Nyheter

Sven-Gunnar hissar gärna kommunflaggor

Nyheter Nationaldagen var sig lik i ett avseende i år: Kommunen ”glömde” att hissa den svenska flaggan på många ställen men nu kan man få hjälp av en privatperson.

Sven-Gunnar Westerlund tycker att det är viktigt att flagga.

Diskussions vågor gick heta i kommentarsfältet sedan det stod klart att kommunen inte uppmärksammade den svenska nationaldagen mer än på ett fåtal ställen. På skolorna verkade det vara helt flaggfritt förutom vid Fågelforsskolan och Sörgårdsskolan i Skillingaryd där Mikael Ljungqvist på ideell basis flaggade.

I Sverige finns ingen plikt att flagga på allmänna flaggdagar, men det anses höra till god sed att göra så. En privatperson eller myndighet måste alltså inte flagga.

En del kommuner har infört regler för flaggning. Värnamo är ett exempel och där anges att flaggan vid olika tillfällen även ska hissas på de kommunala anläggningar som finns inom Värnamo kommun. Respektive chef för anläggningen ansvarar för att dessa dagar flaggas med svensk flagga. Så skedde inte överlag i Värnamo kommun.

I Vaggeryds kommun verkar det inte finnas motsvarande regler.

Det tycks var en känslig fråga om flaggning i Vaggeryds kommun för annars skulle man inte år efter år ”glömma” att flagga vid exempelvis skolor, idrottsanläggningar med flera platser. Det kan ju vara ekonomin som är orsak: Det kostar en slant att ha personal i arbete på en helgdag.

– Jag ställer gärna upp frivilligt och gratis för att hissa vår svenska nationalsymbol och fira vår nationaldag. Jag kan åka runt i veckan innan och se till att alla kommunens flaggstänger har fungerande flagglina och fana. Jag åtar mig även att hala flaggorna på kvällen, säger Sven-Gunnar Westerlund i Skillingaryd som är en av många som är missnöjda med kommunens brist på känsla för den svenska flaggan.

Sven-Gunnar ser gärna att han blir kontaktad av kommunen.

Nu är detta kanske en facklig fråga som kan sätta käppar i hjulen för privata initiativ.

Frågan är säkert inte slutdiskuterad men eftersom kommunens kvarnar mal sakta är det nog bäst att frågan kommer upp på dagordningen redan i sommar om det ska hinna bli en ändring.

Ska bli spännande att följa om någon tjänsteman eller politiker tar upp frågan på dagordningen.

Dela


7 reaktioner på Sven-Gunnar hissar gärna kommunflaggor

Jag håller med Lars till hundra procent. Men en så otroligt fint erbjudande av Sven- Gunnar tänk var vår värd hade varit vackrare om alla som du ❤️

Det kan väl inte vara så svårt,utse en anställd respektive lokal som hissar flaggan ideellt,det måste väl vara en förmån att få hissa den Svenska flaggan

Härligt SG. Vi är nog många som kan ställa upp gratis. Men det finns ju 1200 anställda i kommunen så det borde lösas. Men självklart kommer jag hissa en flagga om det gäller

Vilket fint initiativ! Självklart ska flaggorna hissas på Nationaldagen, det är så tramsigt av kommunen att vägra detta år efter år.
Och precis som Peter skrev ovan så är det väl värt en ersättning till Sven-Gunnar för hans engagemang!

Ett fint och bra initiativ för komunen. Väl värt ersättning tycker jag även om det är frivillig basis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *