Teknikcollege på Fenix skapar nya entreprenörer
Nyheter Även om inte alla går vidare till egen verksamhet så skapar de nya idéer för att bygga en framtid för sig själva och andra
Teknikcollege handlar om att ge ungdomar möjlighet att tänka fritt och utanför den så kallade boxen. Det handlar om att tänja på gränser för att hitta idéer och framtida lösningar för teknisk utveckling. Våra bygder bygger på tillverkningsindustri och kommer att så göra under en lång framtid, men då krävs det innovationer och nytänkande. Det är här teknikcollege kommer in i bilden.
– Vi har ett 70-tal elever på teknikcollege, säger Carina Johansson som är samordnare men som också undervisar i matematik för industri och byggprogrammen. Det är ett 50-tal på teknikprogrammet och resten på industriprogrammet som utgör teknikcollege fördelat på tre årskurser. En av Carinas uppgifter är att få fram praktikplatser.
– Här är det guldläge, säger Carina. Det är bara att förvalta det arbete som gjordes av hennes företrädare Anette Pallander. Hon berättar att de har ett överskott på praktikplatser vilket hennes kollega Mats Grennborg noterade.
– Då kan du ju dela med dig till naturvetarprogrammet, säger han och Carina nickar instämmande.
För närvarande arbetar elever i tredje ring med ett projekt tillsammans med Tjeckien och Slovakien. De utvecklar en balansbräda som ska användas för rehabilitering för barn. Balansbrädan ska öka barnens känsla för motorik och balans och det blir en bräda för händer och armar och en bräda att stå på.
– Vi arbetar mycket med entreprenörskap, enligt Mats Grennborg och tycker att det är naturligt i vår region att man lägger fokus på entreprenadfrågor.
I teknikcollege är det en tydlig inriktning mot miljömål och hållbarhet. Första året handlar mycket om att lära sig mera om de globala målen för att under andra året gå in i mera konkret planering av en produkt som bygger på dessa tankar. Tredje året blir det UF-företagande för de flesta där idéer ska förverkligas.
Såväl Carina som Mats beskriver den goda trivsel som finns och pekar särskilt på de kontakter man har med näringslivet runt om i kommunen som ger eleverna förutsättningar för att se en ljus framtid med tillåtande attityd.
Just nu arbetar de på andra året med saker att presentera på Blixtlåset i Värnamo. Man utvecklar en idé under årets första kvartal som ska visas upp under mars månad, idéer som mycket väl kan leda till UF-företagande i trean.
De flesta som söker teknikcollege söker sig till teknikprogrammet men de önskar att industriprogrammet skulle kunna få ett uppsving som en resurs för näringslivet i Vaggeryds kommun.