Nyheter

Talade om Ukraina och mycket mer

Nyheter I dag på arbetarrörelsens stora dag har riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) talat på hemmaplan.

Drillflickorna underhöll  [1/3]

Muskkåren Lyran medverkade också  [2/3]

Nedde inledde  [3/3]

I en separat artikel finns ett bildextra från demonstrationen.

Efter demonstrationen var det samling i Folkets Hus och ett 100-tal personer fanns på plats förutom de medverkande.

Lyran med drillflickor inledde varpå Nexhat ”Nedde” Shabani välkomnade.

Det var tal av flera företrädare och nedan presenterar vi huvudtalaren Carina Ödebrinks framförande.

Carina Ödebrinkts tal

Carina Ödebrink talade

Min släkt är full av hjältar, decennier av slit.
– vår rörelse är full av hjältar, av de som stått och gått i första ledet, de namnkunniga som vi minns. Alla de som trots motstånd och nederlag såg att samhället går att förändra, att livsvillkor och möjligheter inte är ödesbestämda utan möjliga att påverka. Att ensam inte är stark och att ingen människa är en ö men tillsammans blir vi en kraft som förmår att förändra.

Men de många hjältarna är framför allt alla alldeles vanliga människor som varje dag, året runt, bidragit till att vårt samhälle ska fungera och utvecklas. Alla de som med sin kraft och förmåga strävat för att leva sitt liv och förverkliga sina drömmar.

I dag hedrar vi alla de som före oss trampat upp den väg vi nu vandrar och som en dag ska tas över av de som kommer efter oss.

I år manifesterar vi under parollen: Sverige kan bättre, men också – Alla folks frihet.

I år är det 100 år sedan de första fem kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag. Demokratins genombrott skedde efter år av kvinnokamp. För att kvinnors röster, kunskap och erfarenheter skulle få ta plats på lika villkor. Mycket har hänt sedan dess och vårt land är idag ett av de mest jämställda länderna i världen. Men vi vet också att det finns mycket kvar att göra; kvinnors livsinkomst är fortfarande lägre än männens, kvinnor tar fortfarande störst ansvar för hem och hushåll, mäns våld mot kvinnor är några exempel på att vi behöver göra mer – för vi vet att – Sverige kan bättre!

100 år senare kunde Sveriges riksdag äntligen utse den första kvinnliga statsministern, Magdalena Andersson. Hon är den kompetenta politiska företrädaren som Sverige behöver i en orolig tid. Hon säger som det är och gör det som krävs.

Carina Ödebrink talade


Solidaritet med Ukraina

Det är inte bara Sverige som kan bättre – även världen kan bli bättre och måste bli bättre. Idag på arbetarrörelsens högtidsdag visar vi därför också solidaritet med Ukrainas folk och deras brinnande kamp för sin frihet och rätt att själva välja sin framtid. Rysslands angrepp på Ukraina är ett brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen och hotar fred och säkerhet i hela Europa. Orden räcker inte till för att beskriva det som nu händer i Ukraina. Men historiens dom över Putin och den ryska ledningen kommer att bli hård. För varje sekund, timma och dag rör sig Rysslands ledare allt närmare den avgrund där alla av hans sort hamnar. Det outsägligt sorgliga är att så mycket liv och värden offras på vägen.

Men mötesdeltagare; det finns också hopp. Europa och världen står eniga mot Rysslands agerande. Med sanktioner, bistånd i form av mat, pengar, skydds- och militär utrustning visar omvärlden sin kraft. President Putin missbedömde styrkan och enigheten i västvärldens agerande.

Verkligheten förändrades och det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022. Det förändrade säkerhetsläget kräver att vi stärker vårt militära och civila försvar. Vi ska se till att bygga ett starkt folkförsvar för framtiden. Vårt parti genomför nu en dialog om det nya säkerhetsläget och regeringen har bjudit in alla riksdagspartier för säkerhetspolitiska överläggningar. Men mötesdeltagare, oavsett vägval kommer arbetarrörelsen alltid stå upp för internationell solidaritet, för nedrustning och för fred.

Vi socialdemokrater förblir bergfasta i vår övertygelse om att långsiktigt hållbar fred – den bygger vi med demokrati, folkrätt och mänskliga rättigheter.

Välfärden

I höst går vi till val på tre tydliga prioriteringar; för det första; att återta den demokratiska kontrollen över välfärden, där våra skattepengar ska gå till välfärd och inte vinster för privata företag. För det andra att vi ska ställa om samhället så att det röda folkhemmet blir grönt med framtidens nya gröna jobb. Till sist att med all kraft vända utvecklingen när det gäller kriminalitet och segregation. Vi ska bekämpa den organiserade brottslighet som stjäl våra gemensamma resurser. Barn och unga ska se sina föräldrar gå till jobbet – för den egna ekonomiska friheten och för att bidra till det gemensamma. Alla unga ska ha den bästa utbildningen för deras egen skull och för att förverkliga sina drömmar men också för att det är bästa vaccinet mot kriminalitet.

Gängkriminalitet och organiserad brottslighet har vuxit under senare år. Unga människor, ofta män, är inblandade både som förövare och offer. Nu senast såg vi det i form av upploppen runt om i landet. Poliser skadades och värden för miljoner förstördes. Gängen hetsade och var klart ute för att skada de som har i uppdrag att skydda och upprätthålla lag och ordning.

Carina Ödebrink i demonstrationståget


Högernationalisterna manifesterade också i Jönköping men där möttes de av kraften från invånare och ett starkt civilsamhälle. Kyrkklockor ringde och människor bad, där blev det inget upplopp.

När högernationalistiska krafter vars livsluft är att skapa rädsla och otrygghet blandas med gängens våld bildas en häxbrygd som hotar hela vårt demokratiska samhälle. Våra värderingar och vår samhällsmodell utmanas. Och en sak är säker; den verkliga konflikten går inte mellan svenskar och invandrare – utan istället mellan demokrater och antidemokrater.

Vi har så mycket att vara stolta över i vårt land och som är värt att försvara och det ska vi göra med gemensam kraft som individer men också genom vårt starka civilsamhälle.

Mötesdeltagare, låt mig vara tydlig!
Höstens val är verkligen ett vägval om vilken framtid vi vill se. En framtid som bygger på gemenskap och solidaritet. Eller ett samhälle där rädsla och otrygghet tillåts växa och där människor delas upp i vi och dem. Jag vill se ett samhälle där politiken återupprättar respekten och värdigheten i det politiska samtalet och för det förtroende som givits av väljarna i vårt land.

Alternativen i höstens val är tydliga:
Det står mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson
Det står mellan fortsatta satsningar välfärden och skattesänkningar
Det står mellan skolbarnen och riskkapitalisterna
Det står mellan trygghet och utförsäkringar

Jag tror i djupet av mitt hjärta att vi människor och världen blir bättre och starkare om vi hjälps åt och där vi ser vår nästa i oss själva. Höstens val handlar därför om att stärka gemenskapen och sammanhållningen. Vi ska stå på hjältarnas sida i höstens val, alla de som varje dag bidrar till vårt fina land. Vi ska visa på hopp, framtidstro och möjligheter – Att Sverige kan bättre! Tillsammans!

Taggar

Dela


Lämna ett svar