Nyheter

Svenarums kyrka är en byggnad med anor

Nyheter Under året kommer vi att presentera kyrkorna i de två pastoraten i Vaggeryds kommun ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Först ut är Svenarums kyrka.

Foto: Svenska kyrkan

Att kyrkan har spelat en stor roll genom åren är otvetydigt och det spekuleras om att det funnits en kyrka i bygden redan på 1100-talet. Första gången som det skrivits Svenarum är år 1281 i samband med ett kungabesök av Magnus Ladulås och något om kyrkan i Svenarum skrivs först år 1307. Kyrkan var troligen en så kallad Njudungskyrka från 1100-talet, en kyrkobyggnad som finns att skåda i Norra Ljunga.

Vi gör ett långt hopp i tiden och när kyrkan resaturerades 1950 hittades ett lejonhuvud som med säkerhet härrör från den första stenkyrkan. Dessutom konstaterades att lillklockan i tornet är bevarad sedan slutet på 1400-talet. Vid restaureringen av kyrkan 1950 och 2013 fann man rester av den ursprungliga kyrkan under golvet. Där fanns också tecken på att kyrkan hade brunnit, troligen i samband med danskarnas härjningar på 1500/1600-talet. Men smålänningar ger inte upp utan kyrkan byggdes upp igen.

Inne i kyrkan finns begravningsvapen över prominenta personer i bygden, sköldar som är omkring 400 år gamla. Något av det som smyckar kyrkosalen sägs vara krigsbyten. En skröna berättar att malmkronan som hänger i koret är ett krigsbyte som har sitt ursprung i Riga och är från 1600-talet. Det sägs att en av herrarna Hillebard blev instängd  en kyrka och plockade med sig malmkronan när han flydde från fångenskapen. Även om det är en bra historia spekuleras det i att kronan härstammar från ett slott eller herresäte och att det krävdes mer än en för att få med sig den tunga pjäsen.

Foto: Svenska kyrkan

Altartavlan är målad av Pehr Hörberg 1809 och var en gåva från C H Rydbeck, Lundholmen och A Svanborg bördig från Kohult. Svanborgs föräldrar fick sina porträtt målade av Pehr Hörberg och finns numera i kyrkan efter en gåva av Helge och Harriet Sjöberg 2014.

Den unika klockan i kyrkans mitt gjordes av Sven Holmqvist, en bonde i trakten. Klockan skänktes till kyrkan 1788 Av E Broman från Hubbestad.

På orgelläktaren finns en nyrestaurerad Schörlinorgel från slutet på 1700-talet. Efter ett omfattande arbete kunde orgeln återinvigas 2016.

Kyrkan som vi känner den idag invigdes 1814 och målades i svart med listverk i guld i kyrkorummet. I början på 1900-talet byter man till vitt och brunt och det installeras kaminer. Vid restaureringen 1950 byter man delvis färg och det installeras elektrisk belysning samt elvärme i bänkarna.

För några år sedan restaurerades kyrkan invändigt med bland annat nytt värmesystem, nya elledningar och installation av miljöanpassad modern ljussättning. De passade också på att handikappanpassa koret och skapa utrymme för barnvagnar, rollatorer och rullstolar. Dessutom har det installeras hissystem för ljuskronorna.

Källa: Svenska kyrkan, Byarums pastorat

Taggar

Dela


Lämna ett svar