”Tätortsupproret” om lokalplaneutredningen
Nyheter Det så kallade Tätortsupproret lämnar här ett debattinlägg om skolorna i Vaggeryds kommun där man varnar för vad som ska hända om den styrande Femklövern kör över lokalplanens slutsatser.
Så här lyder debattinlägget:
Skolorna i Vaggeryds kommun
I april månad 2015 publicerades Vaggeryds kommuns lokalplanutredning. Utredningen är ett mycket detaljerat arbete av Johnny Johansson som gjorts på uppdrag av BUN (barn- och utbildningsnämnden) i Vaggeryds kommun. Utredningen belyser de flesta högaktuella frågor som Vaggeryds kommun ställs inför i framtiden för att skapa en fungerande skola med en god arbetsmiljö.
Som god politiker anses man vara en sådan som ber experterna om råd, lyssnar på experterna och sedan tar sina övergripande beslut utifrån ett totalt perspektiv över frågan.
Medan en dålig politiker tillsätter en utredning och struntar i vad experterna säger, sticker upp fingret i vädret för att se vart vinden blåser och sedan blåser de dit de tror att de har störst opinionsvinster att hämta, som till exempel Landsbyggdsuppropet.
Nu står vissa politiker i femklövern i Vaggeryds kommun och vajar i vinden med fingret i vädret och undrar vart blåser det? Efter att ha fullständigt kört över Lokalplanutredningen så står nu Vaggeryds politiker inför beslut som förmodligen kommer att innebära att Vaggeryds kommun kommer att bygga två f-3-skolor i Vaggeryd. Konsekvensen av det riskerar att det blir högt eftersatta 4–6- och 7–9-skolor i kommunen.
Innan man går vidare och som kommuninnevånare tar ställning till nuvarande förslag så ska man veta att några nya pengar inte finns till andra förslag utan den budget som BUN har gäller.
Den 6-9 skola som finns idag i den norra delen är svårt nedsliten och dåligt underhållen. Det räcker bara med att ta en promenad runt skolan så förstår man hur illa ställt det är med nedfallande puts och stor fuktfläckar på väggarna. Den före detta vackra och väl efterhållna Hjortsjöskolan, byggd cirka 1949 och tillbyggd vid två tillfällen, har fått förfalla till en för Vaggeryds kommun pinsam nivå. Lokalerna är inte anpassade efter och utifrån det sätt man har att undervisa idag. Buller nivån i klassrum och korridorer är under all kritik. Ventilationen är undermålig trots alla försök till att ställa in den. Allt enligt den senaste inspektion som gjordes av Arbetsmiljöverket september 2015. Korridorerna är inte elevvänliga med mängder av små hörn och prång som inbjuder otrygghet.
Ett utslag av det dåliga underhållet av våra lokaler är stängningen av slöjdsalen på Fågelforsskolan. Arbetsmiljöverket tittade specifikt på två lokaler på Hjortsjöskolan. Träskolan som inte har någon ventilation över huvud taget och där man byggt igen det självdrag som fanns. Man tittade även på den så kallade Lilla gympasalen där man konstaterade att ”man häpnar” underförstått av de undermåliga omklädningsrummen.
När började då förfallet på Hjortsjöskolan och Fågelforsskolan kan vän av ordning fråga sig. När Vaggeryds kommun la ut vaktmästeriet på entreprenad, så innebar det att det ”lokala” ansvar som vaktmästarna hade på sina områden till stor del försvann. Detta berodde absolut inte på att vaktmästarna jobbade mindre eller sämre utan på en organisation som la ut ansvaret på entreprenörer som bara hade sin egen vinst att tänka på och som hela tiden gjorde så lite som möjligt. Inte heller den personal som jobbade hos entreprenörerna ska beskyllas för att inte göra sitt jobb utan ansvaret ligger på en undermålig organisation som vissa av våra politiker ansvarar för.
Vad är fördelen med att bygga en 7–9-skola i anslutning till Fenix Kunskapscentrum? För det första så finns det stora samordningsvinster att göra gällande lokaler, rekrytering av personal samt positiva effekter i övergången till gymnasiet.
Nu gäller det för dig som bor i Vaggeryds och Skillingaryd tätorter att höja era stämmor annars så kommer ni obönhörligen att bli överkörda av den högljudda inflytelserika del av Vaggeryds kommuns befolkning som bor på landsbygden.
// Tätortsuppropet