Storsatsning på fjärrvärme
Nyheter De kommande åren ska Vaggeryds Energi göra en rejäl investering på fjärrvärme
Vaggeryds Energi satsar omkring 250 miljoner kronor på fjärrvärme de kommande åren. De kommer att investera i en helt ny anläggning med två pannor på Götaforsområdet mellan järnvägen och E4. Behovet av mera fjärrvärme är stort i en expansiv kommun och det är framförallt näringslivet som efterfrågar lösningar på värme. I satsningen som görs nu är det inte planerat för något nät riktat till villaägare.
Vad händer med nuvarande anläggningar?
– Vi kommer att avveckla pannorna i Vaggeryd och Skillingaryd, säger Rikard Larsson som är VD på Vaggeryds energi. Han tillägger att anläggningarna kommer att vara kvar men får en ny roll.
– De ska kunna användas vid behov för att kunna fasa ut de oljeeldade pannorna och få en fossilfri värmeproduktion, enligt Thomas Axelsson (KD) som är ordförande i bolaget.
Vad är det ni ska göra?
– Vi kommer att bygga en helt ny anläggning på Götaforsområdet och kunna förse företag där med värme, berättar Rikard Larsson. De ska dessutom bygga en kulvert mellan Vaggeryd och Skillingaryd där det är Båramoområdet som är prioritet på. Idag är det två separata nät som nu ska bli ett. Satsningen möjliggör också framtida industrisamarbeten.
Utöver denna satsning på fjärrvärme ska det byggas ett separat fjärrvärmenät vid Stigamo, ett nät som kommer att försörjas med värme från Jönköpings Energi. När tomterna säljs på Stigamoområdet finns fjärrvärme med i tomtpriset.
Varför satsar ni på detta?
– Det är nödvändigt av flera skäl, påpekar Rikard Larsson. Att Vaggeryd är en tillväxtkommun innebär att det måste erbjudas bra lösningar för de företag som väljer att etablera sig i kommunen. Utöver det finns det klara miljöskäl som att gå ifrån fossila material i produktionen. De nya pannorna är dessutom anpassade för att kunna ta emot restprodukter från skogsbruket samt returträ från industrin. Dessutom kan man ta hand om spillvärme.
Hur ser tidsplanen ut?
– Vi har nu skickat in allt material till kommunen som gör en miljöprövning, enligt företrädare för bolaget. En sådan prövning tar normalt mellan nio och 12 månader. När det är klart och fått grönt ljus är avsikten att börja arbetet tidigt 2022 med ambition att vara klara under 2024.
Ekonomi?
– Vaggeryds kommun är med på tåget och har ett borgensåtagande för det hela, säger Thomas Axelsson. Satsningen på ny anläggning i Götafors och kulvert med mera i Vaggeryd och Skillingaryd handlar om runt 200 miljoner kronor och nätet på Stigamo, som är ett eget projekt, beräknas kosta omkring 50 miljoner kronor.
Varför satsar ni på två mindre pannor istället för en stor anläggning?
– Det handlar om att man bygger för att kunna expandera vid behov, menar Rikard Larsson. Dessutom innebär det riskminimering och flexibel användning. Vidare har man att ta hänsyn till de förändringar av klimatet som måste kunna hanteras.
Se nu till att pannorna klarar ved.
I Vaggeryds kommun finns m massor av granskog