Svenarums kyrka
Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.
När kom kristendomen till Svenarum? Det kan vi inte med säkerhet säga. Den första skriftliga uppgift vi har om att kristendomen gjort insteg i denna bygd är runstenen i Hok där det bland annat står ”Gud hjälpe hans själ”. Stenen anses vara rest under 1000-talet.
Den första kyrkan i Svenarum bör ha tillkommit under första hälften av 1100-talet. Det var förmodligen en träkyrka en så kallad stavkyrka. 1143 grundades Nydala kloster. Klostren blev förebild för en ny byggnadsstil, den romanska. Stenkyrkor blev allt vanligare.
Första gången Svenarum omnämns i skrift är 1281. Då var det fint besök i byn. Kungen, Magnus Ladulås, var här och han var förmodligen också i kyrkan. Kanske den ende kung som besökt Svenarums kyrka. Vi har mycket sparsamt med uppgifter om kyrkan under medeltiden. Ett par kyrkoherdar från den katolska tiden omtalas. Benedictus Petersson i slutet av 1200-talet och under en tid på 1300-talet verkar Andreas Uddonius som kyrkoherde i Svenarum.
Kyrkan i Svenarum omtalas i skrift första gången 1307 i Brynolf Haroksson i Fiskaby testamente där han säger ”att till munkarna i Nydala överlåter jag min gård i Kohult och till prästen i Svenarum en ko”. Han friger också sin trälinnas son Johan.
I slutet av 1700- och början av 1800- talet genomfördes en stor ombyggnad av kyrkan som då försågs med förlängt kor, korsarmar och klocktorn. Kyrkans förnämsta utsmyckning och inventarier tillkom också under denna tid. Här kan nämnas altartavlan, målad av Per Hörberg. Orgel, byggd av den kände orgelbyggaren Schiörlin, samt ett unikt fyrsidigt kyrkur tillverkat av ”bygdesnillet” Sven Holmqvist. Bilder på kyrkans förnämsta klenoder kan du se på internet-adressen nedan. Du kan också se den vackra och pietetsfullt nyrenoverade kyrkan och berättelser om kyrkans intressanta historia.
Den finaste upplevelsen av Svenarums kyrka får du dock genom ett besök.
Svenarums Hembygdsförening