Nyheter

Språkkrav för nyanställd vårdpersonal avslogs

Nyheter Sverigedemokraternas motion om att införa språkkrav för nyanställd vårdpersonal i Vaggeryds kommun avslogs under socialnämndens möte. Anledningen är att man strax är igång med ett projekt för att stärka språkkunskaperna hos personalen samt att man inväntar en statlig utredning.

Det var i februari som Sverigedemokraternas ledamot i kommunfullmäktige, Jan-Erik Aronsson, skickade in en motion där han ville ge kommunstyrelsen i uppdrag ta fram en plan tillsammans med barn-och utbildningsnämnden att genomföra ett obligatoriskt språktest med språkkrav enligt Socialstyrelsens rekommendationer vid nyanställning i äldreomsorgen. I nästa punkt ville han ge socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att ta fram en plan för att genomföra språklyft för befintlig omsorgspersonal där behov finns.

Ska utbilda språkombud

Under torsdagens möte avslogs dock motionen av socialnämnden. Anledningen är att man redan är i startgroparna med att utbilda så kallade språkombud bland den redan befintliga personalen.
– Det handlar om sex till åtta stycken ur befintlig personal som ska kunna stötta de som behöver extra hjälp, säger socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt.

Projektet ingår i kommunens så kallade omsorgs-college, men är också ett samarbete mellan kommunernas i GGVV-regionen.

Motiveringen till avslaget från socialnämnden

• Socialnämnden arbetar själv med utbildning för att förbättra språket hos medarbetare
via språkombud.
• Socialnämnden avslår den del som avser obligatorisk språktest i avvaktan på statlig
utredning.
• Uppdrag ges till kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden
att kartlägga. stärka och utveckla språkkunskaper hos personer, där brister finns i det
svenska språket.
• Socialnämnden anser med detta att motionen är besvarad.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Språkkrav för nyanställd vårdpersonal avslogs

Matombud, miljöombud och nu språkombud. Snart är väl alla ombud för alla andra. Vilken röja.
Matombud ska sprida information på ATP-möten. Miljöombud ska på ATP-möten vara chefens förlängda armen.
Språkombudet. Är det också en förlängd arm av chefen? På googles kan läsas: Språkombud är en varumärkesskyddad titel. Kan inte användas huller om buller. Språkombudet ska bedriva språkvård och hjälpa arbetskamrater med texter och dokumentation. Vem hinner det? Ska det bli mer personal på arbetsplatsen? Dessutom ska språkombudet vara chefens förlängda arm och se till att det på personalrummet inte pratas om olämpliga ämnen, till exempel. Inte skvallra, inte prata om lusten att byta arbetsplats, inte prata privata bekymmer. Tja det blir som förlängda armen, chefen vill. Prata helst inte alls, om någonting. Jobba på istället.
Det är bra att kartlägga språkbrister hos anställda, men erbjud dem en neutral, riktig skolmässig utbildning.
College hit och dit. Bättre att låta anställda gå en riktig utbildning hos en godkänd kursgivare. Då får man ett riktigt betyg också, det får ingen på college-träffarna.

Lämna ett svar