Stort lönegap mellan tjänsteman och arbetare i Jönköpings län
Nyheter Enligt ett pressmeddelande från LO har lönegapet ökat under senare år från att ha varit på en stabil nivå. Läs pressmeddelandet i sin helhet här
Löneskillnaderna ökar mellan tjänstemän och arbetare. I Jönköpings län tjänar en tjänsteman 10 500 kronor mer i månaden än en arbetare.
Under en tioårsperiod var lönegapet mellan arbetare och tjänstemän relativt stabilt. Men de senaste två åren har skillnaderna åter börjat öka.
-Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är nu lika högt som på 1930-talet. Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig. Det gäller även här i Jönköpings län, säger Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge.
Rapporten visar även att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i arbetaryrken har ökat det senaste året. Medellönen är nu 2 700 kronor högre för manliga arbetare i Jönköpings län. LO kraftsamlar därför i kommande avtalsrörelse för att minska skillnaderna.
– För att skillnaderna inte ska öka ännu mer så måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav om ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor, säger Thomas Olsson.
Titta på vad tjänstemännen i kommunen tjänar och vad folk i hemtjänsten tjänar.
Dom stora pojkarna fyller fickorna och arbetarna får ta det som blir över
Adam om du tror att det bara gäller arbetare så tror du fel! Det är likadant oavsett om du är ny eller inte. Ska man få ett jobb som ung idag måste du mer eller mindre godta lönen oavsett om du är utbildad eller ej, för man har ingen erfarenhet och inget att sätta emot. Annars tar dom nästa i ledet. Det är inte så enkelt då både bemanning och eftersökning på jobb nu är låga då många varslar.
Man söker idag arbetar med kompetens och arbetserfarenhet. Det kan man inte ha när man kommer ut på en marknad om man gått skola hela livet.
Har en vän som tittat på lite jobb runt i kring Värnamo, där visar det sig att vanliga knegar jobb i olika branscher inte har så mycket mer betalt än vad han har nu.
Dåliga löneförhandlingar via facken som viker ner sig eller samarbetar med arbetsgivare till egen vinning.
Har vänner som utbildat sig men dom har ju ingen erfarenhet så går inte komma intill så enkelt med ”fet” lön där heller!
Allt handlar bara om maximal vinst, oavsett högkonjuktur eller lågkonjuktur.
Artikeln innehåller alldeles för lite information för att göra någon vidare analys men däremot kan man rimligen dra några slutsatser utifrån tillgänglig makrodata över inflation, löneutveckling och arbetsmarknadens sammansättning.
Att löneutvecklingen på tjänstemannasidan skulle bidra till klyftan är knappast förklaringen. Löneutvecklingen har stabilt legat på 2-3% i årstakt.
Skulle snarare säga att många nytillkomna på arbetsmarknaden utan utbildning helt enkelt accepterar en lägre lön än tidigare. Detta pressar ner ”arbetarjobb”och därmed gör löneklyftan större.