Nyheter

Svaret: Då firar man Halloween

Nyheter Varje år vid den här tiden så dyker frågan upp: När firar man Hallowen? Den högtid där barn klär ut sig till monster och frågar om bus eller godis. Svaret är att den infaller samma datum varje år.  

Foto: Pixabay

31 oktober är dagen då Halloween firas och den dagen då befolkningen bör se till att ladda godisskålarna hemma när framtiden knackar på i monsterprakt.

Halloween är i Sverige främst en högtid som firas av yngre och barnfamiljer och är en högtid som har sitt ursprung i den keltiska Samhain, som är en nyårsfest som markerade slutet på sommaren och början på vintern. Denna högtid kom under 1800-talet till USA, där den växte i popularitet. Namnet ”Halloween” kommer från engelskans ”all hallows eve”, som på svenska kan benämnas ”alla helgons afton”, en högtid där vi ägnar våra tankar åt de som lämnat jordelivet.

I USA är Halloween ett viktigt firande, medans det i Sverige blivit stort under 2000-talet. Enligt amerikansk tradition infaller Halloween alltid den 31 oktober. Det är alltså då barnen kan gå ”bus eller godis”. I år infaller den 31 oktober på en tisdag – kanske går de flesta barn redan under helgen innan, det vill säga den 27–29 oktober.

En oskriven regel i sammanhanget är att ställa ut en tänd pumpa utanför huset för att markera att det finns godis att hämta i stugan. Finns det ingen tänd pumpa så bör barnen inte knacka på.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *