Nyheter

Spis får nya ägare – Owe och Anne lämnar över

Nyheter Snart är det dags för Owe och Anne Gräsman att lämna över det de skapade för fyra år sedan.

Paret Gräsman lämnar nu över 1 juni.  [1/11]

Owe och Anne har flera planer framöver.  [2/11]

En del gäster kvar innan lunchen stänger.  [3/11]

Moa och Louise jobbar i baren och serveringen.  [4/11]

Owe tittar ibland ut från köket och pratar med gäster och personal.  [5/11]

Anne ser till att gäster mår bra och restaurangen ser snygg ut.  [6/11]

Den fina utbyggnaden gav flera extra platser.  [7/11]

Anne lägger sista handen på dukningen.  [8/11]

Samarbete i köket.  [9/11]

I snart 40 år har Owe rört i grytorna.  [10/11]

Både vi och Owe är glada över att det blir fortsatt produktion av fantastisk mat.  [11/11]

Våren 2013 satte de igång med planering och utformning av restaurang Spis. Men det började med att de var på väg till Öland där Owe var köksmästare på en krog. De bodde där på vardagarna och i sitt hus vid Fängen utanför Vaggeryd på helgerna.

Men den dagen blev de stoppade av grannen Birgit Svensson som tipsade om att restaurang Martini var till salu.

Då såddes ett frö, till en början mest hos Anne. De tittade sen på lokalerna och Anne ville verkligen försöka med en egen restaurang och ett nytt koncept i Vaggeryd.

Efter lite bearbetning av Owe gav han till sist med sig, vilket vi alla är glada för.

Paret Gräsman tog det försiktigt i början, ville inte att det skulle hamna som det var innan. Det fanns heller ingen direkt kundstock att ta över efter konkursbolaget, så det blev till att arbeta fram en ny.

De fick också höra att ”vaggerydsbor inte förstår sig på mat”. Men där hade de fel! Vid a la carte på lördagar var det många som beställde in mat som till exempel ankbröst, vilket är det roligaste att som kock laga och servera.

De har åkt land och rike runt efter gourmetmaten. Till exempel har de hämtat fasaner på Trolle Ljungby Slott & Gård i Skåne och finaste tryffel på Gotland. Så det har verkligen serverats fin och läcker mat på Spis!

Det har varit en rolig resa uppåt hela tiden med fantastiska gäster, gamla som unga.

Men med tiden blev de trångbodda och byggde då till med den fina inglasningen, där det tidigare var en altan.

Hade de fortsatt så hade de kört på mer, med till exempel andra öppettider. Men nu vill de lämna över till de två yngre kockarna, Jonas Bergström och Gustav Glänneskog, som för tillfället jobbar på Fjällstugan i Jönköping. Den 1 juni tar de över och de kommer troligtvis jobba i samma genre och kanske med utökade öppettider.

När sen Anne och Owe tagit det lungt och landat ett tag har de planer på catering i sitt hus vid Fängen. De tänker bygga ett attefallshus med produktionskök för matleverans till stora fester, såsom bröllop och födelsedagar. Owe tänker även åka runt och laga mat på krogar här omkring som konsult, men även förtroendeuppdrag i kommunen. Anne har tänkt hjälpa till och hålla ställningarna i gårdsköket.

Men först ska de njuta och vara lediga en tid, och fira Owes 40 år bakom spisen den 5 juni.

Taggar

Dela


Lämna ett svar