Nyheter

SPF Seniorerna besökte Åker

Nyheter Under tisdagen besökte SPF Seniorerna från Vaggeryd Åkers kyrka och kyrkstallarna under temat ”Lär känna din hembygd”.

Bertil Gunnarsson berättade om kyrkstallarna.

Lennart Andersson är ledare för den grupp som planerar de olika besöken i temat, som de startade med 2009. Turen under tisdagen startade vid Östra torget i Vaggeryd och därifrån samåktes det i bil till Åkers kyrka. Väl framme tog guiderna Bertil ”i Gölgås” Gunnarsson och Bernt-Ola Hugosson emot gruppen. 

Bertil Gunnarsson visade och berättade om de gamla kyrkstallarna som är ett vackert kulturminne:

– Omkring 1850 fanns det 2 000 invånare i Åker. Det var en fattig bygd i Åkers socken på den tiden. Norr om Hillerstorpsvägen var det väldigt dålig jord, därför finns där många smedjor på det området som de försökte livnära sig på och många utvandrade till Amerika därifrån. Söder om Hillerstorpsvägen var jorden mycket bättre. Omkring den tiden fanns det fyra kyrkstallar nere vid muren, men när de byggde sockenstugan började de bygga stallar här vid kyrkan. De byggde stallar, dels på grund av att socknen var väldigt lång och att det fanns en del löst folk så det var smidigt att kunna ställa in hästen där. Det var olika byar som hade sina stallar, som från början var 22 stycken, berättar Bertil Gunnarsson.

– Det är ganska mycket underhåll av stallarna och vi i hembygdsföreningen har nog lagt 150 timmar på ett par år för att rödmåla dem och takomläggning görs kontinuerligt. Byggnaderna är k-märkta och de som är högs prioriterade i Vaggeryds kommun, fortsätter Bertil. 


Ola Hugosson berättade om Åkers kyrka.

Efter kyrkstallsbesöket berättade Bernt-Ola Hugosson om Åkers kyrka:

– Åkers kyrka är byggd 1845 som en så kallad Tegnérlada, väldigt lik den i Tofteryd. Den kyrkan som var före den här sa man fick plats inuti den här och det vet vi ju, för när man skulle bygga den nya kyrkan behöll man den gamla kyrkan så länge som möjligt när man byggde de nya murarna som byggdes runt om den gamla. Det var ett stort projekt för Åkerborna, som skulle samla ihop stenar till den nya kyrkan. I ett senare skede revs den gamla kyrkan och bar ut den. Det var mycket arbete på den tiden. 1938 gjordes det en genomgripande restaurering här. Det här var inte den första kyrkan här, redan på 1200-talet byggde munkarna från Nydala en liten träkyrka här i Åker.

Träffen avslutades i församlingshemmet med fika där besökarna fick lite information från guiderna. Thore Ohlsson ställde lite olika frågor till guiderna och Lennart avslutade med ett tack till Bertil och Bernt-Ola.

De gamla kyrkstallarna i Åker.  [1/13]

Besökarna lyssnade intresserat.  [2/13]

  [3/13]

Inne i den vackra kyrkan.  [4/13]

Ola Hugosson berättade om målningar och annat i kyrkan.  [5/13]

  [6/13]

I ett rum finns alla kyrkans ledare på väggen.  [7/13]

Bernt-Ola informerar.  [8/13]

Fika i församlingshemmet.  [9/13]

  [10/13]

  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

Taggar

Dela