Svenskt kött på frammarsch
Nyheter Förra sommarens torka märks för köttproducenterna även i år
Förra sommarens varma väder i kombination med foderbrist gjorde att många valde att anmäla sina djur för slakt. Slakterierna kunde inte möta behovet av anmälda djur utan det blev något som kan kallas slaktköer. Förra året blev tungt ekonomiskt för många lantbruksföretagare och det finns en eftersläpning fortfarande. Trots att årets förstaskördar varit mycket goda så är många tyngda av bristande likviditet då det fortfarande är väntetider på att få djuren slaktade i tid. Det positiva i år är att det inte råder brist på foder, men eftersom det är väntetider på slakterierna kan det bli problem då köttproduktion är mycket av ett logistikföretagande. Väntetider innebär att djuren inte kommer in till slakt i rätt tid som innebär att företagen inte får betalt som de har kalkylerat med vilket påverkar likviditeten.
Positivt, i spåren av förra årets torka, är att svenskt kött tagit marknadsandelar på marknaden. Närodlat kött har blivit alltmer populärt i förhållande till det som kallas ekologiskt kött från till exempel Sydamerika. Enligt färska siffror är 85% av det kött som säljs i butikerna av svenskt ursprung och många kommuner såg över sina inköp och väljer i allt högre utsträckning svenskt kött i sina kök.
Trots förra årets väder så finns det en positiv anda bland svenska köttproducenter som dessutom blir fler och fler. När efterfrågan på svenskt kött ökar finns utrymme för flera inhemska producenter.