Tändsticksungar – en gnista mod kan förändra världen
Nyheter "Tre tändsticksungar sliter på tändsticksfabriken i Jönköping. Det är 1800-tal, jobbet är farligt och barnen utsätts för stora risker". Alla elever i årskurs 5 och 6 under vecka 12 och 13 se föreställningen Tändsticksungar från Unga Spira.
– Tack vare pengar från Statens kulturråd kan alla elever i årskurs 5 och 6 under vecka 12 och 13 se föreställningen ”Tändsticksungar” från Unga Spira. Under de här veckorna spelas 16 föreställningar runt om i kommunen för en klass åt gången, totalt cirka 400 elever. Eftersom det bara är en klass åt gången i publiken kommer eleverna väldigt nära skådespelarna och får chans att ställa frågor och prata med dem efteråt. När skådespelarna har ätit lunch i skolmatsalen under veckan har även andra elever tagit chansen och gått fram och sagt hej till sin barndomsidol Yankho från Svt:s Bollibompa, berättar Kerstin Nordenstam som är pedagogista på Remida.
Tillsammans gör tändsticksungarna en upptäckt som kan gynna fabriken och alla som arbetar där. Men hur ska några barn lyckas övertyga fabrikens ledning?
Tändsticksungar är en föreställning om att vara barn förr och nu – och om hur en gnista av mod kan förändra världen. Berättelsen utspelar sig i ett Sverige där barn ofta användes som billig arbetskraft inom industrin. Än idag tvingas många barn i världen arbeta istället för att gå i skolan, trots att det bryter mot barnkonventionen. Varför är det så?
Tändsticksungar är en föreställning om barns villkor och rättigheter genom tiderna. Det är också en berättelse om människor vars kamp för ett bättre liv format det samhälle vi har idag.
Vaggeryds kommun har som mål att erbjuda minst en kulturupplevelse per läsår. Nästa vecka åker alla elever i årskurs 8 till kulturhuset SPIRA för att se föreställningen ”The Brain”. All kultur i skolan samordnas av pedagogerna på Remida.
Byline: Foto: Lars Kroon.
Kalle Malmberg, Paula Helander och Yankho Kamwendo