Svåra avvägningar om yrkesinriktade utbildningar
Nyheter Barn- och utbildningsnämnden diskuterade vid junisammanträdet de yrkesinriktade linjerna på Fenix-gymnasiet som står inför stora utmaningar.
Politikerna har ju redan beslutat att inte erbjuda två program för läsåret 2016 – 2017, dels handel- och administrationsprogrammet, dels hantverksprogrammet.
Men problemet kvarstår:
Hur ska man göra för att möta svängningarna i elevantalet mellan de olika programmen?
Det stora problemet tycks vara att utbildningar som verkligen behövs för näringslivets fortsatta utveckling i kommunen inte får några sökanden.
– I år är det färre elever beroende på en dipp i barnantalet. Den yrkesinriktade delen på gymnasiet kommer att få 100 elever istället för de 140 för att verksamheten ska gå med plus, förklarar nämndordföranden Jenny Larsen utgångsläget.
Men samtidigt vet man att större barnkullar kommer att söka sig till skolan i framtiden. Det är inga lätta avvägningar som ska göras av politikerna.
I dagsläget tycks eleverna vara mycket inriktade på de traditionella standardprogrammen. För de övriga utbildningar kan antalet exempelvis svänga från en till tio sökanden.
– Vi hade en diskussion om vad vi ska göra när dipparna kommer. Vi kan ju inte gå ned på antalet lärare. De behövs inom vuxenutbildningen. Dessutom blir det inte billigare att skicka iväg dessa elever till andra kommuner samtidigt som vi behöver utbildningar inom exempelvis vård och omsorg för att möta behoven i kommunen, säger Larsen.
Man kommer också att titta på lärlingsutbildningen. Lägg därtill introduktionen av flyktingar på arbetsmarknaden och kommande större barnkullar som gör att utbildningarna måste hållas igång. Alla dessa behov ska vägas mot resurser som inte avvänds effektivt.