Nyheter

Stina om vägen till en karriär i bakverkens värld

Nyheter Förra gången jag träffade Stina Ljungqvist var när hon hade fått beskedet att hon kommit in på sin drömutbildning, konditorsutbildningen på Culinary Arts Academy i Schweiz. Nu har det gått ett tag och Stina tar sin examen i september.

Skolan tar in 200 elever om året från hela världen och blev under förra veckan utnämnd till världens bästa restaurangskola. Jag träffades Stina på Mofas Hus där hon hade pop-up café i helgen som gick.

Vad har du gjort sedan vi träffades sist?
– Tre terminer i Schweiz är klara, sex månaders praktik på grekiska fastlandet och nu har jag den sista praktiken kvar, sedan är jag färdig. Sista praktiken ska jag göra i Grekland, på Korfu. Då är jag klar med utbildningen ”Swiss grand diploma in pastry & chocolate art”. Det har varit så roligt och jag har lärt mig jättemycket, det är nästan svårt att beskriva. Första terminen handlade det mest om  grunderna och vi bakade bröd, croissanter och termin två började vi mer med choklad. Vi tempererade choklad nästan varje dag, vi gjorde mycket praliner och lite mer avancerade tårtor och bakverk. Termin tre var det nästan bara skulpturer i choklad och socker och vi gjorde stora bröllopstårtor och annat, berättar Stina.

– Skolan har varit väldigt varierande med mycket praktiskt men även företagsekonomi så man ska klara av att ha sin egen verksamhet efteråt. Min första praktik gjorde jag på Grekiska fastlandet på Costa Navarino, vid ett av Greklands bästa resorthotell där det fanns flera restauranger med mat från olika länder. Det har varit nyttigt med praktiken i Grekland för där var det väldigt annorlunda från Schweiz, då fick man lära sig nya grejer. Deras kultur och rutiner var helt olika jämfört med Schweiz och där fick jag även lära mig lite grekiska, fortsätter hon.

När du är färdig, vad har du för planer då?
– När jag är klar till hösten kommer jag hem och då får jag börja att söka jobb och jobba på konditori ett tag först sedan skulle jag gärna starta något eget, men gärna i hop med någon mer, avslutar Stina.

Det kanske finns anledning att höra mer från Stina i framtiden. Personligen hoppas jag mig se henne som konditor på nobelfesten, vi får se om jag har rätt…

Stina med sitt vackra examensarbete. Privatbild.  [1/10]

Här träffar vi henne vid pop-up caféet på Mofas Hus...  [2/10]

... där fanns mycket gott att välja på.  [3/10]

Privatbild.  [4/10]

Privatbild.  [5/10]

Privatbild.  [6/10]

Privatbild.  [7/10]

Privatbild.  [8/10]

Privatbild.  [9/10]

Mamma och pappa Ljungqvist är stolta förstås.  [10/10]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *