Nyheter

Startbesked för vindkraftverk: Ärendet återremitterat

Nyheter Förra veckan behandlade miljö- och byggnämnden en anmälan från Eolus gällande startbesked för att uppföra fyra vindkraftverk i Boarp, östra delen av Vaggeryds kommun. – En reviderad kontrollplan måste lämnas in innan vi kan ta beslut, säger nämndordförande Dauhn (S)

Arkivbild

Anmälan har tidigare varit hos nämndens beredning där man föreslog nämnden att lämna startbesked för tre vindkraftverk när reviderad kontrollplan inlämnats. Den fjärde ansökta, det sydligaste verket, föreslås nekas startbesked med anledning av att det tekniska egenskapskravet med hänsyn till hälsa inte efterlevs. De ansökta vindkraftverken har en total höjd om 200 meter, enligt tillstånd från Länsstyrelsen.

Vid miljö- och byggnämndens sammanträde i tisdags beslutades det att återremittera hela ärendet. Magnus Dauhn (S) berättar:
– Kontrollplanen som var inlämnad var inte okej. De måste lämna in en reviderad plan innan vi kan ta beslut. Det handlar om att man ska uppfylla kraven, hur man ska göra kontroller, när och hur man gör det samt ett resultat av kontrollen. Vi i nämnden prövar byggnaden och dess tekniska krav. Lokaliseringen av verkan är redan prövad av miljöbalken. Vi i miljö- och byggnämnden ska se att tekniska kraven är uppfyllda innan ett beslut tas. I anmälan om startbesked hade en allmänt hållen, standardplan, lämnats in och den behövde kompletteras. Vi återkommer således i ärendet. 

Kan kommunen neka ett startbesked?
– Ja, om grunden inte är rätt, säger Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden. 

I tjänsteskrivelsen inför förra veckans sammanträde fanns följande information:
Bygglov krävs för uppförande, flyttning eller väsentlig ändring av vindkraftverk som uppfyller minst ett av följande kriterier: är högre än 20 meter över markytan, placeras på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken, monteras fast på en byggnad eller har en vindturbin med en diameter som är större än tre meter. Enligt kommunens vindbruksplan ska placeringen av vindkraft ha ett respektavstånd på minst fyra gånger den totala vindkraftshöjden till bostadsbebyggelse, dock minst 700 meter till såväl bostads- som övrig bebyggelse, minst 2 000 meter till tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd, 1 500 meter Hok, Svenarum, Bondstorp och Yxenhaga, minst 1 500 meter till övriga områden som är detaljplanelagda för bostäder och minst 1 000 meter till kyrkor. 1 500 meter till åar och sjöars stränder i sin helhet, som i kommunens översiktsplan har pekats ut som LIS-områden. Vindbruksplanen ska ses som ett vägledande planeringsunderlag men är ej juridiskt bindande.

Taggar

Dela


Läs mer

Tre av fyra vindkraftverk kan få startbesked
Beskedet: Klartecken för fyra vindkraftverk
Vindkraftens startbesked: Boende överklagar nämndens beslut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *