valentina Teresjkova.
Text: Kåre Boberg