Stängd simhall: Fortsatt varmt vatten i bassängen…
Nyheter I november beslutade kommunen att, den 7 december, skulle Vaggeryds simhall stänga för att tömma bassängerna på vatten och utreda bassängbotten… Men efter en månad så är det fortfarande vatten i bassängen och det är uppvärmt dessutom
Den 24 november meddelande kommunen på sin hemsida att man kommer att genomföra en fördjupad kontroll och provtagning av bland annat konstruktionen i Vaggeryds simhall. Undersökningarna kräver att vi helt tömmer bassängerna meddelande kultur- och fritidschefen David Norrfjärd då. Gert Jonsson (M) kommunalråd sa att simhallsfrågan är komplex och att man nu grundläggande bestämmer den tekniska statusen på simhallen, så att man vet vad man står inför och vilka åtgärder som ska behövas göras… Kenth Williamsson (S) som från årsskiftet är tekniska nämndens ordförande, tillika högsta politiker för fastighetskontoret, nämnde då att simhallsfrågan var en av hörnpelarna i det nya samarbetsavtalet (reds anm; läs M + S) och har högsta prioritet. Men det är fortfarande vatten i bassängen och varmt dessutom…
– Det retar mig. Att ”vi vanliga” ska spara kilowattimmar medan det är en månads sedan kommunen stängde simhallen och fortfarande är det uppvärmt vatten. Jag tänker på det här varje gång jag tar rundan med hunden, säger Vaggerydsbon till Skillingaryd.nu under onsdagseftermiddagen.
När vi besöker simhallens utsida under onsdagskvällen syns det väl från parkeringen att vatten finns och de röda temperaturtavlorna avslöjar gradantalet.
Vi tog kontakt med fastighetschefen Claes Karlsson, tekniska nämndens ordförande Kenth Williamsson (S) och David Norrfjärd chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Kenth Williamsson (S) som är tekniska nämndens ordförande hänvisar till Claes Karlsson, som är fastighetschef, men nämner också att under kommunstyrelsen senaste sammanträde att en politisk sammansatt grupp fått i uppdrag att klargöra lokaliseringen och ambitionsnivå för Vaggeryds simhall.
– Vi ska formalisera uppdraget från kommunfullmäktige genom val av politiker samt uppdragsförutsättningar. Till våra möten kommer berörda sakkunniga tjänstepersoner kallas och vi kommer att föra minnesanteckningar och redovisa tillbaka till kommunstyrelsen och budgetberedningen i den omfattningen som jag som ordförande, bedömer att det är rimligt. Det ska vara en delrapport redovisad för budgetberedningens slutmöte som är i maj månad, säger Kenth Williamsson (S) som är tekniska nämndens ordförande samt den nytillsatta politiska simhallsgruppen.
Claes Karlsson är fastighetschef i kommunen och svarar på varför vattnet är kvar och varför det fortfarande är tempererat:
– Simhallen är ett komplext ärende. Man måste tömma det kontrollerat. Tömmer man för fort så riskerar kakelplattorna att gå sönder och det blir följdskador. När man tömt får det inte torka ut. Då får man ha det under vattenbegjutning. När vi kommer dithän kommer vi att tömma bassängen sakta och säkert under ordnade förhållande. Kanske bara den grundare delen behöver tömmas till en början i allafall. Det fanns en rostflaga och är det rost i golvet, vi måste lyfta upp och titta. Betongproverna görs då samtidigt. Vi har gjort prover tidigare och vi tror inte det har ändrats något. Sedan stängningen har vi gjort en del annat, som att städa och gjort förberedande inspektioner. Entreprenörer har varit och tittat på ytskikt med mera. Skvalpränna har setts över. Nivån är sänkt i bassängen, så vi har gjort jobb i simhallen sedan 7 december.
Men under tiden, behöver vattnet vara varmt vatten?
– Vi sänker temperaturen succesivt. Att bara kyla ned det och snabbt värma upp det igen är inte ekonomiskt. När vi har något datum så stänger vi av. Fram tills dess har vi underhållsvärme. Successivt sänker man sedan värmen. Det är ett kommunicerande kärl och den här värmen tillför värmen till ventilationen för att den ska bära ut fukten i lokalen. Man får göra allt efter bästa omdömen. Stor massa energi i vatten och det kommer inte bli svinkallt direkt. Det handlar inte om så jättemycket slantar i sammanhanget, det är fjärrvärme och inte elvärme. Vi slösar inte mer energi än vad vi behöver. Vi behöver ta hänsyn till alla aspekter.
När kommer vattnet att tömmas ur bassängen?
– Vattennivån kommer vi inte sänka förrän vi vet exakt vilken tidpunkt som allt ska kontrolleras. Vi har inte riktigt entreprenörer som står på tå, det var i mellandagarna de första var på plats. Temperaturen kommer sänkas successivt och vi ser om vi inte behöver tömma så mycket så kommer vi inte sänka mycket från grundtemperaturen så allt handlar fingertoppskänsla, berättar fastighetschefen Claes Karlsson.
Hur fungerar verksamheten i Skillingaryds simhall, frågar vi kultur- och fritidschefen David Norrfjärd.
– Vi har ökat tiden avsevärt i Skillingaryds simhall och planerar för totalt 17 barngrupper och sex vattengympagrupper. När det gäller skolans elever, framför allt från Vaggeryd, blir avståndet en ny parameter att ta hänsyn till. Det är för tidigt att säga hur det kommer påverka men vi har en bra dialog och planering med skolan, menar Norrfjärd.
Simhallen i Vaggeryd byggdes 1973. Enligt en genomlysning 2015 bedömdes bland annat att reningssystemet har passerat sin tekniska livslängd. I en rapport från 2021 slås fast att en genomgripande renovering eller nybyggnation rekommenderas. I den rapporten sades att simhallen kan användas under en övergångsperiod.
Hösten 2022 fick kultur- och fritidsnämnden ett föreläggande efter inspektion av miljö- och byggnämnden om att ta fram en handlingsplan för att kunna fortsätta bedriva verksamhet. Kultur- och fritidsnämnden har tagit beslut om att tillfälligt stänga simhallen för att kunna genomföra tekniska undersökningar.
Fotnot: Vid Länsstyrelsens sida uppmanas samtliga invånare att ”Varje kilowattimme räknas då det just nu råder en energisituation i Sverige och Europa som är kraftigt ansträngd. På Länsstyrelsens hemsida finns information till invånare hur man sparar el, varför man ska spara el och hur man ska bidra….”
Tycker att svaret från fastighetschefen ändå känns rimligt. Det betyder ju att man lärt sig något från föregående tömningar av bassängen. Vill minnas att ytskikt rasade in vid tidigare ingrepp av bassängen?
Sitt still i båten och gör på rätt sätt så har vi kanske eventuellt en bassäng som kan nyttjas tills en renovering eller nybyggnation beslutas.
Bastun fortsatte man ha öppet efter stängning dock tog man bort söndagar. 2023 öppnar man bastun och tar bort ännu en dag, fredagar vilket är den största bastudagen! En tanke, vill man inte ha öppet?
Det är fint det när man ber kommuninvånarna att spara el 🤯